Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Зад Николов от ГЕРБ ще застанат още десни партии



Ключови думи:
22 Септември 2007, Събота


Източник: вестник Фактор



Този път демократите разбраха, че нямат нужда от много кандидати за кметове, които изчезват като падащи звезди, казва Евтим Цинцарски - водачът на листата на "Гергьовден" за Общинския съвет

Евтим Цинцарски е роден в с.Сапарево, Кюстендилска област. Завършил е гимназия в Сапарева баня, а висше образование в СУ "Св. Св. Климент Охридски", специалност "Химия". След това по разпределение започва работа в "Нефтохим" и 37 години от живота си дава на производството в комбината. Вече е пенсионер, но продължава да работи като консултант и като председател на Съвета на ветераните - организация, формирана преди 4 г. от бивши нефтохимици, с над 3000 членове на доброволни начала.  В "Нефтохим" е заемал почти цялата гама от длъжности, като се започне от началник-смяна, технолог на цех, началник-цех, началник производство на технологичен отдел, директор на производство, директор по производствените въпроси, генерален директор и директор по техническата безопасност и околна среда, на която длъжност се пенсинира. Сега е едно от лицата на "Гергьовден" в Бургас и се е отдал на обществена работа. Водач на листата е с кандидати за общински съветници.

От Боряна Тенчева

- Г-н Цинцарски, "Гергьовден" е единствен, който изрази категорично позиция за петролопровода Бургас- Александруполис и продължава болезнената за града ни тема. Другите политици я употребиха, забравиха я и започнаха предизборната си кампания. Вие сте дългогодишен специалист в тази област, какво е Вашето мнение за бъдещето на проекта?
- За мен петролопроводът като явление и като есксплоатация е пределно ясно понятие, защото за годините, през които е съществувал нефтокомбината по неговите тръбопроводни мрежи са преминали над 310 млн. тона нефт. Цифрите са ориентировъчни, но милионите са това в общи линии. Моето мнение е, че когато се взема решение за национални обекти в голяма степен жителите на тези населени места, които биха били засегнати от съответния инвестиционен проект би трябвало да се произнесат, да се чуе тяхното мнение. Въпросът с петролопровода е решен от правителството и не е уместно да се смята, че чрез референдум може да се отмени, но има друг детайл, когато вече сме поставени пост фактум, по който ние бургазлии можем да се произнесем и това е: общината да участва ли или не в изграждането му.
- Толкова ли е важно това?
- Важно е, защото ако тя е признат субект - авторитетен, когото зачитат акционерите, това значи, че ще може да упражни своите права, контрол и съответно да ползва облагите от съществуването на това съоръжение, след като "ползва" и неудобствата, които то създава. Ние бургазлии трябва да се борим за това - да се чуе нашата дума, но да се чуе като на компетентни и подготвени хора, затова трябва да бъдем информирани. Недопустимо е да се произнасяш за нещо без да си информиран. Сега всички говорим за проекта, а някой да го е видял. За нас сега  е нещо имагинерно, хипотетично, но само специалистите като мен знаят какво то ще представлява, знаят трасетата, които са проучени. Обявяването на детайлите, които ще осигурят бъдещата експлоатация може да стане само, когато тези, които го строят се чувстват задължени да запознаят населението с него. Бургас е градът, който има най-много реални специалисти, които са проектирали и експлоатирали нефтопроводи. Никой в страната не може да се похвали с такова богатство на класни специалисти, на които много западни фирми са се доверявали и са давали да работят по техните проекти. Те са работили в комбинат с най-дългогодишна история, с най-динамично обновяване на технологиите и на инсталациите. Ние имаме това богатство и нашите граждани могат да получат най-добрата оценка от тези специалисти. Ако когато хората са запознати, те стават активни и става време да кажат "да" или "не" по въпроса да участва ли общината.
- Защо отбягвате да изкажете личното си мнение - да или не?
-  Динамиката на живота, на развитието на икономиката, създаде най-различни провокации и ми се струва, че когато се получава възможност да минават през наша територия енергийни потоци, мисля, че не трябва да бягаме от тях, а да бъдат реализирани по подходящ начин. За мен е важно хората да знаят всичко, а не както досега бяхме свикнали - някъде някой да решава нещо и да ни запознава после за информация. Ние сега трябва да се борим нашите бургаски фирми да участавт в проектирането на петролопровода и в неговото изграждане. Това също е работа за бургазлии.
- Кандидатът за кмет Димитър Николов, когото вие безрезервно подкрепяте, каза, че референдум ще бъде проведен и без подписка, ако той спечели изборите. Тази негова позиция оказа ли влияние, за да му дадете рамо?
- Много е хубаво, това което той казва по този въпрос. Определено се зарадвах като чух позицията му.
- "Гергьовден" имаше готовност за самостоятелно явяване на изборите, а Вие се спрягахте като евентуален кандидат за кмет. Как приехте решението да подкрепите Николов?
- В новите реалности е много важно един кмет с какъв общински съвет ще работи, защото цялото управление на общината е невъзможно, ако той няма сериозен партньор в лицето на местния парламент. Подкрепата, която "Гергьовден" даде на Димитър Николов беше предшествана от сериозен дебат. Винаги съм бил привърженик на идеята, че кандидатстването за кметската институция не трябва да се превръща в спорт, това за мен е безмислие. Всяка партия счита за необходимо да произведе кандидат-кмет. Това може да има отношение към броя на гласове, тъй като политическите сили смятат, че като имат кандидат-кмет вероятно ще привлекат повече внимание. Но от това получава ли се нещо? Всички знаят предарително, че тези 90 % от кандидатите няма да бъдат избрани. Какъв смисъл има от това? Бургас се нуждае от промяна, която да го освежи. Аз съм ротарианец по душа и принцип, това е много полезно сдружение на града, в който живея. Считам, че е добър  начина, по който става смяната на ръководството при нас с по един мандат и на ротационен принцип, трябва да е така и в кметството. Когато има ограничен брой мандати, човек се старае да покаже всичко, и той, и неговата администрация. Оттам нататък започва безмислието, защото идва рутината. Така беше при Тодор Живков - той искал да се откаже, но народът  го искал. 45 години ни управлява по този начин някой, който уж народът иска, а никой не го е питал. Ние вече сме граждани на ЕС, предстоят ни първите местни избори в новите условия, трябва да покажем нещо ново, различно. Най-много ме вълнува  хората да излязат да гласуват.
- Партията обикновено е атрактивна по време на предизборни кампании. Как този път ще мотивирате избирателите да гласуват?
- Надявам се отново да привлечем вниманието на хората. Аз не съм член на партията, но симпатизирам на нейните членове, защото имат много интересно мислене, винаги са нащрек и се надявам това да даде отражение в мисленето на хората  и да повлияе.
- Димитър Николов е първият кандидат за кмет, който успя да обедини най-големите десни партии. Трудно ли беше в Бургас да се постигне този модел?
- Аз считам, че този модел още ще се разшири. Ние непрекъснато работим в тази посока. Още първият ден, в който започна да се усеща наближаването на изборите започнахме да работим за идеята за обединяване. Другото означаваше всеки индивидуално да се яви, да се появи като някаква падаща звезда и да изчезне. На кого е нужно това? Има толкова хора, които мислят какво толкова политическите сили не могат да разделят, че не могат да намерят начин да се обединят? Защо те не могат да седнат да решат проблемите и когато има обща цел - всички да се присъединят? Кой имаше нужда от раздробяването на дясното? Сега е много важно да дойдат нови лица в тези партии, които органически да чувстват необходимостта от събиране. Стига вече с действието изваждане.
- Такава ли ще е политиката на "Гергьовден" в общинския съвет?
- Тук мога да кажа моето лично мнение. Аз ще се старая да водя такава политика - да се търси обединяване на различни политически сили с цел да се вземе разумното решение, а не просто да се караме, да се разделяме и да се върнем към двуполюсния модел. Винаги трябва да има диалог между политическите сили, а не да се премълчават неща. В сегашния общински съвет най-много ме е страх от тишината, която е настъпила. Тази тишина е смущаваща. Как така се получи в местния парламент, когато той преди това вреше и кипеше. От една пълна непоносимост  се стигна до пълна тишина. Значи нещо се е случило. Интелигентните бургазлии могат да си обясянт сами.
- Очаква се на тези избори хит да са бизнеспартиите. Какво е Вашето отношение към тях?
- Трябва да се гледа така - щом е бизнеспартия какъв и къде е бизнесът й, който стои в основата. Ако нейният бизнес не е свързан с общинския бюджет - моите уважения. Има бизнес, който се прави с производство, с търговия, доставки и т.н., но когато се върти бизнес, който непрекъснато е свързан като пиявица с общинския бюджет е неприемливо.  Такива бизнеспратии не мога да уважавам. Бих приел партия на нефтохимиците например, защото знам, че те не чакат от общинския бюджет, а гледат да дадат на общината - да работят повече, да има отчисления и за националния и местния бюджет.



Прочетено: 1978 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Spirit of Burgas Аз жици край пътя Машините на Леонардо За Майсторите!!!!!!! РК къща над р-нт МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu джу зън-зън мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development