Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

"Гергьовден" заложи на блусаря Пламен Ставрев



01 Септември 2007, Събота


Източник: вестник Фактор

Много ми се ще хората да узнаят и за другата ми страна като личност, за да усетят, че още не сме извадили на показ това, което прави Бургас уникален

"Гергьовден" ще включи в листата си като кандидат за общински съветник Пламен Ставрев. За него малко известен е фактът, че е завършил  английската гимназия в Бургас, Софийския университет в специалността английска филология и до зората на демокрацията работи основно в чужбина като музикант. Прибира се с надеждата, че с падането на тоталитарния режим в родния Бургас ще може да диша и твори свободно. Заема се с музикална и продуцентска дейност, издава два албума, но в крайна сметка признава, че се е провалил в борбата срещу чалгата. Започва да преподава английски в БСУ, превежда художествена литература - класика и фантастика.
Той е единственият ни творец,  който е печелил два пъти първата награда на "Бургас и морето", единствения, който получава едновременно приза на публиката и на журито заради неповторимия и вечен шлагер "Лятото". 
Участвал е във всички свободни, независими музикални събития, които са били своебразен протест срещу статуквото. Той е автор и изпълнител на култовите "Рождество"/станала популярна в изпълнение на Ваня Костова/  и на "Гурбет блус", откъдето е изстраданата фраза "шепа пясък от бургаския бряг".
За него може да се каже, че е най-великият бургаски блусар на всички времена, съчетал в себе си бунтарството на барда, лудостта на рокендрола и дълбоката изстрадана душевност на интелектуалеца.    
На 54г. е, семеен, има три дъщери.

 

- Г-н Ставрев, още ли искате да сте негър в щата Алабама или е дошло времето за смяна във властта чрез реална политическа битка?
- "Искам да съм негър..." имаше особена философия, характерна за творчеството на покойния ми приятел Николай Искъров като поет. Не, в нея нямаше мотив, който вие опитвате да вкарате. С днешна дата своята роля виждам в това да иницирам в бургаското общество, доколкото ми дават възможностите, една своебразна кампания за осъзнаване на нашата собствена идентичност. Това, което прави Бургас уникален, ние все още не сме извадили на показ. И това, което аз мога да дам на "Гергьовден", е моята искреност, желание да работя и популярността ми като музикант. Аз нямам политически опит и не мога реално да преценя колко от моите съграждани биха ме възприели и подкрепили като политическа личност. Но мисля, че мога да си позволя този риск. 
- Защо за толкова много години на сцената, останахте без големи награди и признания на публиката, напр. в"Златният орфей" никога не са ви беше забелязал?
- Задавате въпрос без отговор. "Златен орфей" изобщо не съществува, наградите каквито и да са в рамките на българската попмузика и на цялата тази телевизионна инвазия, са абсолютно измислени.
- Излиза, че не е успех да завъртиш парче в "М-тв"?
 - За да се изпее мое парче в "М-тв", това значи, че аз трябва да платя поне едно 10 хиляди щ.д. По същия начин стои въпросът и в "ММ", в "Пайнер", всички музикални телевизии всъщност са търговски организации и трябва да си плащаш,  така както във вестниците си плащаш за реклама. И ако някой мисли, че нещата стоят друго яче, много се лъже. Всъщност аз много бях притеснен в един момент, че "Бургас и морето", който винаги си е имал своя специфика, започва да копира "Златния орфей" - една форма, която отдавна е изчерпана. Но когато гледам, че Летният театър се пълни и е трудно да намериш билети, се успокоявам. Въпреки, че общината си позволява да раздава 1000 покани при 2 200 места.
- Как премина Блусфеста тази година, младите не ви ли гледаха вас и другите основатели като динозаври?
- Имаше много млада публика. Мислите ли че арх.Петьо Йовчев и Стефан Корадов са случайни хора в този град? Или Климент Атанасов? През 1991 г. ние седнахме заедно и решихме, че трябва да действаме по идеята за свободни хора и свободен град. На него му приляга да бъде първата основна свободна структура на България, където гражданското общество да е факт. Сигурно ви звуча утопично.
- Да, предвид съдбата на Корадов, който се оттегли омерзен от политиката, а даровитият арх.Йовчев е повече почитан от гилдията в столицата, отколкото в Бургас. Доколкото ми е известно е спечилил конкурса за общия градоустройствен план като показал далеч по-голям професионализъм от столичните архитектурни бюра със сериозен властови гръб. Но както виждате, тук никой не знае за този успех.
- Това е така, в подобно положение е и композиторът Стефан Диомов - аз го познавам като човек, на когото може да се разчита, той твори, даже е много активен - изживява втора младост, обърна светоусещането си към друга стилова определеност, започнах да усещам при него по-засукани акорди и много му се радвам. А е над 60-е, на път е да стане пенсионер, но не го бива за пенсионер. Той се справя и с подмолните, вътрешни битки, а имаше период, в който вдигаше кръвно над 200. Явно е приел, че нещата в България са нервни и конфликтни и човек трябва да се научи да "плува", ако иска да остане в активната част на обществото.
- Вие анализирате бургазлията като цяло от началото на демокрацията. Какви са изводите ви?
- Българинът като цяло е различен, част от нас преживяха сериозни разочарования, други подем. Но има няколко основни факта, които се случиха в България и това, което предстои, е да може трезво всеки да прецени всичко за себе си и около себе си. Специално нашият град преживя един голям възход и едно голямо падение.
- Кое е падението?
- Това, ко
ето беше Бургас до 1989г. - на повърхността заспал, отвътре кипящ, отдавна го няма. Град, в който имаше спотаена, но различна интелектуална мисъл, близка до върховете на изкуството. Имаше голяма група от хора, която наричаха млади специалисти, ние апокрифно споделяхме друга логика и вярвахме, че когато паднат всички ограничения тази логика ще излезе на бял свят. Но сме се лъгали, защото Бургас просто се разрасна и в него дойдоха едни други хора, с други възможности и мислене. Стана една огромна мешавица, която вече е на път да изкристализира. Аз мисля, че новият изглед на Бургас ще е същинското развитие на стария ни град, когато духовното беше логично, но не беше традиционално.
- Как ще стигнете до сърцата на повече хора в тази кампания?
- Много се надявам, че ще ми дадат възможност да говоря и да изразявам мислите си с китарата. Затова ми допада "Гергьовден". Много ми се ще бургаската общественост да ме приеме и от другата ми страна - като образован и мислещ човек. Тази кампания ще бъде не обещания, а лична изява на човека, който по някакъв начин има претенции да изрази мнението, на тези които са го избрали. И не държа да убедя всички хора в Бургас, а тези които искат да ме видят като проводник на техните собствени интереси.  



Прочетено: 2797 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Извор на Марина река вместо сняг на Коледа Южен парк МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. Промоция -6999 лв. ИНСТРУМЕНТИ ЗА АВТОМАТИЧНО ФУГИРАНЕ И ШПАКЛОВАНЕ НА ГИПСОКАРТОН BLUE LINE USA Best friends Димитър Николов залез Бургас, ФЛОРА 2009 приятелки Бургаският кей
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development