Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Маратон за католическите празници в Малко Търново07 Август 2007, Вторник


Автор: Лора Стаматис
Източник: вестник ФакторКоронясаната от папа Йоан Павел II икона на Богородица Ченстоховска  

Група богомолци се готвят да изминат пеш разстоянието от Бургас до Малко Търново в навечерието на католическите празници в странджанското градче. Това съобщи бургаският католически свещеник Луциян.
Ентусиастите ще стартират своеобразния маратон на 5-ти септември. 70-километровият преход се предвижда да бъде осъществен в рамките на три дни, с две нощувки в Крушевец и Звездец.
Богомолците ще пристигнат в Малко Търново на 8-ми септември, за да се включат в тържествата. В деня, когато се чества Рождество на пресветата Дева, ще бъдат тържествено отбелязани 100 години от подаряването на Ченстоховската икона за мисията на отците-възкресенци в България.
Чудотворната икона на Богородица първоначално е бдяла над българите в Одрин. Пренесена е в Стара Загора през 1928г. От 1960г. реликвата е поставена в църквата "Света Троица" в Малко Търново, където привлича стотици поклонници от страната и чужбина.
Преди пет години, при посещението си в България, папа Йоан Павел II короняса иконата от Малко Търново. Като скъп спомен от посещението му в параклиса на църквата се пази бялата шапчица "пиюска", с която папата обиколи България.
Параклисът на Малкотърновската Света Богородица е обявен за светилище на Католическата църква в България. Именно за това през септември в Малко Търново ще стартират и тригодишните чествания на 150 години от началото на униатския католицизъм в България.
Днес в България има между 50 и 70 хиляди католици от латинския обряд. Други 20 хиляди са от източния обряд, или т.нар. униати. Най-старата униатска енория в България е малкотърновската.
За тържествата в града се очаква да пристигнат свещеници и представители от всички енории в България.
Католическия храм в Малко Търново датира от 1868г. Черкуването в него продължава до 1929г., когато църквата започва да се руши. Строежът на настоящата църква "Света Троица" продължава няколко години с пари, събрани от дарения. Макар и незавършена, тя е тържествено осветена на 4 април 1936г.  
Днес уникалната църква е в лошо състояние. Стените й се рушат, част от таванът й е паднал, а средства за ремонт няма. От настоятелството се надяват дарители да помогнат за ремонта на църквата преди началото на тържествата.Прочетено: 3911 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Южен парк Kapoto Сладурани с ЛЕГО Sunrise булка от Бургас Лятната естрада в Морската градина Черноморец Бургас Бургаският мост Бул Христо Ботев в Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Пролет преди листата
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development