Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Отдадена на медицината умря от лекарска небрежност



Ключови думи:
05 Юли 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

След подобен случай един доблестен човек би си скъсал дипломата, смята дъщерята на вече покойната д-р Йовка Клисурова

Уважаема Редакция, Пиша Ви във връзка с публикуваната във вашия вестник преди няколко броя статия "Бургас остава без Спешна помощ", тъй като това е факт и го изпитах с цената на ужаса от загубата на моята майка. Изпращам Ви писмото, което ще изпратя за изясняване на случая до компетентните институции.



Поради престъпна небрежност и некомпетентност на екипа на Спешна медицинска помощ, изпратен в дома ни на 09.06.2007г., майка ми д-р Йовка Клисурова почина в линейката на път за болницата.

Минути след 5 часа на 09.06.07г., майка ми се оплака от остра болка в сърдечната област, от която се е събудила. Като лекар си постави диагноза начален инфаркт. Веднага позвъних на тел.150 и оттам ме посъветваха да й премеря кръвното налягане и пулса и отново да им позвъня. След това изпратиха линейка. Без да бързат особено, "спешните медици" й премериха кръвното и направиха ЕКГ, която представляваше размазана от мастило и криволици лента и от която можеха да се различат едва десетина сантиметра, като на изумлението ми отговориха, че апаратът е "малко" повреден. Това не попречи на лекарката без колебание да реши, че няма инфаркт и вероятно се касае за стенокардна криза. Дадоха на майка ми таблетка нитроглицерин и понечиха да си тръгнат, но след приема му състоянието й рязко се влоши, оплака се, че има чувството, че ще колабира и се чувства много зле. Отговорът беше - сигурно й е паднало малко кръвното от нитроглицерина. Видях как     лицето на майка посивя, че     е изплашена. Повтаряше, че й е много лошо. Казах на лекарката, че майка ми не е от хората, които се плашат лесно и след като казва, че й е зле, това означава, че й е много зле. Последва предложение, ако настояваме, да ни заведат до спешното. Майка шептеше, че ще й бъде трудно да стигне до линейката, но въпреки това я повлякоха на крака навън по стълбите. Останах след тях, за да заключа вратата на апартамента ни на първия етаж и когато излязох, ги видях да се суетят край нея, а тя се свличаше на пейката пред входа. Развиках се, майка ми беше посиняла и се давеше. Едва тогава се разбързаха. Измъкнаха носилката и ми се разкрещяха, че не им помагам. Майка се задушаваше, мятяше, агонизираше, гледката беше потресаваща. Вместо да се опитат да я реанимират на място, тъй като беше въпрос на секунди и минути, те я метнаха в линейката- реанимобил, изблъскаха ме грубо и блъснаха вратите пред мен. Слизайки от таксито пред Спешно отделение, видях как екипа набързо се шмугна в линейката и потеглиха веднага. Вече знаех какво се е случило. В спешното разбрах, че дори не са направили опит да я реанимират по пътя и са я закарали без сърдечна дейност. Вярвам на лекарите от Шокова зала, че са направили всичко възможно - интубирали са я, включили са я на командно дишане, но е било престъпно късно.                                                    

И това се случи с човек, който     отдаде четиридесет години от живота си активно на медицината и до последно помагаше на всички със съвети и напътствия...

Минути след като ни съобщиха, че е починала, ни връхлетяха лешоядите от траурните агенции - по-бавна "спешна" помощ, повече работа за тях. Дали пък спешните медици, изживяващи се като богове, разпореждащи се с живота на хората, не следват друга мотивация, различна от     Хипократовата клетва.

Мисля, че един истински, доблестен лекар, след подобен случай би скъсал дипломата си на публично място, тъй като с     подобна медицинска помощ българинът е обречен да стигне по-бързо до оня свят, отколкото до Европа!

С поздрав: Цвета Клисурова

[email protected]




Прочетено: 2272 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Казанчето, Странджа Алуминиеви парапети Промоция Кукерландия 2011, Ямбол Стара къща на ул. Vision ЛОНДОН До другото лято Конникът в парк Международен Семинар на фризьорите София КАЩА 20КМ ОТ БУРТАС Бургаският кей Ловец, авджия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development