Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

12 години никой не знае къде отиват парите на общината



Ключови думи:
22 Септември 2007, Събота


Източник: вестник Фактор



Градът се управлява с компромати и слухове, а хората питат защо бургазлийчетата се раждат в Сливен и Варна, защо не стигат ясли и детски градини. Ще проветря и ще отворя папките след независим одит, обеща Димитър Николов - кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Бургас в предаването "Отблизо" на СКАТ-тв

Той е издигнат от ГЕРБ и е подкрепен от десните партии, 40-годишен, в висше икономическо образование, владее английски и руски. Управител на "КБС" ЕООД, зам.-председател на Бургаската търговско-промишлена палата, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, носител на наградите "БУРГ за 2005-а", "Димитър Бракалов" - за изявена гражданска позиция  и статуeтката "Хермес" за изключителен принос в развитието на Бургас и региона


- Г-н Николов, предложихте решения на проблема с окаяната инфраструктура на Бургас. Бяхте част и от големите протести срещу разбитите улици. Как конкретно ще действате, ако станете кмет?
-Бургас е затворен град. Той се
развива вътре в рамките на самите очертанията. Тук ежегодно пристигат, живеят и се настаняват нови и нови хора, защото тук намират препитание и работни места. Инфраструктурата на този град в момента не отговаря на стандарта на жителите й. Строи се така, както се строи един катун. Хаотично. Няма общ устройствен план, който е закон и категорично казва в коя зона как да се строи. Затова виждаме жилищна кооперация в зелена площ или в градинка. Всичко се решава на парче. Дори и кърпенето на улиците става инциденто и на парче. Моята визия е по-различна. С по-голям мащаб. Аз съм против и срещу масовото разпродаване на общинска собственост. Макар, че съм политик с десни убеждения. Защото общинската собственост трябва да се използва като гарант, за да се изтеглят облигационни заеми, за да се инвестира в инфраструктура. Трябва да се асфалтират цели квартали, селата. Разбира се преди това ще дадем възможност на фирмите, които са свързани с тази инфраструктура за 6 до 8 месеца да подменят тръби, кабели, говоря за ВиК, енерго-, БТК- и др.комуникации, след това ще асфалтираме изцяло. Като задължим фирмата, която отговаря за  съответната част от инфраструктурата да сложи табелка с името и телефонните си номера. Ще има сурови и солени глоби за некачествените ремонти. Както ще искаме и по-дългосрочно да  се дава гаранция за свършеното.
- Освен кандидат за кмет, Вие сте и настоящ общински съветник. Контролирате решенията на кмета. Защо се получи този гаф с улиците на града. Сигурно знаете колко пари са разпределени, отделени за асфалтиране.
- Средствата са за частично асфалтиране. Качеството на този асфалт не отговаря на нужните характеристики - за да се отклоняват средства, разбира се. Фирмата, която асфалтира е старозагорска. Може би е удобно. Няма ли бургаски фирми? Бихме предпочели местните фирми да асфалтират родния си град. Но ако има строг контрол и глоби, ако има отговорност, тогава нещата ще се случват така, както трябва да бъдат. Просто трябва да влезе законът в града.
Средствата винаги се отпускат в края на мандата, с цел предизборни фойерверки, рязане на лентички, откриване на нови обекти. Това е за съжаление.
- 12 години откакто Йоан Костадинов управлява, най-големият бургаски комплекс "Меден рудник" продължава да е в ужасно състояние. Заслужават ли жителите му да живеят в този ад?
- Според мен не само жителите на "Меден рудник", но и на съставните селища и квартали на Бургас не получават справедливо отношение, така както се грижи кметът и общинската администрация за централна градска част. "Меден рудник" заслужава нова философия на отношение, той е град, не комплекс. И като такъв трябва да се отнасяме към него. Защото отделните му зони са свързани с града. А те самите не са свързани помежду си. Жителите там се чувстват ощетени, защото пътуват три или четири пъти по-дълго, за да стигнат и да се върнат от работа. Не е реализиран повече от 20 години проектът за пътния възел Бургас-Созопол-Средец. Ако попитате кмета, той ще каже - няма пари. Напротив. Запознах се в дълбочина с проблема и се консултирах със специалисти. Оказа се, че този грандиозен проект може да бъда разделен на четири. Нормално е една четвърт от парите да дойдат от бургаския бюджет за надлеза Бургас - Созопол, за да се освободи трафикът за "Меден рудник". Успоредно с това да се изгради и направи връзка с една велосипедна алея. Данъците, които плащат жителите на Меден рудник, защото там също в момента кипи бурно строителство и много нови кооперации се изграждат,  не се връщат в комплекса справедливо от общинския бюджет. Когато общината разпределя справедливо общинския бюджет според дела на постъпването им, към всички населени места и квартали извън рамките на града, тогава ние ще видим ново развитие, справедливо.
- В Меден рудник живеят близо 80 000 жители. Друг проблем там е лошото здравно обслужване. Какво трябва да се направи за здравето на тези хора?
-  Там има една поликлиника, която не отговаря на никакви изисквания, крайно недостатъчна. В Бургас е  необходимо да се изгради общинска болница. Той е единствен от големите градове в страната, в който няма университетска болница. В Плевен има, в Стара Загора има. В Бургас няма. За парите, които общината превежда на МБАЛ до момента аз не съм видял един нормален отчет. Какво се е свършило срещу тези пари? Направих проверка. Пет пъти по-бавно стигат линейките на Бърза помощ от спешния център до Меден рудник. Защо? Защото минават през най-задръстеното кръстовище на Бургас. Идеята ми е следната: купуват се четири или пет нови модерно оборудвани линейки и на принципа на СОТ - в центъра на Меден рудник поставяме линейка, която да дежури 24 часа. Един човешки живот да спасим за годината си струва  тази инвестиция. Във всеки голям град  има общинска болница,  финансирана от общинския бюджет. Може би затова е странният парадокс много от бургазлийчетата да са раждани не в Бургас, а в Сливен и във Варна. Защото там имало много добро обслужване. Ами да попитаме тогава г-н Лечков как е успял да привлече бургазлийки да раждат в Сливен. 
- Като стигнахме до въпроса с децата, нормално ли е родителите да ги записват в списъци за детска градина, преди още да са родени?
- Записват ги и чакат ред. Други се притесняват, че въобще няма да го получат. Защото голяма част от детските градини са заети от  библиотеки, РПУ-та, склад за рекламни материали. Сградният фонд не се използва по предназначение. Целият град разбра, че в най-натоварения жилищен комплекс "Лазур" има продадена детска градина, която предполагам, в най-скоро време ще бъде продадена за строеж на жилищен блок. С това масово разпродаване на общинска собственост община Бургас ще бъде принудена да купува от частни собственици терени за осигуряване на нови детски градини, ясли, социални кухни, инфраструктурни решения.
- Това лято в Бургас беше пик на задръстванията. Сезонът приключи, но задръстванията продължават. В центъра е просто абсурдно да намериш място за паркиране.
-  Ако вземем начертаем всички паркоместа, просто ги начертаем,  ще увеличим паркоместата с 35 %. Защото в момента тези площадки, които са предвидени за паркинги не са начертани и подредени логично, за да застават колите.  Ако трябва в ЦГД да се въведе синя зона, както е в София. В центъра да започне изграждането на подземни и надземни паркинги като в Англия. Единствените места в ЦГЧ, където липсват комуникации, са спортните площадки под училищата. За едно лято, докато децата са във ваканция изграждаме подземен паркинг  като сменяме и покритието на площадките, за да намалеят и ортопедичните травми. Необходима е воля, смелост и кметът да застане като гарант тези процеси да стартират. Защото  няма да управлява сам, а  с общинския съвет и силен екип от професионалисти. И стига сме се занимавали с политика. В Бургас трябва да влезе сериозно мениджиране на процесите.
- Достатъчно прозрачна ли е според вас общинската администрация?
- Питайте хората колко пъти са успели да влязат в общинската администрация и да получат адекватно решаване на своите проблеми, дали някой се е обърнал към тях като към европейски гражданин. Когато се даде достъпност и прозрачност, голяма част от административните действия да влязат в интернет, ще има контрол. Да може кметът да проследи движението на входираната молба и ако не е решен проблема, да види кой общински служител не си е свършил работата. Досега не съм чул общински служител да е санкциониран.
Три пъти или четири пъти съм входирал докладна записка за изнасяне в интерне на терените на общинската собственост. Цветно, на карта, за да има максимална достъпност. Да няма   заменки под масата и съмнения за нечисти сделки. Първото нещо, което трябва да се случи, е след като стана кмет,  цялата общинска собственост да бъде качена в интернет. В зелено  - частната общинска собственост, в червено - публичната общинска собственост. И всяко движение на общинска собственост да има записка - кога, какво, как се е случило. Има ли дело, което е в правна тежест на дадения имот или няма. Трябва да има паспорт за всеки отделен парцел и сграда.
- Какво мислите за кампанията с компромати и слухове? Вие самият бяхте засегнат от черен пиар.
- Досега в Бургас винаги изборите са били печелени така. Силата на досегашната администрация и кмета е била в това да се пускат слухове и компромати.  Затова призовавам на честен дебат относно програмите, визията за управление на града, приоритетите. Нека  има състезание и борба на идеи. Но почтенно. С доказване на концепции.
- Доколкото разбирам от вашите думи, казахте , че кметът и общинската администрация са пуснали компромати срещу вас?
- Подозирам, защото още от самия момент, в който беше официализирана моята кандидатура срещу мен от всички страни се подходи с много сериозен натиск, както и към семейството ми, за да бъда пречупен. Но това ми даде допълнителен сила и смелост да се мотивирам и да се концентрирам в кандидат-кметската надпревара. Така че всичко това подейства с обратен ефект - на принципа на бумеранга.
- В публичното пространство вървят и слухове, че имате договорка с кмета Костадинов - ако се стигне до балотаж да се споразумеете.
- Категорично искам да го опровергая това, то е частично отговор на предния въпрос. Ето пак - със слухове и манипулации се цели да бъде запазено статуквото. Аз срещу това се боря. И хората вече искат категорична промяна. Те няма да позволят повече да бъдат купувани и лъгани. Аз съм новата алтернатива. И екипът, който представлявам. Затова съм убеден, че ще се случи тази промяна. Със слухове не може повече да се управлява толкова голям град. Той е  европейски от половин година насам.
-  Нещо повече за семейството си да разкажете.
-  Имам син и дъщеря, ученици са. Синът ми тази година започна първи клас. Преди половин час разбрах, че е получил първата си шестица, което ми създаде много приятно настроение, влизайки в това студио. В свободното си време предпочитам да бъда със семейството си, обичам да плувам, да се гмуркам. Даже от 5-6 години участвам в един клуб по подводен риболов, където   бягам от стреса, който ежедневно ме натоварва.
- А съпругата ви?
- Съпругата ми се казва Гергана и е преподавател. И тя страда като всички учители в Бургас и стачкува.
- Подкрепяте ли я?
- Разбира се. И я стимулирам в това - да има гражданска позиция.
- Аз пък бях чула, че има нещо общо с Вашия бизнес. Вие  бяхте изпълнителен директор на завода за захарни изделия "Победа".
- Да бях, но тя няма нищо общо с частния ми бизнес, преподава в математическа гимназия и винаги е била учител. Това пак е част от слуховете, че в моето семейство има нещо, което не е както трябва.
- Кои са първите три неща, които ще изпълните като кмет на Бургас?
- Първо, ще направя одит на общината. Защото 12 години никой не знае как са изразходвани парите на бургаските данъкоплатци. Аз дължа такъв отговор. Но не от бургаски одитори, а от софийски. Защото пак ще се намери някой приятел или братовчед, който да замаже отчета на този одит. Ще отворим прозорците да проветрим и ще отворим папките. Да издухаме праха им и да видим какво пише. Второ, създаване на млад, силен, динамичен екип, който да печели проекти. В Бургас до момента са писани над 27 проекта, като нито един досега не е спечелен. След 10 дни приключва срокът по една от програмите за развитие на човешките ресурси от ЕС. Не знам община Бургас какъв проект е написала, но всички останали общини в България са в много силни конкурентни взаимоотношения и масово пишат проекти за европейските фондове. Престъпление е, ако не успеем да усвоим  тези средства. Защото на Бургас общинският бюджет е крайно недостатъчен, за да може да покрие всички тези необходимости в инфраструктурните проблеми. Ние сме длъжни сън да не спим, но тези екипи да пишат такива програми, които да бъдат защитени. И да печелим парите, за да влязат в нашия град.
Третото, създаване на дългосрочна, конкретна визия за управление на града. Как ще се развива, в кои зони, кои ще бъдат приоритетите.  Приоритет ще имат инвеститори, които в плановете за изграждане на сгради - бизнес или жилищни, гарантират много повече озеленяване и изграждане на спортни и детски площадки.  Комплексите са презастроени и вече в спортните площадки изникват нови сгради. Между два блока виждам нова кооперация, която скрива слънцето. Това трябва да се прекрати. Когато има план как да се развива градът, няма да се работи на парче, и няма да се злоупотребява.
/Със съкращения и незначителна редакторска намеса/



Прочетено: 2478 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas НЕБЕСЕН ПОГЛЕД Pepi Гараж на село Компасът на ул. Кокили за Строителите-супер НОВО!!! пчела хотел приморец АЗ ХРИСТИ Созопол - пристан
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development