Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Гръцки туристи бракониерстват на юг от Бургас



Ключови думи:
07 Септември 2007, Петък


Автор: Милена Грозданова
Източник: вестник Фактор

По 25 евро за килограм плащат търговците в южната ни съседка за деликатесната мида онакс

Три нови акта съставиха инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ в Бургас. Иззети са 80 кг миди и са върнати във водата. Това съобщи директорът на Териториално звено на ИАРА Джемил Кадиш.
Той разказа, че гръцки граждани масово изнасят от България бяла пясъчна мида. Гърците пристигали като неорганизирани туристи с лични превозни средства, оборудвани с неопренови дрехи и ръчни драги. Те минават транзит през нашите граници, само с показване на лична карта. След влизането на страната ни в структурите на ЕС, режимът на преминаване през границата с Гърция е много лек и гърци необезпокоявано изнасят с колите си стотици килограми миди. За да се предотврати уловът им, АИРА извършва регулярни проверки по вода и суша.
Инспекторите реагират и по сигнал. Така през юли бяха задържани първите петима, а след това още четирима гръцки граждани на ГКПП "Кап. Петко Войвода" в Свиленград. Тогава гърците направиха опит да изнесат първо 730, а след това още 370 килограма миди, уловени с ръчна драга в залива "Вромос" до Черноморец.
По 25 евро за килограм плащат търговците в южната ни съседка за деликатесната мида онакс. Тя се използва като незаменим компонент за сос за пици. От 100 кг миди могат да се извадят 8 кг ядки.
Онаксът живее в пясъка на дълбочина до 18 метра в морето. “Проблемът е, че за да се хване този вид мида, се драгира морското дъно, като се нанасят непоправими щети. У нас драгирането е забранено със закон и мидите са запазени. В Гърция морското дъно е изровено и затова там мидите се търсят и вървят толкова скъпо", обясни Кадиш.
Според него, ако не се засили контролът по границата, този вид ще изчезне и от българското Черноморие. 
Заради топлото време в момента не се хваща риба и нашите риболовци не пускат мрежи. Това е и причината да не са открити нарушители. Иначе проверката по суша е затруднена от множеството летовници по плажовете, където има пясък и се лови пясъчната мида.
Четири специализирани проверки, предимно по сигнали, са извършени от инспекцията през изминалия месец. При съвместна акция със служители на РПУ Сунгурларе от язовир "Камчия" са иззети мрежи и лодка на бракониер, на когото е съставен акт. За незаконен улов в езерото "Вая" от двама рибари са иззети 500 метра мрежи, а 60-те килограма шаран, които са открити при проверката, са дарени на Дома за деца "Ронкали".
До 30 септември ще продължи забраната за риболова във вътрешните водоеми, поради намалялото количество вода в реките. Забраната действа с пълна сила в река Камчия между селата Дъбовец и Манолич, от село Завет до село Билка, както и в река Велека от Младежко до Бродилово.
Проверките на Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас, по график и по сигнали, ще продължат по всяко време на денонощието, заяви Джемил Кадиш.
Ако гражданите забележат нередности, могат да сигнализират в ИАРА по всяко време на денонощието и на личния телефон на директора 0887213232, както и в най-близкото поделение на полицията.
От ИАРА съветват също така гражданите и заведенията да не купуват риба и рибни продукти от нерегламентирани места и търговци, защото опасността от зараза през летните месеци е много голяма.


Прочетено: 2989 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пресдтавяне на книгата Родът Сирекови Инкубатори за люпене на яйца жълто витраж2 Pepi Конкурс прическа Бургас 2009 хотел приморец информация    http: //boltmin. blogspot. com/ Поглед към Бургас през залива моите цветя ГРАФИЛА 2009, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development