Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Художник рисува с пламъци във въздуха и водата



28 Август 2007, Вторник


Автор: Таня Атанасова
Източник: вестник Фактор



Площадът е озарен от мистично сияние. Приближавайки се виждам девойки в бели одежди, които запалват една след друга хиляди малки свещички, чиито светлини оформят фигурата на огромен огнен орел. Сиянието става все по- силно и очертанията на пламтящата рисунка заблестяват все по- ярко. Зрителите стоят неподвижни и безмълвно съзерцават гледката. Тишината се нарушава само от лекия пукот на горящите във восъка фитили на свещите и от шепота на хората. Публиката става все по- многобройна. Събрала я е пореднота изява на Добри Добрев- известният с огнените си рисунки бургаски художник.
Авангарните си творби той създава на различни места в Бургас - морския бряг, площада в центъра на града или пространството пред олтара на църква. Нестандартните му картини "преживяват" само няколко часа, но камерите запечатват красотата им завинаги. Всяка от тях е различна и неповторима. "Герои" в композициите са грифони, лъвове, дракони, ангели- прототипи на същества от митологията или родени от фантазията на създателя си.
За да рисува с огън художникът си служи с всевъзможни средства- някой от тах фабрично произведени, а други изобретени от самия него. За период от десет години той е направил над петдесет огнени рисунки. В първите си опити той използвал обикновени свещи, които забождал в пясъка или закрепял в специални негорими кутийки. Подготовката на един проект понякога му отнемала седмици. Само за да сглоби светещите елементи на рисунката, той отделял по няколко дни.
За изпълнението на най- сложните си композиции Добри Добрев разчита на помощта на геодезисти. Въоръжени с жалони и теодолит, те осигуряват точното изпълнение на замисления проект.
Екстравагантният творец първо рисува желаната фигура върху хартия. Прецизно уточнява размерите и, преценя от какви материали я да изработи и кое е най- подходящото място, където да я разположи. Много държа всичко да е изпипано до край, защото всеки проект изисква много време и средства. Не мога да допусна провал заради някоя дребна подробност или недоглеждане"- казва той. За осъществяването на идеите си отначало Добри Добрев разчитал на помощ от приятели- ентосиасти. "Само за да бъдат запалени 6 000 свещички за десет минути са ми нужни поне десет души, които да действат много бързо". споделя трудностите художника. За най- големите огнени картини той наема екип от над тридесет души, които действат в синхрон.
Авангардистът обича да експериментира с материалите и да дава воля на фантазията си. Една от последните си огнени картини той направи от фойерверки и оформянето и беше истински спектакъл, за сцена на който послужи плажната ивица в Бургас. Тогава артистът вплете в композициите и своето собствено тяло. За публиката беше изумителна сръчността, с която той премята около себе си верига, чийто краища пламтят. После около ръцете му проблясквха светещи въжета.
През юни тази година, на площад "Тройката" в центъра на Бургас, художникът нарисува с пламъци огромно стилизирано слънце и посвети творбата си на каузата в защита на българските медици в Либия.
Преди няколко години Добри Добрев се беше установил за известно време в Лондон, където направи няколко самостоятелни изложби. Абстрактните елементи в творбите му тогава се харесваха на ценителите, но страстта му към огъня го върна отново в Бургас.
Най- смелите планове на Добри Добрев са насочени към рисуването с огън- свързани са с направата на огромна светеща фигура на хан Аспарух в местността Мадара. В спектакъла той иска да включи ездачи на черни и бели коне и танцьори в костюми, наподобаващи облеклото на основателите на българската държава от отминалата епоха.     


Прочетено: 2974 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Семейство на плажа pepi хотел централна градска тоалетна Море,земя, въздух Цветя РК kq Менструална чашка MeLuna
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development