Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ще внасяме мед, пчелите умират



11 Август 2007, Събота


Автор: Лора Стаматис
Източник: вестник Фактор

Сушата е на път да унищожи българското пчеларство, алармираха медопроизводители и заплашват с протести, ако държавата не им помогне

Едва 18 производители от България и Турция се включиха в международния панаир на мановия мед в Царево, който започна този понеделник

Катастрофално ниските добиви на мед тази година ще принудят България да внесе количество от 1000-1500 тона, за да задоволи нуждите на пазара. Това заяви председателят на Националната браншова организация - Български пчеларски съюз Ганчо Ганев.
Общото произведено количество мед в цялата страна през тази година няма да надхвърли 3000-3500 тона. Това е близо четири пъти по-малко в сравнение с предходни години.
България е страна с традиции в пчеларството. Около 80% от произведения у нас мед се изнася за европейския пазар, където се котира изключително високо. Тази година голяма част от договорените количества обаче няма да бъдат изпълнени, информира още Ганев.
Така например, царевската кооперация "Странджа манов мед" има договорени доставки за мед за Германия и Швейцария. Само за швейцарския пазар заявката е за 20 тона, а цялото произведено количество мед в Странджа не надхвърля 25 тона.
Високите температури, ниската влажност на въздуха и липсата на подпочвени води са причина за изключително слабата реколта от мед. Ако миналата година добивът е бил около 17 кг мед на кошер, то сега пчеларите успяват да съберат едва по 5-6 кг.
Положението е бедствено в цялата страна, но най-критична е ситуацията в Северозападна България. Там има случаи от 100 кошера пчеларите да центрофугират по-малко от 50 кг мед.
"Това е четвъртата поред лоша година за пчеларството у нас. Ако тенденцията продължи и догодина, пчелните семейства няма да оцелеят и това ще се окаже пагубно за цялото земеделие", алармира още Ганев.
Производителите настояват за минимални компенсации от 15 кг захар или 20 лева на пчелно семейство. Те ще осигурят изхранването на пчелите през зимата, които в противен случай ще загинат. "Ако сега ни измрат пчелите, никога повече няма да можем да се занимаваме с пчеларство", тревожат се медопроизводители.
Регистрираните в страната земеделски производители-пчелари са 6500, нерегистрираните са три пъти повече. Те отглеждат общо около 750 хиляди пчелни семейства.
Слабият добив неизбежно ще доведе до покачване на цената на меда в търговската мрежа. Според прогнозите монофлорният мед - липов, акациев, от кориандър ще се продава с 2-3 лева по-скъпо, или 8-10 лева за килограм, 10 лева се очаква да стане цената и на мановия мед. Цената на полифлорния мед (т.нар. букет) ще скочи с един лев и наесен един килограм ще струва 6 лева.
През септември ще стартира тригодишна програма за развитие на пчеларството. За периода 2008-2010 година ще бъдат инвестирани 7 млн и 430 хиляди лева. Според пчеларите това обаче само отчасти ще спаси положението. Те настояват за спешни мерки от страна на държавата за подпомагане на българското пчеларство. В противен случай ще започнат протестни действия.
В понеделник в Царево бе открит Четвъртият международен фестивал на мановия мед. Едва 18 производители от цялата страна и Турция участват със своя продукция в изложението, което ще продължи до края на седмицата. В съпътстващите празника на меда прояви, освен български лектори, участват и техни колеги от Македония и Сърбия. Те дискутират въпроси, свързани с развитието на пчеларството в селските райони и финансирането му по европейски програми.
Тази година по-голяма част от българските пчелари са отказали участие във фестивала, именно поради липсата на продукция за продан. През септември в Несебър предстои да се проведе Седмият международен фестивал на меда.

В 20 щата на САЩ загинаха 80% от безценните насекоми

Загадъчната гибел на пчелите в САЩ, за която световните медии съобщиха през март т.г. може да предизвика катастрофални последици за икономиката на страната.  На територията на 20 щата през тази зима са загинали 80% от всички пчели, като причината за това явление все още не е установена.
Около 90 от основните селскостопански култури в САЩ са напълно зависими от пчелите  и както смятат специалистите "трудовата дейност" на тези насекоми осигурява на американската икономика около 14 млрд. долара годишно.
"Разбираемо е безпокойството около тази ситуация, пише "Ню Йорк Таймс". "Засега всичко изглежда като на кино и никой не разбира последиците от тази заплаха", коментира изданието. Според вестника масовата гибел на пчелите означава не просто недостиг на мед. "Всъщност икономическата ценност на меда, восъка и другите пчелни продукти е съвършено незначителна, в сравнение с обема от "услуги", които оказват пчелите при опрашването на селскостопанските култури".
По сметки на специалистите хранителният режим на средния американец (за около 1/3 от тях) се състои от продукти, резултат от дейността на пчелите. Учените вече се опитват да установят причините за изчезването на насекомите. Като възможни варианти се приемат болест или прекомерното използване на пестициди.
В същото време, пише вестникът, пчелите изчезват с невероятно бързи темпове, а министерството на селското стопанство на САЩ дори не успява да направи необходимата статистика.
Вестникът предупреждава, че явлението може да се превърне в сбъдване на кошмар от най-песимистичните научно-фантастични филми.



Прочетено: 2249 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пролет преди листата къща Попрошайка воробей Кой си изгуби мидите? БГ СМЕШКИ Бургаският кей БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ ФОН Малката закачалки 2 Международен Семинар на фризьорите София Хозяин причала
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development