Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Правят референдум за Бургас-Александруполис



Ключови думи:
05 Юли 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Местният парламент на морския град реши той да се проведе на 2 септември

Местен референдум за петролопровода Бургас - Александруполис ще се проведе в Черноморския ни град на 2 септември тази година. Това реши Общинският съвет на селището след две гласувания по въпроса. Причината за допитването до населението са твърденията на еколозите, че съоръжението ще отрови както морето, така и околностите на Бургас и ще съсипе туризма като отрасъл по цялата югоизточна брегова ивица.

Местният парламент обаче отхвърли и двете предложения за бюджет на допитването - от 30 и от 100 хил. лв. Неясен остава въпросът с какви средства ще бъде проведен референдумът през есента. На него бургазлии трябва да отговорят на въпроса "Одобрявате ли подписаното споразумение за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис?". Преди реализирането му ще се организира информационна кампания. С тази задача е натоварен кметът на Бургас, съгласно решението на Общинския съвет на града. Още по време на сесията зам.-министърът на МРРБ Калин Рогачев заяви, че ведомството ще се включи в организирането на кампанията. Според него искането за референдум е по-скоро стремеж за политически фойерверк, отколкото желание да се правят дебати. Страната ни е подписала само политически документ за административна подкрепа. Никъде в него не е записано, че няма да се спазват екологичните закони на страната, заяви зам.-министърът. Той добави, че буйовото съоръжение на петролопровода ще бъде в Бургаския залив, но ще се използва сервитутът на съществуващите съоръжения на „Лукойл Нефтохим" и няма да се преминава през нови територии. Рогачев заяви още, че ако докладът по ОВОС покаже екологичен риск над 1%, проектът може да не се направи или при необходимост да се заобиколи определено трасе.

Извънредното заседание на Общинския съвет на Бургас започна с протокол от заседание на неговата Постоянна комисия по законност и обществен ред. От него става ясно, че нейните членове смятат и трите предложения - за провеждане на референдума, исканията за ОВОС и за информационна кампания, са незаконосъобразни. Въпреки, че по правилник в такъв случай докладната записка въобще не трябва да се разглежда на сесия, бе допуснато изключение. Съветниците не се съобразиха със становището на своите колеги и гласуваха предложенията. Това даде основание на част от тях да заявят, че очакват областният управител Любомир Пантелеев да спре решението на местния парламент. По закон губернаторът трябва да се произнесе за законосъобразността на решенията на Общинския съвет в едномесечен срок и в случай, че не са законосъобразни, да ги внесе в съда.


Прочетено: 2189 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
За Майсторите!!!!!!! Списание Влъхвите Коледен базар в Париж от Бутик Ремонт носачи Казанлък Ива цвят Бургас-моста Рибари в Истанбул Spirit of Burgas Роза Кой си изгуби мидите? зад облаците плахо наднича...
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development