Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Щабовете на БСП и ГЕРБ в нервно очакване



28 Август 2007, Вторник


Източник: вестник Фактор

Атака мъчи основните си противници с пълно мълчание

От Иван Трифонов
 Дотук БСП извоюва  най-голямата победа
Има една стара далекоизточна поговорка - най-голямата победа е да победиш самия себе си. С това ще се запомни предизборната битка на БСП този път. Защото успя да  постигне вътрешен прелом и да покаже, че чиста и подмладена се изправя  пред гласоподавателя наесен. На избираемите места в листата няма да видим нито едно емблематично име на БСП от последните 15 години на прехода. Такова е решението на пленума  от този понеделник. Своебразната лустрация засегна общинските съветници, които се надяваха да останат във властта след повече от два поредни мандата. Става въпрос за доайените Прокоп Паскалев, Радостин Димитров, Димитър Стоянов и Любен Чардаков. Водач сега ще бъде 43-годишният  Павел Маринов - директор на завода за промишлен въглен в Каблешково, на когото не достигна много малко, за да получи подкрепа като кандидат за кмет. На него очевидно предстои  блестящо бъдеще в политическата кариера. Засега се знае, че Маринов ще поеме щафетата в общинската организация от Стойко Танков  на 1 декември. На тази дата е отчетната конференция и независимо от изхода на изборите,Танков даде знак, че е готов да отстъпи лидерското място на по-младия съпартиеци да се оттегли с достойнство след три мандата водачество..
Този понеделник БСП ще обяви полуокончателния състав на листата. Засега от 130 мераклии са селекционирани 60, разпределени в четири групи по специалности и месторабота.
Окончателният вариант ще стане ясен не по-рано от 5  септември, защото предстои коалиционните партньори на столетницата - пет-шест маргинални партийки, да изложат своите претенции за избираемата зона.
Така или иначе пред обществото БСП постигна своя вътрешен консенсус. Йоан Костадинов е нейният кандидат за кмет, а самият Йоан Костадинов удържа на дадената пред Висшия съвет дума, че няма да се меси в подредбата на листата с налагането на имена, ползващи се с личното му доверие. 
За кратко време най-старата партия в България, доказа, че е в състояние да се владее, да превъзмогне дълбоката криза и да се изправи на крака.  Сега, в оставащите 50 дни до сакралната дата  28 октомври, остава да върне 25-е си хиляди избиратели от парламентарните избори през 2005-а, защото към настоящия момент те са се стопили на около 17 000.
В листата на ГЕРБ и гражданска квота?
След като още през май Бойко Борисов наруши всякакви процедури по издигането на кандидатури за кметове и обяви Димитър Николов за своя фаворит в Бургас, ГЕРБ на практика първа започна своята кампания. Миналия месец Николов, който изведе герберите като първа политическа сила в общината след евровота, започна поседователно да вади и кандидатите за кметове. Първи бяха Константин Гребенаров за Созопол и Иван Алексиев в Поморие. Вчера станаха ясни претендентите за кметските кресла в Айтос - Красимир Енчев, в Средец - Ненчо Ненчев и в Царево - Евгени Николов/кои са те четете в следващия брой/.
Реденето на листата в Бургас ще приключи на 1 септември, възможно е в нея да се отреди гражданска квота и на избираеми позиции да се появят изявени имена от обществено-политическия живот на града, довери източник от щаба на ГЕРБ.
Атака мълчи до последно
Само в щаба на Атака не може да се разбере какво конкретно се случва. Това е опънало до крайност нервите на  БСП и ГЕРБ, които засега водят битката помежду си, изправяйки още през юли Димитър Николов срещу Йоан Костадинов в телевизионен дебат наживо. Безвремието, в което обаче изпаднаха като цяло, започна да обезсмисля мероприятията им и допринася за създаване на условия за писане, разпространяване и заплашване един друг с компромати. 
Непълната конфигурацията на основните  играчи ГЕРБ, Атака и БСП /подредени по политическа мощ в общината съгласно резултатите от евровота през май -б.р./ поради гробовното мълчание на Сидеровите хора, прави невъзможен реалният старт на надпреварата.
 Както на парламентарните избори през 2005-а и на евровота през май, Атака най-вероятно ще извади своите стратегически състезатели по места едва в последния възможен момент преди регистрацията в Общинската избирателна комисия - около 15-16 септември. 
“Това не е продиктувано от липса на отговорност към избирателя или поради слабост, че нямаме изявени личности, а е проста тактика, която не ни е изневерявала", каза врял и кипял в предизборните битки атакист.
Тази тактика обаче докара различни слухове за формулата, под която  ще се явяват щурмоваците. Според една от версиите,  разпространена в медийното пространство тази седмица, имало  вероятност те да припознаят като свой кандидат за кмет строителя на бъдещия небостъргач Ваклин Стойновски, което дойде като гръм от ясно небе за собствения им електорат, а той почти 100% се покрива с броя и настроенията на зрителите на СКАТ-тв.
Другата версия е, че в община Бургас атакистите може и да не издигнат кандидат за кмет, а да подкрепят Димитър Николов за обща победа още на първия тур. Това  беше прогнозирано от “Фактор" още през февруари, когато се разбра, че между Волен Сидеров и Бойко Борисов текат тайни преговори за определени градове, където има  управници, окопали се солидно във властта.
Така или иначе, въпреки растящият рейтинг на Атака в поседните няколко месеца, се оказва, че не във всички общини те ще имат самочувствието да издигнат свои кандидати за кметове. Това става ясно и от изявлението на областният им лидер Деян Стойков: “В момента подготвяме листите с общински съветници, но информацията ни е в суров вид. Това са само предложения, които ще се подложат на задълбочен анализ, преди да се утвърдят от ръководството на централно ниво.  Същото се отнася и за кандидат-кметовете. Няма да издигаме навсякъде самостоятелни кандидати за кметове. Защото кметските кресла не са самоцел за Атака. Ще имаме кандидати в общини, където сме сигурни, че разполагаме с достойни, популярни и обичани личности, които се ползват  с обществена подкрепа, където  Атака има  добри позиции като брой гласоподаватели. Това  са основните ни принципи."


Прочетено: 2276 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Машините на Леонардо Първа копка Лятната естрада в Морската градина Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ ХРИСТИ Флора Бургас 2009 рожден ден Пътна помощ Летен театър pepi Великденско яйце Цвете
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development