Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Частен музеен комплекс в Созопол в ЮНЕСКО



Ключови думи:
07 Август 2007, Вторник


Автор: Лора Стаматис
Източник: вестник Фактор

Инвеститорът строи асансьор за хора с увреждания

Асансьор за хора с увреждания ще бъде изграден в Архитектурно-исторически комплекс "Южна крепостна стена и кула" в Созопол. Това съобщи собственикът на музея и председател на фондация "Созопол" Кирил Арнаутски.
Асансьорът ще се движи между трите нива на комплекса. Благодарение на него хората в неравностойно положение, както и семействата с малки деца, ще могат да се качват до кулата, да се разхождат из целия музей и да слизат долу до плажа. Това ще е първото подобно съоръжение в България. В изграждането на асансьора, който ще бъде готов до Нова година, ще бъдат инвестирани 100 000 лева. От тях 20 000 са осигурени от Министерство на културата. Край крепостната стена вече е изградена панорамна алея, изцяло достъпна за хора с увреждания.
Музейният комплекс е един от малкото действащи проекти, създадени по грант “Културен туризъм" на европейската програма “Фар". Той отвори врати през 2004г. с цел популяризиране на Созопол като културно-историческа дестинация. Разположен е в частния имот на Кирил Арнаутски в югоизточната част на полуостров Скамния на стария град. Комплексът включва античен кладенец, огромно зърнохранилище от V-VI век, реставрирана възрожденска къща, както и крепостна стена и кула с тайни входове, отбранявали Созопол от IV до XIV век.
Средновековният склад за зърно е пригоден за изложбена зала, в която са показани всички находки, открити при разкопките - монети, рисувани съдове, огромни питоси за съхраняване на зърно, амфори. Там в края на миналата седмица беше открита изложба "Созопол и Българското Черноморие V-XV век" по инициатива на община Созопол и Регионален музей - Бургас.
Показаните находки са открити при археологически проучвания по цялото Южно Черноморско крайбрежие през последните години. Повечето от тях се излагат за първи път. Интерес представляват керамична фигура на баскетболист от XIV век, теглилка за монети от V век, както и два сервиза от XV-XVII век, открити в средновековна крепост край Ахтопол.
Експонатите ще бъдат изложени в музея до средата на октомври.
До месец предстои да бъде осветен и да започне да функционира реставриран параклис от XIII-XIV век, който се намира в сградата на музейния комплекс.
Амбицията на фондация "Созопол" е архитектурно-историческият комплекс да бъде включен под егидата на ЮНЕСКО. От фондацията вече са подготвили необходимата документация и очакват до две-три години България да има нов паметник на културата със световно значение.


Прочетено: 2202 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ГРОБИЩЕН ПАРК ПЕПИ Европейка Цъфнали череши Пожарната в Бургас Театър за драма. опера и балет, Бургас Жреци на музите 2009 Източнокатолическата черква ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ pepi МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ.
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development