Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Международна фирма унищожава 200 декара от парк "Странджа"



Ключови думи:
07 Август 2007, Вторник


Автор: Лора Стаматис и Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор



МС е дал над 200 дка на концесия в нарушение на Закона за защитените територи

Огромни купчини негасена вар са затрупали земите около Малко Търново. Става въпрос за места, които са в границите на Природен парк “Странджа" и на метри от крайните квартали на граничния град, сигнализира директорът на парка инж. Стефан Златаров.
При най-малкия полъх на вятъра отровният прах се разнася наоколо и изпълва къщите на хората. Най-лошо е положението в крайните квартали, които са в непосредствена близост до варницата, установи репортерската проверка на “Дневник".
"Не се диша от прах. Мебелите ни са побелели от него. Изчистим го и след малко пак се е натрупал", тревожи се Теменуга Коларова, чиято къща се намира на метри от опасното сметище.
До кариерата е и единственият стадион на града, където играят децата и младите хора.
Сигналите доведоха до журналистическа проверка, а резултатите от нея дават повод да се мисли за не едно закононарушение, включително на ниво контролни органи и министерства.

Концесия без изключване на защитени територии и ОВОС

Находището е проучено в края на 60-те години и се  разработва от 1975-та година. Тогава “Бургас-Вар" е държавна фирма, а парк "Странджа" не е обособен като защитена територия. Още тогава е определена територията, количеството на запасите и начина на добиване - “открит с пробивно-взривни работи". Изградена е пещ за преработка на варта.
“Бургас-вар" ЕООД е регистрирано наново в съда през 1992 година. Държавата е собственик на 100 % капитала до 2000 г., когато продава 80 % от дяловете си на “СМА-ВАР" ЕООД-София. През 2002 г. тя продава и останалите 20 % от дяловете.
Междувременно през 1999 година е приет Законът за защитените територии, който забранява добив на полезни изкопаеми и инертни материали в защитени територии по открит способ, какъвто е случаят.
Варовата пещ, в която се пече добитата от кариерата скала, осигурява работа на трийсетина човека от региона. За да се запазят работните места Община Малко Търново, дирекцията на парка и съответните министерства изключват от територията на Природен парк “Странджа" 43,3 дка - колкото е цялата площ на кариерата за добив и пещта /Заповед № РД-25/18.01.2001 г. на министъра на околната среда и водите/. С това въпросът се счита за приключен.
До април 2007 година, когато в “Държавен вестник" е публикувано съобщение за повторна концесия на находището. То е отдадено на същата фирма "Бургас-Вар" ЕООД за добив на строителни материали - варовици с решение № 156 на Министерски съвет /МС/ от 15 март 2007 г. за срок от 25 години. Огромна е изненадата на местните хора, когато разбират, че площта е разширена на 211 639 кв.м.
“МС е извършил груби нарушения на законите на РБългария, отдавайки в разрез със Закона за защитените територии част от парка за открит добив на инертни материали - без процедура по изключване на територията и обсъждане на доклад по Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/", категоричен е инж. Златаров.
“Бургас вар" продължава да работи на много по-големи територии от законово разрешените, позовавайки се на Решение по ОВОС от 1997 година, което е дадено за производствена дейност на обект “Варови пещи" - Малко Търново.
“Направили сме грешка, ще изключим и новата територия от парка", е заявил експертът от Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ Михаил Михайлов, но от парка протестират, че не може със задна дата да се узаконява нещо, което в самото си начало е нищожно. Дирекцията дава отрицателно становище за изключване на територията.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов е трябвало да сключи концесионния договор през май - месец след публикуване на съобщението в “Държавен вестник". Източници от “Бургас-Вар" твърдят вече, че договорът действа със стара дата от 2000 г. Това поражда още повече въпросителни и съмнения, включително за съпричастността на министъра.
Но дава увереност на директора на фирмата Радослав Иванов да твърди пред “Дневник", че с новия договор за концесия експлоатираната площ не е увеличена, а границите били едни и същи от началото на експлоатацията на терена.

Стари карти и доказателства

Това, че кариерата работи на метри от населено място не смущава собствениците й. Според картата на местността, по която те са взели концесията и работят, на това място дори не фигурират къщи. Следователно не трябва да има и хора. “Приложеният картен лист К-5-36-(229) е много стар /от 60-те години на миналия век/, той не отразява съвременното състояние на Малко Търново", пише в становището на парковата дирекция.
На листа липсва международния път Е 87, прокаран около 1969 г. между града и кариерата. Липсват новите жилищни квартали “Вишняев" и “Изток", липсва и целият квартал, построен западно от кръстовището на медународния път с пътя за Църногорово, обхващащ четири от улиците на града - “Георги Кирков", “Георги Делчев", “Изгрев" и “Рила".
В картата неточно е посочено, че предвидените за кариерна дейност площи са на около 1 км югоизточно от града. На места северната граница на кариерата достига до крайните къщи на Малко Търново.

Екологична язва

Площта на кариерата се равнява на 40 % от територията на града. В сегашните си размери тя е източник на огромно прахово и шумово замърсяване. Това се отбелязва в писмо на дирекцията на Природен парк “Странджа" до местната община, РИОСВ и Министерство на околната среда и водите.
Варовата пещ е източник на газово замърсяване основно със серни оксиди и феноли, което се чувства на стотици метри от нея в парка и в Малко Търново при югоизточен вятър. Увеличаването на производството след предоставянето на новите площи за концесия със сигурност ще увеличи и замърсяването.
Като добавим и нерешеният въпрос с хвостохранилището северно от града, постоянен източник на прахово замърсяване на въздуха, бъдещето на Малко Търново като център на екологичен туризъм ще бъде завинаги компрометирано, смятат еколозите.
Според Европейското законодателство Природните паркове са защитен ландшафт, което означава недопускане на влошаването  му. И в сегашният си вид действащата кариера уврежда ландшафта и е като язва сред зелените възвишения около града, а разширяването й ще го унищожи безвъзвратно.
Всички туристически маршрути в посока юг, югозапад и югоизток минават покрай варовата пещ и кариерата. Особено скандално е, че в новата площ изцяло попадат водохранилището на града и водопроводите към него. Това е пълен абсурд, протестират еколозите. Те не изключват възможността сътресенията от взривовете да се отразят не само негативно на водопреносната мрежа, но да доведат и до изчезването на водата.
"Като всяка защитена територия и тук е пълно с редки растителни и животински видове, а мястото вече е напълно унищожено", категоричен е директорът на парк "Странджа" инж. Стефан Златаров.      

Реакциите

На адреса на фирмата в Бургас отговаря само една счетоводителка, седалището на управителя е в Шумен. "Бургас-Вар" и "Вародобив"- Шумен се оказват дъщерни фирми на шведска фирма, регистрирана в България -  “СМА-Вар" ЕООД, която в документите е представена като холандска фирма. Според едни източници седалището й е в София, а според управителя на “Бургас-Вар" и “Вародобив"- Шумен инж. Радослав Иванов - във Варна. Не открихме управителката на “СМА-Вар"Людмила Иванова в нито един от двата града.
От РИОСВ-Бургас заявиха, че от централата в София са забранили даването на информация. В документите екоинспекторите са записали през май 2007 г., че “добивните работи се изпълняват съгласно утвърдения проект" и “не е констатирано замърсяване на околната среда".

“Ползите"


Държавната фирма и съответно нейният приватизатор би следвало да рекултивират терена и да носят отговорност за нарушеното екологично равновесие.
"Ако ни наложат да го спрем, ще го направим, но вече не виждам смисъл, защото мястото е наранено много отдавна и на практика, то е невъзстановимо", смята управителят на българските предприятия Радослав Иванов. 
При получаване на новата концесия дружеството декларира, че ще инвестира 2,3 млн лева в находището, ще добива 28 000 тона варовици годишно, а община Малко Търново ще получава 30 на сто от концесионното възнаграждение. “Общината няма полза от този добив, тя не е получила и стотинка от концесионера, а на мястото не са направени инвестиции дори за 200 000 лева", категоричен е кметът на Малко Търново Иван Иванов.
Според него преди месец фирмата е оформила преписка за изваждането на цялата територия от парка. Официален отговор от министерството не е известен. Атаките към парка обаче доскоро поставяха на карта неговото съществуване.
От общината настояват част от печалбата на фирмата да бъде вложена в подобряване на производствените условия и остраняване на шума и запрашаването. На среща преди дни от "Бургас-Вар" са обещали да изготвят програма за отстраняване на нередностите.
От ПП “Странджа" предлагат кариерата да се премести в района на бившето предприятие за добив на мрамор - левия бряг на дола Сушица, на разстояние около 2,5 км северно от града.
Това отчасти би решило проблемите на всички страни. Но съвсем не означава, че МС и МОСВ могат да пренебрегват законите...



Прочетено: 2732 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
GRAPHILLA 2009, Бургас Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Ирис Черноморец Бургас Неизмазана тухлена селска къща джу зън-зън ПОЛКОВНИКА Компасът на ул. коте Miss Sixty
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development