Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Авторът на Супер Бургас води листата на БСП



01 Септември 2010, Сряда


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор



Три места в избираемата зона на листата на БСП  чакат своето разпределение. Става въпрос за четвърта, пета и шеста позиция, за които равностойни шансове имат десетина души - доказани активисти от последните години, които обаче все са оставали изолирани на опашката, когато се зададат избори.
С лустрацията на четирима от доайените - съветниците с над два мандата Прокоп Паскалев, Любен Чардаков, Димитър Стоянов и Радостин Димитров, сега игнорираните повече от десетилетие имат надежда да се придвижат напред, но  никой от тях не е сигурен какъв ще е окончателния вариант .
Сигурен е водачът - 43-годишния Павел Маринов, който стана разпознаваем след като се разбра, че е автор на проекта "Супер Бургас", свързан с отварянето на града ни към морето. Тези дни от транспортното ведомство съобщиха, че работата на Маринов вече е с гаранции да бъде финансирана от еврофондовете заради отличната комплектовка на подготвените от него документи.  Маринов имаше шансове да бъде и кандидатът на БСП за кмет, като по време на пленума  Йоан Костадинов го изпревари само със седем гласа.
Другите сигурни като подредба са вторият след  Маринов -  икономистът Чанко Мирчев - шеф на Транспортна болница и ексобластният управител Георги Киров, който има частен бизнес и е член на борда на директорите на ВиК.
     "Заформи се много неприятна картина за трите места от четвърто до седмо,  усети се сблъсък, а трябваше да се систематизират по заслуги до десето-единадесето място, за да бъдем спокойни", каза присъствал на събранието този понеледник член от ръководството.
   В столетницата си дават ясна сметка, че този път могат да разчитат на група от осем до десет съветници. И затова са поставили условие на коалиционните си партньори, че могат да отстъпят само едно избираемо - 7-мото или 8-мото, те обаче също са проветриви предвид подготовката на листи с водачи и имена, свързани с лявото политическо пространство и за които ще гласуват хора, принципни привърженици на БСП.
В момента само тракийците, които първи обявиха /докато БСП се суетеше/, че искат Йоан Костадинов за кмет четвърти мандат, имали основание да реализират свой човек на едно от тези две места. Причините - от една страна смелостта им, от друга числеността. Техният човек обаче няма да е неподкупният им и скромен  водач Желязко Матев, защото той е с два мандата и също попада под ударите на новия принцип за ограничаване на последователната мандатност.  
Очаква се тази неделя  от Тракийския съюз да се съберат и да обяват, че напускат коалицията с БСП, обидени, че не получават поне две избираеми места. Даже върви слух, че Матев ще води тази нова листа.
Останалите малки партии от традиционната лява коалиция  вече са  информирани, че присъствието на техни хора в списъка ще е само формално.  Ръководствата им са наясно, че ако проявят неоснователни претенции, ще бъдат оставени сами да се явяват, за да покажат имат ли достатъчно електорат за собствен съветник. По груби изчисления при избирателна активност 40%, по новата система за един съветник ще са нужни между 1350 и 1400 гласа, а това е почти два пъти повече, отколкото през 2003-а.
БСП ще е готова с окончателната листа не по-рано от 10-12 септември - това е около седмица преди крайния срок за регистрация в
На избираеми места със сигурност са Юлия Йоргова - преподавател по информационни и технически науки в БСУ, експерт в областта на образованието, настоящ общински съветник. По броя на събраните гласове, тя изпреварвала с много малко колегата си в Общинския съвет бизнесмена Петър Петров, който пък е известен с това, че не спестява директна критика към големите шефове от Висшия съвет, когато трябва да се бранят местни интереси.
Равностойни на Йоргова и Петров като авторитет в партията и ползващи се с доверие сред членската маса обаче са и Аргир Бояджиев - ексдиректор на РДВР и настоящ шеф на пристанището, юристът Евгени Мосинов, който изнесе няколко изборни кампании на БСП като шеф на РИК и е консултант по казуси, изискващи особени познания в тази материя. Заради предупрежденията на младежката организация в БСП, че е започнал отлив на високообразовани и подготвени хора от банката с кадри поради липса на интерес към тях, избираемо място трябва да получи журналистката и пиар на Областна управа Дарина Стоянова/35г./. Тя е сред малкото предани функционери, когато става дума за отстояване на партийна кауза в тежка предизборна обстановка.
Избираемо място в десетката очаква още и зам.-ректорът на Университет "Проф. д-р Ас.Златаров" Магдалена Миткова. Тя излезе срещу Павел Маринов на първата права от битката и се състезава срещу него сама за мястото на водача. Не й достигнаха само два гласа преднина, за да поведе останалите. В аналогично положение са още ветеринарният доктор и шеф на РВМС д-р Петър Пачев и ексглавният секретар на общината Тинка Желязкова.


Прочетено: 2799 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Pepi Мото клуб тошко Рибарският пристан в Созопол тръби 2 Странджа Камини CLAM 2 Маската Декабрь 2017 года
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development