Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Как може и да се разминем с многото пари от Евросъюза



Ключови думи:
11 Август 2007, Събота


Автор: Димитър Николов*
Източник: вестник Фактор

Нашата община е сред малкото в България без специалисти, които разбират от европейски програми за финансиране

През  следващите няколко години България  може да получи 1,6 милиарда евро за подпомагане на  регионалното развитие. Според новата програма на Европейската  комисия,  седем големи  общини у нас имат възможността  да  вземат по-голямата част - около 60%. Сред  тях е община  Бургас. Другите 79 общини  ще се борят  за остатъка от  40% от предвидените средства.
До тук, както се казва, добре, но за привилегиите има условия.  Ако  до 2011  г.  главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие", установи, че големите общини не се справят с усвояването на парите, тя  ще ги пренасочи към останалите. Ще сполети ли  тази опасност  Бургас?
Очаква се  ЕК да пусне програмата през втората половина на септември  като обяви  първите  проекти за  градско развитие и регионална и местна достъпност. Това означава: ремонт, обновяване и купуване на ново оборудване за училища, социални домове, културни институти, мерки за  енергийна ефективност, осигуряване на достъп до сградите на хора с увреждания.
В “Регионална и местна достъпност"  от първостепенно значение ще бъде финансирането на проекти, свързани с ремонт на второкласни и третокласни пътища.  Такива са основна част от  пътищата в нашата общината, които свързват  комплексите на града  и осъществяват връзката  с околните градове  в  областта.  
  Най-важното при новите възможности за осигуряване на пари за общината  е фактът, че  усвояването им  е изцяло в  ръцете на местната управа.  Дали  един град  ще получи  европейски средства, за да подобрява условията на живот,   зависи от  умението и желанието на местната управа да работи. За съжаление  досега  Бургаска община не прояви иницативност да  се възползва от  възможностите  да получава средства от предприсъединителните фондове.  Липсата на интерес  и желание за работа  е  очевидна дори заради  факта, че нашата  общинска администрациа е една от малкото,  където няма нито  отдел, нито  специалисти, които работят  по европейските програми за финансиране.  
Ако този  инерция продължи и през  следващия мандат, Бургас  ще загуби  големия си шанс. Шансът  децата  ни да учат в съвременни и оборудвани училища, да бъдат  създадени  модерни и привлекателни  културни центрове за  развитие на изкуствата в града.  И най-вече -  да се решат  в реални срокове  затлачените от  години  проблеми на разбитите улици,  задръстените пътни  възли и неволите с пътната инфраструктура на бургаските квартали.  Пропиляването и проспиването на тази възможност  ще  бъде  равностойно на предателство  към очакванията  на хората, към   всички жертви и усилия, направени през  изминалите години, да станем  граждани на  ЕС.
Един  клип на Министерство на културата ни напомняше, че  пиратството ограбва творците на изкуство.  Дали не е време министерство на регионалното развитие да пусне  клип, че  апатията на  местните  управи  ограбва  всички граждани на общините?
И да ни подсети, че  вече като  европейски граждани  и европейски градове не бива да  чакаме пасивно  някой  да  свърши  нашата  работа. Ако не  го направим ние, няма на кого да се сърдим. Европейските градове са създадени и изградени  с  волята и решимостта на техните жители да ги  превърнат в привлекателно и удобно място за пълноценен живот. С умения и компетентност.  Но най-вече с активната им  позиция при избори на  местна управа  и  активното им  участие в  местното самоуправление с предложения и  граждански контрол.  С други думи - дали  Бургас ще  стане  в близко бъдеще  европейски град или не -  ще зависи от отношението на  неговите жители към  местното  самоуправление.

*авторът е областен лидер на ГЕРБ и кандидат за кмет на община Бургас, заглавието е на редакцията


Прочетено: 1886 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Тройно дестилирана украинска водка Конкурс прическа Бургас 2009 Залез Малката Морската градина в Бургас Рибарският пристан в Созопол Красимир Балъков Поглед от дрон камини всичко за отопланието Казанчето, Странджа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development