Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Спекулации относно изборите в Царево



Ключови думи:
22 Септември 2007, Събота


Автор: Дейвид Славчев
Източник: вестник Фактор

ГЕРБ разчита на младите, БСП я кара постарому

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Царево Евгени Николов е достойна алтернатива на сегашното управление

Никога дори не ми е хрумвало, че местните избори могат да бъдат  просто едно формално допитване до населението. Излиза, че волята на народа е просто една формалност. Както се  казва и в статията, там изборите са предрешени. Това твърдение вероятно цели да вдигне  имиджа на настоящия кмет Петко Арнаудов,  но се случва точно обратното.   Това твърдение,  меко казано ме озадачи.  В една държава - член на Европейския Съюз,  вотът на народа по никакъв начин не може да бъде просто един формален акт.  Правото на вот на гражданите е темел на едно демократично общество. Вотът на народа беше предрешен и формален по време на 45-годишната "народна власт".  Предрешени избори може да има само в условия на тоталитарен режим или в общество, в което определени партии са свикнали да подменят вота на гражданите и се оказва трудно да отвикнат от това. Излиза, че посланието на автора на въпросната статия към избирателите от община Царево е следното: "И да гласувате, и да не гласувате, Петко Арнаудов ще спечели, ние сме предрешили нещата и вашият вот е напълно формален". Това, скъпи граждани на община Царево, е цинизъм. Никой не бива да си позволява подобна груба обида към своите избиратели.

Никой не може да вмени на хората,

че сегашният кмет е единствен, непоклатим и всемогъщ - такива герои  съществуват  само в детските приказки. В реалния живот нещата стоят по съвсем друг начин. Аз не искам в моята България да потъпкват демократичните принципи на обществото с подобни двусмислени твърдения. Вие, защитниците на Петко Арнаудов, не забравяйте, че не сте единствени на тези избори и не подценявайте десния избирател. Десният избирател е политически зрял,  защото той премина дългия  път през еуфория и митинги, радост и надежди за по-добър живот, последвани от силни разочарования и дори политическа апатия. През нови обещания, нови надежди и поредни разочарования. Десният избирател е политически зрял, защото той вече трудно може да бъде излъган. Именно десният избирател е онзи, на когото не можете да вмените идеята, че Петко Арнаудов няма конкуренция. Него, че дори и голяма част от левите поддръжници, трудно ще убедите, че кметът Арнаудов не мисли предимно за себе си. Едно измежду многото доказателства за това е, че той асфалтира първо улицата пред своята къща в квартал Василико /старият квартал  на Царево/. А това е улица, на която предстои да се строят къщи, за чиито канализации ще  се разбива пътя,  в същото време встрани от него повечето улици са чакълени, а къщите са построени отдавна,  канализацията им съществува  и съвсем логично е да беше положил асфалта там, тъй като нямаше да се налага да бъде разбиван. Приближени до него хора твърдят,  че това е станало така, защото как иначе щели да му идват на гости президентът и министър-председателят.  А това оставям без коментар. 
Във въпросната статия от 7 септември се твърди още, че като една истинска звезда, "бай Петко" не слизал от вестникарските страници. Това е неоспорима истина, що се отнася до единствената медия в град Царево, а именно общинския вестник Царево.  Забележете, единственият символ за свобода на словото в общината е общинският в-к Царево. Е, питам аз, с какво друго би могъл да се занимава един вестник, който е общинска собственост, освен с невероятните постижения на кмета Арнаудов  и великите подвизи на общинската  власт.

Това е класически пример за
тоталитаризъм

Представяте ли си един-единствен вестник, обслужващ едни-единствени интереси.
Всъщност г-н Арнаудов се прослави и в национален мащаб като човека, пожелал да смени статута на парк Странджа. Това, обаче, бе посрещнато с негодувание от цялата страна. Печална се оказа славата на тази медийна звезда, но тъй като предстоят избори, човекът бързо се усети и в типичния си стил смени позицията си, че и даже се пише за герой в борбата за запазване на статута на парк Странджа. Остава само въпросът как е позволил прекарване на електричество за строеж, чиито права е отнел преди това. Става дума за скандалния строеж в границите на парк Странджа.  Е, прославихте се, г-н Арнаудов!
Но нека да се върнем на така добре лансираната в медиите теза, че в Царево ще има избори без конкуренция, тоест г-н Арнаудов е безспорен фаворит.  Не мога дори да си представя, че в сегашното си положение този кмет си позволява подобни твърдения, при положение, че социологическите проучвания  показват точно обратното.  Доверието към кмета е паднало отдавна сред по-голямата част от населението на общината и това, разбира се,  е съвсем логично. И ако досега въпросът беше има  ли  алтернатива в Царево,  то днес тя съществува и това е факт. След дългото разцепление в дясното политическо  пространство,   днес електоралният успех е съвсем реален и възможен.
ГЕРБ е силна и бързо просперираща партия, която десният избирател припознава и възприема все по-осезателно за лидер в дясното политическо пространство.

Това налага и значимата роля на ГЕРБ 

в определянето на политическия живот  в цялата страна. Ако в национален мащаб партиите вдясно са се обезличили и са загубили доверието на хората, то в община Царево,  те до такава степен не са в състояние да стигнат до консенсус, че са на ръба да изчезнат от политическия живот. Но като казах,  десният избирател е политически зрял и в лицето на ГЕРБ той се консолидира. Доказателство за това е и първото предизвикателство, на което съвсем новата партия ГЕРБ се появи и участва - евроизборите.  Резултатите за Царево  са следните: 852 гласа за БСП и 732 гласа  за ГЕРБ. Излиза, че току-що създадена политическа партия е успяла да обедини такава част от загубилите вяра десни избиратели, че  за малко да победи столетницата БСП.  А сега предстоят местни избори, за които г-н Арнаудов смята, че е без конкуренция. Аз мисля, че с този темп на развитие и постоянния растеж на доверие към партията  ГЕРБ, на БСП ще  се наложи да промени предизборните си послания в Царево. Крайно време е

на кметския пост да застане млад и надежден
човек

Именно такава е кандидатурата на ГЕРБ. В лицето на г-н Евгени Николов ген. Бойко Борисов открива един зрял и интелигентен млад мъж, с възможност за истинска работа и потенциал да промени  статуквото на досегашната политическа власт. Евгени Николов е роден през  1970 г. в град Бургас,  живял и отраснал в Мичурин, където  завършва и  основното си образование. В град Ямбол придобива средно-специално образование по механизация на селското стопанство.  След това завършва  Института за подготовка на  здравни  кадри  във Варна  със специалност  зъботехника. И до днес той упражнява професията си в град Царево. Именно той учредява общинската структура на ГЕРБ и става неин лидер.  След обстоен сондаж от областната управа на партията и с пълната подкрепа на поддръжниците в града, той не случайно е  издигнат като кандидат за кмет от тази политическа сила. Ето това е Вашата конкуренция, г-н Арнаудов: един млад, честен, волеви човек, готов да брани демократичните принципи на европейска България. И Вие сте нямали опит в общинската администрация,  а дали сте го придобили, ако се съди по действията Ви, е въпрос на полемика. Много вероятно е да останете силно изненадан от конкуренцията, която според Вас не съществува. Вероятно може би ще си дадете сметка, че при подобно водене на предизборна кампания, истинската Ви конкуренция ще се окажат избирателите, които си позволявате да унижавате и не зачитате.



Прочетено: 2974 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
майк Гимназия Раковски Флора Бургас 2009 KST Bourgas 1975 Семейство на плажа евро 2008 Конкур глазами зрителя ХРИСТИ коледни песни Spirit of Burgas тръби и инсталации Тавия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development