Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Д-р Баев съм, събрахте ли парите?



Ключови думи:
25 Август 2007, Събота


Автор: Севдалина Пенева
Източник: вестник Фактор

Касата на Трета поликлиника щеше да олекне с няколко хиляди, ако версията на телефонния измамник беше издържала пред лекарите

Престъпник се представя за известния бургаски хирург, телефонната мафия удари и лекарите

"Доктор Баев съм, събрахте ли парите за гаранция? Не мога да чакам повече, искам да изляза от полицията." Гласът е на мъж, който се представя по телефона на регистратурата на Трета поликлиника за известния бургаски хирург и регионален председател на Съюза за стопанска инициатива д-р Михаил Баев. Съвсем не е случаен фактът, че съпругата му е шефка на здравното заведение, отскоро преименувано в ДКЦ 2.
Разговорът се води около 17,00 часа, близо час, след като управителката Илка Баева е заключила кабинета си и е тръгнала към дома. На път към вкъщи е и съпругът й, който също няма понятие за драмата, която се вихри в поликлиниката. И в която той е главно действащо лице по неволя.
На пръв поглед схемата за ужилване на поликлиниката е до болка позната от ежедневния бюлетин на полицията. Изтърканият сюжет - "Катастрофирах, заключиха ме в ареста, имам нужда от пари за гаранция" обаче в случая се различава от всички, регистрирани в Областна дирекция "Полиция" до момента. По старателно събираната информация от страна на престъпниците.
Измамниците са разполагали със сведения, цитирали са конкретни факти, което навява на мисълта, че в този тип престъпления вече се вкарват и вътрешни хора, коментират криминалисти.
За разлика от експлоатираната реплика през последните месеци - "Бабо, не ме ли позна", тук подходът е по-различен. Първото обаждане на регистратурата в ДКЦ-то е било малко след 16,15 часа. "Доктор Баев катастрофира, жив е, но е задържан. Трябват му пари за адвокат, жена му каза да ми съберете каквото има в касата и по най-бързия начин да ми предадете парите. Поне 2000 лева ще трябват. Аз съм приятел на семейството, обаждам се от името на Баева, тя е много разстроена", нареждал забързано непознатият в телефонната слушалка.
Стресната, служителката на поликлиниката започнала да обяснява, че няма толкова пари. И през ум не й минало, че я лъжат, защото човекът отсреща попитал какво става със средствата от Здравната каса, които тоя ден трябвало да са по сметка на дружеството. Когато разбрал, че има забавяне на превода, той започнал да се интересува от постъпленията от наемите на джипитата, които имат частни кабинети в сградата /10-и е крайният срок за събиране на дължимите суми/.
Изнервен, че и те не стигат, мъжът наредил на момичето да тръгне по кабинетите от врата на врата и да събере каквото може. "Баева после ще оправи нещата", казал той.
По една щастлива случайност първият, който трябвало да си изтърси джобовете, се оказал урологът д-р Николов, близък приятел на Мишо Баев. "Разтревожих се много и реших да му звънна да видя как е, от какво има нужда, да не е пострадал. Първо се изненадах, че ми вдигна толкова бързо, а по гласа му по нищо не личеше да е притеснен. Получи се неловко, но пък така разбрахме, че сме обект на измама", разказва докторът.
Двамата с Баев решили да заложат капан на престъпника и да го привикат на място, за да си вземе лично събраната сума. Точно в 17,10 часа непознатият се обадил повторно на регистратурата, този път обаче, представяйки се за д-р Мишо Баев.
Вече предупредена, тя свързала мнимия лекар с уролога на горния етаж и останала да чака инструкции. Операция "залавяне" обаче се провалила. Измамникът явно усетил, че му готвят капан, пък и самият той се оплел в лъжите си.
"Парите са в мен, изтеглих каквото трябва от банкомат, ела да ги вземеш", поканил го Николов. "Не мога да дойда лично, нали ти казах, че съм в участъка, ще пратя мой човек", отговорил мъжът.
В момента, в който докторът предложил да мине през участъка лично да ги занесе, чул в телефонната слушалка звучна псувня. Мошеникът затворил и повече не се обадил.
Сред хората в бели престилки се разчуха още няколко идентични истории. Престъпниците успели да измъкнат 3000 лева от бащата на лекарка от МБАЛ, разигравайки пред него същия театър.
Малко по-жилави се оказали обаче пациентите на д-р Димитър Янев, който работи като джипи в Камено. За по-малко от седмица трима души от града се оказали потенциални жертви на телефонната мафия.
"С тези хора се познавам от доста време, всичките съм ги лекувал. Това, което прави впечатление е, че непознатите знаят доста неща, разполагат с проверена информация. Това не са свалени произволни номера от телефонния указател", обяснява д-р Янев.
Само един от пациентите му обаче е имал личен контакт с мошениците. Преди няколко дни млад мъж се явил пред него и му поискал спешно 120 лева, защото "докторът е много зле и няма пари за лекарства". Докато измаменият събирал парите, решил да се обади на Янев и да провери лично как е със здравето. Така му се разминало хвърлянето на пари на вятъра.
"Позавъртете се малко повече около Трета поликлиника и ще видите доста любопитни неща. Там всеки ден обикалят едни и същи хора, които "работят" постоянно във и около ДКЦ-то. Висят пред кабинетите, уж че чакат за прегледи, навъртат се около касата и гледат кой какви пари плаща и какво има в портфейла си. Информацията се предава по веригата и често се случва някой възрастен човечец да остане без пенсия, преджобен на някоя спирка", обяснява д-р Николов.
Според него не било особено сложно за престъпния контингент, плъзнал из коридорите на сградата, да проучи кой е кабинетът на шефката, до колко й е работното време, кога се събират парите от наемите, даже кога пристигат постъпленията от Здравната каса.

 



Прочетено: 7819 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Промоция -6999 лв. ИНСТРУМЕНТИ ЗА АВТОМАТИЧНО ФУГИРАНЕ И ШПАКЛОВАНЕ НА ГИПСОКАРТОН BLUE LINE USA БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ изгрев бл.29 вх.7 Париж - моста на Александър 3-ти Pepi Театър за драма. опера и балет, Бургас. БСУ Пристанище Приморско съботно кафе Бургаският кей Часовникът на kq
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development