Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

До края на 2007-а - още 15 000 SMS-паркоместа



Ключови думи:
05 Юли 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Oт Невена Трифоновска

Столична община ще открие още 15 хил. места за паркиране със SMS в синята зона на София до края на 2007 г. Това съобщи за вестник „Фактор" зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов от Брюксел, където е на посещение. Разширяването на местата за паркиране ще става поетапно, като всяка седмица ще се откриват нови паркоместа, защото общината още     не е достатъчно подготвена.

От седмица вече може да се паркира с новата SMS в три зони на „синя" София. Умишлено не са пуснати повече, за да се тества системата. Първата зона включва трите дъги на пл. „Александър Невски", по ул. "Московска" - срещу паметника на Васил Левски, и ул. "Оборище", между бул. "Васил Левски" и ул."Дунав". Втората зона е пл. "Народно събрание" и локалното платно на бул. "Цар Освободител". А третата включва бул. "Македония" от бул. "Христо Ботев" до площад "Руски паметник".

Следващите улици, на които ще може да се паркира със SMS, най-вероятно ще са "Даме Груев", "Янко Сакъзов", "Шипка", "Кракра" и пл. "Батенберг". На тези места ще бъдат поставени табели, на които ще пише, че може да се паркира и със SMS. Така вече шофьорите ще могат да избират дали да пращат съобщение от мобилния си телефон, или да си купят талон на място, както досега от служителите на "Паркинги и гаражи".

За да използват услугата със SMS-паркиране, софиянци трябва да пращат съобщение до номер 1302 - еднакъв за всички мобилни оператори. На този етап са подписани договори с Globul и M-tel. С Vivatel все още се водят преговори. Именно заради неуточнените тарифи с мобилните оператори системата стартира сега, а не както беше предвидено през май.

Цената за паркиране в синята зона за 1 час остава 1 лев. Съобщенията се таксуват в зависимост от тарифата на мобилния оператор и абоната. M-tel няма да таксува изпратените съобщения след 18.00 часа. Плащането на паркинга ще става заедно със сметката за телефон, като тя ще е написана на отделен ред, за да може да се прави разлика.

В SMS-а е необходимо да се напише само регистрационния номер на автомобила. След като шофьорът изпрати мобилно съобщение, получава обратно съобщение, че може да паркира. Пет минути преди да изтече времето на престоя, шофьорите ще получават втори SMS, че трябва да преместят колата си, да изпратят нов SMS съобщение или да си закупят талон. Ако някой иска да продължи с още час времето за паркиране, само трябва да изпрати втори SMS, но без текст. Системата автоматично отчита абоната на телефона и номера на колата. Така шофьорите ще бъдат доста облекчени. Ако някой няма време да се разкарва забързано на всеки час да купува нов талон за удължаване на престоя, праща SMS и готово. Според кмета Бойко Борисов това наистина ще спести много нерви на гражданите, а също случаите с вдигнати коли от паяци и скоби ще намалеят.


Прочетено: 2080 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
НЕБЕСЕН ПОГЛЕД отгоре е по-забавно и по-безопасно Машините на Леонардо Лувъра, Париж - от Бутик singing in the rain :))) БСУ Несебър Дантела Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Ритуалната зала в гробищата Община Бургас Кокили за Строители
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development