Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Еколози строят изкуствени острови край Бургас



Ключови думи:
01 Септември 2007, Събота


Автор: Лора Стаматис
Източник: вестник Фактор

Започна есенната миграция, в Атанасовското езеро има хиляди розови пеликани

Част от дига се превърна в изкуствен остров за гнездене на птици в Атанасовското езеро. Еколози изградиха острова с дървени платформи, които покриха с трева и кал от дъното на водоема.
“В езерото гнездят много защитени птици. Важно е те да имат място, където да не са застрашени от чакали, лисици и други хищници, дебнещи наоколо", каза Ивайло Димчев от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).
Освен новоизграденият остров, в езерото има и няколко по-малки, които се проверяват и укрепват всяка година от природозащитници - доброволци.
Дружеството организира от 30 години екобригада край Атанасовското езеро, която в края на това лято събра близо 50 студенти от цялата страна. Целта на лагера е да покаже нагледно на младите хора как да се грижат за опазване на биоразнообразието. В продължение на седмица те ремонтират и укрепват изкуствените острови.
Другите екодейности включват наблюдение и регистриране на есенната миграция на щъркели, пеликани и грабливи птици, опръстеняване и обучение в полеви техники за наблюдение на пернатите и маркиране границите на резервата. Вечер младежите слушат лекции на природозащитни теми, свързани с опазване на горите в България, спасяване на защитените територии, разпознаване на редките видове птици. В бригадата участват и доброволци от Германия, Англия и Белгия. 
Резерватът Атанасовско езеро е разположен на прелетната магистрала “Виа понтика" и е една от спирките в есенната миграция на птиците. В момента, според еколозите, в езерото има няколко хиляди розови пеликани. От тук прелитат, хранят се и почиват още над 300 вида птици (от общо 400 за България).
Птичият рай край езерото привлича любители на пернатите от цял свят. Укритието за наблюдение на птици, познато като “Точката", е една от най-предпочитаните дестинации за бърдуочърите (от англ. birdwatchers). Запалените любители орнитолози не пропускат да го включат в маршрутите си из България.
Атанасовското езеро е една от защитените влажни зони по Южното Черноморие, известна с голямото многообразие от птичи и растителни видове. Част от тях са световно застрашени, като саблеклюн, етруска земеровка, белоока потапница, ливаден дърдавец.
Тук са построени и първите в България изкуствени острови за гнездене на птици.
“Резерватът е генератор на природозащитници. Оттук са започнали професионалния си път най-добрите орнитолози в България", категоричен е Ивайло Димчев.


Прочетено: 2424 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Синята пеперудка Български секс магазин Кайро Камини CLAM - CORTONA angolare ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... Spirit of Burgas аз това си е моята приятелка отбор Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development