Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Референдумът като начин за преброяване



Ключови думи:
05 Юли 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Земеделецът-оркестрант Стефан Чапкънов и журналистът Бранимир     Петров     от НДСВ     спасиха     гласуването на докладната записка за допитване до народа дали да мине нефтопровода през Бургас или не. Без тяхната подкрепа     не можеше да се постигне мнозинство от 50 плюс един. И така,     на извънредната сесия в сряда, която трябваше да каже дали се приема предложение на 18 съветници, инциирани от д-р Антонио Душепеев     да     искат     народно допитване     за проекта, всъщност се случи друго. Видяхме, че има ново мнозинство. Сред 26-е гласа "за" имаше съветници, които никога досега не дръзваха да нарушат дисциплината.

Дългите спорове     в залата показаха какво е прегрупирането на силите     за предстоящите местни избори.

Против референдума открито се изказаха само съветниците от БСП, Тодор Стамболиев     от "Бургаска инициатива за Йоан" и Георги Дракалиев от ВМРО. Останалите, макар и ясно осъзнавайки, че гласуват за нещо, което     няма как да се случи, всъщност показаха     , че са се опълчили на досегашното статукво и желаят промяна.

Референдумът е насрочен за 2 септември, но едва ли ще се състои. Всички са наясно, че     решението е незаконно и ще бъде спряно.

Така или иначе дебатът се оказа смислен и полезен. Най-малкото защото предизвикахме двама депутати Тодор Батилов и Любен Дилов-син и един зам.-министър - Калин Рогачев да се включат с позиция на място.

Любен Дилов-син, депутат от Гергьовден:

Въпросът, който трябва да зададете, не е дали одобрявате     споразумението, защото то е междудържавно, правилният въпрос е "Желаете ли община Бургас да участва в проекта?" и ако кажат хората, че не искат, то тогава трите държави Русия, България и Гърция да търсят друг начин да си го реализират.    

Не се страхувайте че някой ще ви каже референдумът е незаконен. Има областен управители и Конституционен съд и всички, които искат да оспорят законността на едно решение, знаят реда. Въпросът е какво ще остане у хората отвън. И спрете с взаимните упреци в популизъм. Аз не виждам в тази зала нито един потомствен авглийски лорд. Всички сме от този популис, за който взаимно се обвиняваме, че сме популисти.

Тодор Батилов, депутат от Атака:

За петролопровода нас ни препращаха да четем в секретна библиотека, не може там да четем едно, тука да говорим друго. Този закон е национално опасен и аз съм го написал черно на бяло още преди пет години. Казвам го, защото много обичате всички тук да говорите за популизъм. Написал съм го в един вестник: "Участвах в разследване на прочутите унищожители на залива     при мина Росен ,където директно в Бургаския залив за 25 г. са изсипани     7 млн.куб.м тиня, за които с основание хората се тревожат, че са радиактивни. През 1988г. супертанкер изсипа 120 тона тежък либийски петрол в Испания и катастрофата беше пълна. Сега си представям, ако новата радост на българските     управници "Бургас-Александруполис" се състои, да не се случи същото,     каквото стана     по испанското крайбрежие. И всичко това за някакви си 25 млн.лв. толкова колкото може да се изкара от летния сезон в Царево или Китен".                

Прокоп Паскалев/БСП/:

Според мен трябва да се подготви проект за решение за следващата сесия - всички български институции, които са страна по проектирането,     реализацията и експлоатацията, да     включат представители на община Бургас. Това ще даде възможност на общината да има     перманентно участие     в контрола. Иначе референдумът ще мине и ще замине. Едни ще спечелят дивиденти, други ще загубят. Подбудите може да са много добри, въпросът е по какъв път тръгвате.

Кметът: Искайте 80% от таксите да остават в Бургас

И не замириса на море,     а май замириса на избори. Готов съм на този проект, но само при едно условие - да бъдат спазени европейските норми за екологично равновесие! Да се съхрани популацията на рибите, чистотата на морето.     Ако Общинския съвет вземе решение "за" референдум, аз ще се присъединя към него, макар да не съм съветник. Аз съм част от гражданите. Гласувайте! Подкрепата я имате! Какво решение ще вземете си е ваша работа. Но ви предлагам да добавите в текста - ако има тръбопровод , нека да поискаме     поне 80% от     търговските такси от него да остават в бюджета на нашата община.

Димитър Николов / съветник и кандидат за кмет на ГЕРБ/:

Решението ни е правилно и достойно

Това че говорихме     час и половина     в тази сесия, означава че успяхме с подписите си да възбудим     дебат.         Каквито и да бъдем - политици, общественици, лидери на партии, съветници - не бива да забравяме, че сме граждани     и отговаряме да се запази интересът на града. Докладната имаше смисъл, защото ще се проведе референдум и това е единственият правилен избор - да се чуе гласът на народа. Другото важно е, че принудихме държавата, в лицето на нейния зам.-министър Рогачев     и общинската администрация да подготвят цялата необходима информация, с която да оповестят и пропагандират ползите и вредите, които ще нанесе петролопроводът и какви ще ни бъдат гаранциите, че екокатастрофа няма да се случи.     Недоволство има и в Александруполис, където губернаторът е изказал пред медиите опасение, че не е защитено населението като бизнес, екология, инвестиции. И ние в момента правим контакти с тях, за да си партнираме. Не може гърците да извлекат полза от този тръбопровод, защото входът му е много по-рисков в Бургас, отколкото изходът в гръцката част.

Ние имаме право да си кажем мнението, а какво ще стане в бъдеще, никой не знае. Аз съм за защита на населението и да не се дава възможност инвестицията да попречи на социалния и икономически климат в общината.                    


Прочетено: 2149 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
честит рожден ден Конкур глазами зрителя Морската градина в Бургас през деня не трябва да спиш! Мото клуб Водна топка над Ахелой Мото клуб Преминаването забранено! Странджа, Бръшлян Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development