Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Порточанов: Не дължа данъци, извинете се!



Ключови думи:
28 Август 2007, Вторник


Източник: вестник Фактор

"Фактор" също пита: Факт ли е ревизионният доклад за 1 762 641 лв. и 37 ст. след приключила проверка срещу обиденото задължено лице

Почетният гражданин на Бургас, ексфутболното  и настоящ партиен лидер и общински съветник Христо Порточанов изпрати и в редакцията на «Фактор» заявление, в което ни заплаши, че ще ни съди, ако не му публикуваме извининение със същите букви на същото място/разбирай страница първа/. Порточанов  заявява, че ще търси по съдебен ред  защита на накърнените си граждански права и ще претендира за обезщетение в размер на 1 милион и 200 хиляди лева, а това е сумата, която ние посочихме, че той дължи  на държавната хазна като невнесени данъци след прехвърляне на акции от ПФК"Нафтекс" на сина си Божин Порточанов. Тогава отбелязахме, че лихвите над тази сума са около 400 хил.лв. Разкритията ни се базираха на неофициални данни след приключила през февруари т.г. данъчна ревизия срещу бившия президент на футболния клуб, водена от Териториалната дирекция на НАП в Бургас. Написахме и, че ревизионният доклад с констатациите е готов, но ревизираното лице Христо Порточанов не може да бъде открито, дори и след търсене на помощ от полицията, за да му се връчи за сведение и възражение по процедурата.
 Г-н Порточанов ни заявява: "В статиите са изнесени данни, че съм ощетил държавата от невнесени данъци чрез прехвърляне на акции от мен на сина ми Божин Порточанов. Разкрива се данъчно-осигурителна тайна по смисъла на ДОПК и пред читателите се поставя въпросът "Има ли измама?" Внушава се тезата, че съм заобиколил закона и съм ощетил хазната с 1 200 000 лв. Във втората статия директно се твърди, че съм извършил данъчно нарушение в размер на 1 200 000 лв. Считам, че е под достойнството ми да коментирам останалите изложени в статията факти и обстоятелства. Към настоящия момент безспорно и окончателно е установено от данъчната администрация, че не дължа каквито и да било данъци, в т.ч. и за извършеното от мен дарение на акции. Направените публикации накърняват доброто ми име, с което се ползвам в обществото, дори е направена връзка с бъдещето на политическата ми кариера."
Като финал в заявлението се настоява "да публикуваме извинение и обяснение до читателите на вестника относно коректността на Христо Порточанов като данъкоплатец и добросъвестен гражданин на РБългария".
Тъй като спазваме моралните норми в Етичния кодекс на българските медии, който "Фактор" е подписал като член на Българската медийна коалиция, публикуваме заявлението на засегнатата страна, но заявяваме, че няма за какво да се извиняваме на г-н Порточанов. Причината е ясна - той не прилага никакъв официален документ, заверен от съответните органи на финансовото министерство, че е изряден данъкоплатец.
Като медия ние се постарахме да  осигурим пълния текст на изготвения ревизионен доклад с № 18, приключен на 16.02.2007г. Той е от 27 стандартни компютърни страници, изготвен е от екип в състав Стефан Иванов - главен инспектор по приходите, и Мария Петкова - старши инспектор по приходите. Обхваща периода на 1 януари 2000г. - 31 декември 2005г. В него са установени интересни факти около обстоятелствата, при които Порточанов е придобил и други доходи, освен тези по прехвърлянето на акциите от баща на син.
Общата дължима сума според ревизионния доклад към държавната хазна с лихвите за просрочие е 1 762 641 лв. и 37 ст.
 Преди да приключим с този случай обаче и в името на взаимната коректност, ние очакваме от Националната агенция по приходите, представлявана от Мария Мургина и финансовия министър Пламен Орешарски, да дадат официален и окончателен отговор на този казус, който ние ще публикуваме с удоволствие.


Прочетено: 2375 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
фонтанът на площада wood Пролет преди листата БЪДИЩЕ Странджа през есента Аз с майка и татко Странджа, старите дървета Пресдтавяне на книгата Родът Сирекови Забранено за нудисти Хималаи на тела РК
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development