Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

60 г. в парка на баните не е посадено дърво



25 Август 2007, Събота


Източник: вестник Фактор

Ако зависеше от мен, бих направил тук втори Кайлъка, казва Петко Гърков от фирмата-стопанин

И вие ли като мен се чудите къде да заведете детето си през почивните дни? Някъде, където да може да играе и да е на чист въздух сред природата. Един чудесен избор би могла да бъде разходка из парка на Минералните бани. Само на 15-тина минути с кола от Бургас е и съчетава двете условия за добро изкарване с малко дете - гора и детски кът. И с това положителните неща...се изчерпват.
Някак си трудно могат да ни зарадват железните и ръждясали (отново!) люлки и пързалки, пълният с фасове пясъчник, недостатъчното пейки, липсата на кошчета за отпадъци, изсъхналите дървета. А рекичката, която минава наблизо, е напълно затлачена от боклуци.
Не знам как е било преди 10-20 години, когато паркът е бил любим на бургазлии и хората от близките села, но явно славата му още се носи, щом мястото продължава и днес да се пълни.
Изненадах се, когато няколко семейства спряха колите си направо под дърветата, вместо на намиращия се наблизо паркинг. Но това изглежда притесняваше само мен. На тях им стигаше, че има къде да си опънат одеалото за пикник, докато децата им щуреят наоколо. А там личаха следите от почивалите преди тях...
Лесопарк "Минерални бани" има площ от 600 дка и е собственост на община-Бургас. Паркът се намира точно по средата между селата Ветрен и Банево. До Банево няма изградена и една пешеходна пътека, а от Ветрен тротоарът е толкова символичен, че по него трудно може да се върви, камо ли да се движи човек с детска или инвалидна количка. 
Минералните бани възвръщат популярността си. Хората решават проблема с липсата на условия по свой начин. "Носят си газови котлони и дори домашни приспособления за барбекю. Така създават реална предпоставка за пожар", споделя Петко Гърков от фирмата, която стопанисва парка от четири години - "Бургасцвет 90 - Танев" ЕООД.
Според него, е наложително да се изградят заслон, ограждение за барбекю, а защо не и маси и пейки и повече детски кътове.
Всяка гора живее като се обновява, а последните дървета тук са садени преди не по-малко от 60-70 години. "Ако зависеше от мен, бих направил така, че паркът да изглежда като Кайлъка в Плевен," твърди Гърков.
Лесовъдът добавя, че всеки може да помогне това да стане. Ако не с пари, то поне с труд. Екологични организации обаче досега не са проявили интерес. "Със сигурност паркът би привличал повече хора, ако се изгради паркинг в близост до детския кът, но не с асфалт, а с чакъл, ако се направят чешми, зони за отдих и се помисли за други атракции, като екологично чисто влакче, например", категоричен е от своя страна кметът на Ветрен Божан Божанов


Прочетено: 2366 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepta камини ГРАФИЛА 2009, Бургас Сладурани с ЛЕГО Черноморец Бургас Конкур глазами зрителя Tiffi Shop орел това си е моята приятелка деца нощен бряг Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development