Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

За Руен чакат първите туристи



Ключови думи:
28 Август 2007, Вторник


Автор: Лора Стаматис
Източник: вестник Фактор

Поречието на Луда Камчия примамва с девствената си природа

Една от най-бедните общини в България примамва с девствена природа и чист въздух

Екотуристите ще могат да се разходят пеша или с велосипед по четири различни маршрута в Източната част на Стара планина. Разходката включва възможност за нощуване в горската хижа край село Топчийско. Сградата ще бъде изцяло обновена и оборудвана като туристически информационен център, съобщи старши експерт в отдел "Проекти" на община Руен Павлина Стоянова.
Проектът за развитие на екотуризъм в Руен е разработен по Оперативна програма за регионално развитие към Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и се очаква да стартира до следващата година.
Четирите туристически маршрута ще бъдат оформени като четири лъча, които се събират в хижа "Топчийско". Екопътеките ще минават край защитените скални образувания Професора, Свинската глава и Костенурката. Други интересни забележителности по пътя включват 200-годишно дърво, стари чешми, водопади, пещери, както и местността "Трите цера", известна с най-голямото у нас естествено находище на червен божур.
Един от маршрутите отвежда до село Сини вир, край което се намира древна джамия, построена без нито един пирон.
Друга от пътеките минава край атрактивно дърво, заело формата на полукръг със странното наименование "Пощата". Местните хора разказват, че под него партизани са оставяли писмата си, тъй като е единственото с подобна форма.
При два от маршрутите могат да се видят съвсем отблизо Чудните скали. Природният феномен се намира на отсрещния бряг на река Луда Камчия и попада на територията на община Дългопол, но е обърнат с лице към Руенска община, откъдето се разкрива и най-красивата гледка към скалите.
Пътеките се спускат край живописните реки Хаджийска, Луда Камчия и Бяла река. Удоволствието се допълва от голямото разнообразие от защитени растителни и животински видове. Допълнителна атракция е възможността за наблюдение на редки птици, като черен щъркел, малък и скален орел, които са вписани в Червената книга на България.
Руен е една от най-изостаналите в икономическо отношение общини в страната. Въпреки близкото разстояние до големите туристически комплекси Слънчев бряг и Несебър, районът е слабо познат и туризъм досега не е развиван.
Липсата на големи замърсители, девствената природа и добре запазените културно-исторически паметници откриват изключителен потенциал за развитие на еко, селски и културен туризъм, смята председателката на Бургаска туристическа асоциация Соня Енилова.
С помощта на асоциацията се разработва проект, който цели да популяризира културно-историческото наследство в региона. Една от атракциите е етнографския музей в село Люляково. Там се съхраняват предмети от бита, както и традиционни костюми на българите от Мала Азия. Край селото се намира огромна люлякова гора и древен манастир. В района са съхранени и автентични български обичаи и традиции, като кукерството.
Част от проекта включва възстановяване на автентичната бара край село Дъскотна.
От общината разработват и проект за селски туризъм с работното заглавие "200 години назад". Туристите ще могат да се запознаят отблизо с живота преди две десетилетия в едно от най-старите и запазени села в региона.
Всички природно-исторически особености на Руен са описани в книга, която предстои да излезе от печат през есента.



Прочетено: 2359 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
евро 2008 къща над р-нт КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас бял минзухар Стилът на знаменитостите Коктейл Tiffi Shop Животът продължава Рибарското селище край Бургас Елена Александропулис, юни.2007 културен център
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development