Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

"Гергьовден" заложи на блусаря Пламен Ставрев



01 Септември 2007, Събота


Източник: вестник Фактор

Много ми се ще хората да узнаят и за другата ми страна като личност, за да усетят, че още не сме извадили на показ това, което прави Бургас уникален

"Гергьовден" ще включи в листата си като кандидат за общински съветник Пламен Ставрев. За него малко известен е фактът, че е завършил  английската гимназия в Бургас, Софийския университет в специалността английска филология и до зората на демокрацията работи основно в чужбина като музикант. Прибира се с надеждата, че с падането на тоталитарния режим в родния Бургас ще може да диша и твори свободно. Заема се с музикална и продуцентска дейност, издава два албума, но в крайна сметка признава, че се е провалил в борбата срещу чалгата. Започва да преподава английски в БСУ, превежда художествена литература - класика и фантастика.
Той е единственият ни творец,  който е печелил два пъти първата награда на "Бургас и морето", единствения, който получава едновременно приза на публиката и на журито заради неповторимия и вечен шлагер "Лятото". 
Участвал е във всички свободни, независими музикални събития, които са били своебразен протест срещу статуквото. Той е автор и изпълнител на култовите "Рождество"/станала популярна в изпълнение на Ваня Костова/  и на "Гурбет блус", откъдето е изстраданата фраза "шепа пясък от бургаския бряг".
За него може да се каже, че е най-великият бургаски блусар на всички времена, съчетал в себе си бунтарството на барда, лудостта на рокендрола и дълбоката изстрадана душевност на интелектуалеца.    
На 54г. е, семеен, има три дъщери.

 

- Г-н Ставрев, още ли искате да сте негър в щата Алабама или е дошло времето за смяна във властта чрез реална политическа битка?
- "Искам да съм негър..." имаше особена философия, характерна за творчеството на покойния ми приятел Николай Искъров като поет. Не, в нея нямаше мотив, който вие опитвате да вкарате. С днешна дата своята роля виждам в това да иницирам в бургаското общество, доколкото ми дават възможностите, една своебразна кампания за осъзнаване на нашата собствена идентичност. Това, което прави Бургас уникален, ние все още не сме извадили на показ. И това, което аз мога да дам на "Гергьовден", е моята искреност, желание да работя и популярността ми като музикант. Аз нямам политически опит и не мога реално да преценя колко от моите съграждани биха ме възприели и подкрепили като политическа личност. Но мисля, че мога да си позволя този риск. 
- Защо за толкова много години на сцената, останахте без големи награди и признания на публиката, напр. в"Златният орфей" никога не са ви беше забелязал?
- Задавате въпрос без отговор. "Златен орфей" изобщо не съществува, наградите каквито и да са в рамките на българската попмузика и на цялата тази телевизионна инвазия, са абсолютно измислени.
- Излиза, че не е успех да завъртиш парче в "М-тв"?
 - За да се изпее мое парче в "М-тв", това значи, че аз трябва да платя поне едно 10 хиляди щ.д. По същия начин стои въпросът и в "ММ", в "Пайнер", всички музикални телевизии всъщност са търговски организации и трябва да си плащаш,  така както във вестниците си плащаш за реклама. И ако някой мисли, че нещата стоят друго яче, много се лъже. Всъщност аз много бях притеснен в един момент, че "Бургас и морето", който винаги си е имал своя специфика, започва да копира "Златния орфей" - една форма, която отдавна е изчерпана. Но когато гледам, че Летният театър се пълни и е трудно да намериш билети, се успокоявам. Въпреки, че общината си позволява да раздава 1000 покани при 2 200 места.
- Как премина Блусфеста тази година, младите не ви ли гледаха вас и другите основатели като динозаври?
- Имаше много млада публика. Мислите ли че арх.Петьо Йовчев и Стефан Корадов са случайни хора в този град? Или Климент Атанасов? През 1991 г. ние седнахме заедно и решихме, че трябва да действаме по идеята за свободни хора и свободен град. На него му приляга да бъде първата основна свободна структура на България, където гражданското общество да е факт. Сигурно ви звуча утопично.
- Да, предвид съдбата на Корадов, който се оттегли омерзен от политиката, а даровитият арх.Йовчев е повече почитан от гилдията в столицата, отколкото в Бургас. Доколкото ми е известно е спечилил конкурса за общия градоустройствен план като показал далеч по-голям професионализъм от столичните архитектурни бюра със сериозен властови гръб. Но както виждате, тук никой не знае за този успех.
- Това е така, в подобно положение е и композиторът Стефан Диомов - аз го познавам като човек, на когото може да се разчита, той твори, даже е много активен - изживява втора младост, обърна светоусещането си към друга стилова определеност, започнах да усещам при него по-засукани акорди и много му се радвам. А е над 60-е, на път е да стане пенсионер, но не го бива за пенсионер. Той се справя и с подмолните, вътрешни битки, а имаше период, в който вдигаше кръвно над 200. Явно е приел, че нещата в България са нервни и конфликтни и човек трябва да се научи да "плува", ако иска да остане в активната част на обществото.
- Вие анализирате бургазлията като цяло от началото на демокрацията. Какви са изводите ви?
- Българинът като цяло е различен, част от нас преживяха сериозни разочарования, други подем. Но има няколко основни факта, които се случиха в България и това, което предстои, е да може трезво всеки да прецени всичко за себе си и около себе си. Специално нашият град преживя един голям възход и едно голямо падение.
- Кое е падението?
- Това, ко
ето беше Бургас до 1989г. - на повърхността заспал, отвътре кипящ, отдавна го няма. Град, в който имаше спотаена, но различна интелектуална мисъл, близка до върховете на изкуството. Имаше голяма група от хора, която наричаха млади специалисти, ние апокрифно споделяхме друга логика и вярвахме, че когато паднат всички ограничения тази логика ще излезе на бял свят. Но сме се лъгали, защото Бургас просто се разрасна и в него дойдоха едни други хора, с други възможности и мислене. Стана една огромна мешавица, която вече е на път да изкристализира. Аз мисля, че новият изглед на Бургас ще е същинското развитие на стария ни град, когато духовното беше логично, но не беше традиционално.
- Как ще стигнете до сърцата на повече хора в тази кампания?
- Много се надявам, че ще ми дадат възможност да говоря и да изразявам мислите си с китарата. Затова ми допада "Гергьовден". Много ми се ще бургаската общественост да ме приеме и от другата ми страна - като образован и мислещ човек. Тази кампания ще бъде не обещания, а лична изява на човека, който по някакъв начин има претенции да изрази мнението, на тези които са го избрали. И не държа да убедя всички хора в Бургас, а тези които искат да ме видят като проводник на техните собствени интереси.  



Прочетено: 2815 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Театър за драма. опера и балет, Бургас хотел приморец БСУ Международен Семинар на фризьорите София братска дялба Az sym ot Burgas Списание Влъхвите най-приятното място за релакс Аз И Брат ми  с децата . Черноморец Бургас За Майсторите!!!!!!! Във висините
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development