Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Петър Костадинов и неговите художествени послания



Ключови думи:
07 Август 2007, Вторник


Източник: вестник Фактор



Той е достигнал висини, които споделя с нас в 42 платна, разположени в Изложбената зала на СБХ на ул. "Александровска" 22.
Библейски сюжети, преплетени през личната съдба. Решения, произхождащи от личния опит. Прозрения, до които можем да стигнем заедно с него.
Каин и Авел, Адам и Ева, соломоновското решение, митичните герои Ромул и Рем, Сизиф и Икар на Петър Костадинов само ни казват, че животът е бял лист - какво ще напишем или нарисуваме на него, зависи от нас самите.
Една от картините, които привличат вниманието с философския замисъл на автора, е „Тръгни с мен". С „Вързаният ангел" беше илюстриран поетичният сборник на клиенти на центъра за социална рехабилитация.
Това е втората самостоятелна изложба-живопис на художника. Тя е организирана от Бюро за социално обслужване-Бургас към Националния център за социална рехабилитация.
"Гореща благодарност към Бог, затова че отреждайки толкова сурови и тежки изпитания на всички ни, е целунал и благословил един от нас да сътвори цялата тази нетленна красота. Благодарности и към Петьо, който ни пречиства и извисява с духовната красота на своето изкуство и ни връща куража и самочувствието на хора, обременени от съдбата, но уникални в своята различност, достойно живеещи, мечтаещи и можещи." Това каза поетесата Светла Манасиева, председател на Младежката група към бюрото.
Близо три и половина години се е подготвял художникът за тази своя изложба след първия вернисаж в галерия "Бургас" през март 2004 година. За първи път Петър показва свои картини през 2001 година. Две години по-късно те са изложени в Белгия и Холандия, където предизвикват възторга на критиците.
Петър е започнал с рисуването като терапия за раздвижване на ръцете след претърпяна злополука. Днес то е за него не само физическа и духовна потребност, но и уникален начин за изразяване и духовно общуване. Своеобразен духовен храм.
Една от своите творби, озаглавена "Възнесение", Петър е нарочил за дарение на новия православен храм в родното му село Ветрен, сега квартал на Бургас.
"Първо смятах да даря на храма самата картина. След това размислих и реших, че е по-добре да предам на храма парите от нейната продажба", обяснява художникът.
Останалите откупки ще бъдат използвани за лечението на Петър. Изложбата е открита до 6 август включително.

За връзка с Петър Костадинов: http://www.arty.dir.bg/ 



Прочетено: 2080 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
На лодката Йоан Костадинов Цвят на череша с пчели Театър за драма. опера и балет, Бургас Международен Семинар на фризьорите София Созопол Конкурс прическа Бургас 2009 Животът продължава Учебници CALLAN метод ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ-ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development