Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Държавата наказа инвалида Кольо



Ключови думи:
05 Юли 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

РДНСК събори бедната му постройка, незаконните палати на богатите стоят непокътнати

От 2004 година край морския бряг на Ченгене скеле изникнаха 40 незаконни къщи и така общият им брой достигна 230

Oт Силвия Николова, Фактор - Бургас



В края на миналата седмица инвалидът Кольо Кьосев от Бургас остана без малката си работилничка. Тя бе съборена от РДНСК с показна акция, за която бе извикана полиция, представители на Енергото, В и К и общината. Тухлената сграда се намира във вътрешен двор на кооперация, дълга е 6,6 м и широка 2,20 м. Тя е построена през 2001 година. Там Кольо Кьосев, който загубил единия си крак през 1995 година, изработвал кафези, с продажбата на     които и с инвалидната си пенсия от 120 лева се     прехранвал. Със сълзи на очи той гледаше как наетите работници разрушават строежа.

Някога в този двор е била родната му къща. След като построяват кооперацията, той живее на шестия етаж със сина си. "Няма как без един крак да нося нагоре материали", обясни Кольо. Срещу постройката скача само едно семейство в кооперацията, но това е достатъчно, защото според закона трябва всички съкооператори да са съгласни с изграждането й, под която 1/6 от земята     се пада     на Кольо.

Незаконната работилница е установена от община Бургас през 2000 г., когато съседи на инвалида подават жалба. През 2001 г. главният архитект на общината отказва да узакони постройката. Следва процедура по обжалване на всички инстанции и на всички решения на РДНСК. През 2001 г. ВАС потвърждава, че строежът е незаконен.

Твърде е вероятно парите за събарянето на постройката да бъдат удържани от пенсията на Кьосев.

"Господинът използва всички законови права да обжалва нашите решения", коментира началникът на РДНСК - Бургас инж. Милен Ненчев. Той потвърди, че това е първата постройка, която през тази година се премахва принудително в Бургас.     "Не е вярно, че събаряме незаконното строителство само на обикновените хора. И за три големи хотела в Слънчев бряг сме постановили, че имат отклонения от строителните норми, но в момента там нашите актове се обжалват в съда и чакаме тяхното решение", заяви Ненчев.

В същото време стана ясно, че три нови незаконни постройки са се появили в Ченгене скеле край Бургас. От 2004 година, когато се води преписката за разрушаването на незаконните къщи там, има 40 ... нови строежи. С тях незаконните къщи в рибарското селище стават 230 /двеста и трийсет/, което кара хората да говорят не за незаконно строителство там, а за незаконен град, който възприемат като грозен символ на държавното безсилие.



А скъпите и луксозни постройки - тях кога?

Регионалната дирекция за национален и строителен контрол отново затвърди     в българина убеждението, че живее в паралелни светове. Единият е на малките хора,     върху които законът се стоварва с пълна     сила, а другият- светът     на     онези с БМВ-та, мерцедеси, приятелски партийни и икономически лобита и огромни незаконни хотели на плажа, който уж е държавен. Иначе казано - за кокошка няма прошка, за милион - няма закон. За инвалида, който със сълзи на очи гледаше как рушат работилничката му, дойде бригада, под зоркото око на полицията. А незаконните 230 къщи в Ченгене скеле, които обезобразиха уникалния морски бряг, стоят непокътнати, чиновниците увъртат и прехвърлят параграфи, закони, наредби.

Още по-фрапиращ е случаят с трите хотела в Слънчев бряг. Никой не вярва, че срещу тях ще тръгнат багери на строителния контрол, както и за ваканционно селище "Златна перла" край Варвара.     Там има влязло в сила решение на съда за неговото събаряне , но има и закопани много пари на едни излъгани ирландци. А много примери показват, че у нас парите са по-силни от багерите.


Прочетено: 1935 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия парапетът до пепи Spirit of Burgas хубава вечер Весела В солнечный день Бургас, ФЛОРА 2009 Поглед към Бургас през залива Почистваща фирма Варна Община Бургас витраж5
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development