Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Въртят търговия с антики в Несебър



Ключови думи:
22 Септември 2007, Събота


Източник: вестник Фактор

Пръстени, 50 сребърни и бронзови монети от римската епоха иззеха полицаи от магазин в стария град

Антиквариат,  в който незаконно са се продавали антични предмети - монети, икони, оръжия и накити, бе разкрит при проверка на сектор "Борба с организираната престъпност" към Областна дирекция "Полиция" в Бургас.
При проверка на полицаите от Бургас са иззети над 50 различни сребърни и бронзови монети, пръстени и други предмети с висока нумизматична стойност. Част от пръстените са от римската епоха, гравирани с различни изображения, характерни за този период.
Магазинът се намира на улица "Митрополитска" 27 точно до Старата митрополия в стария град.
Управител на магазина е Ивелина Сариева, която вчера отказа да каже от къде точно са се снабдили с ценните находки. Според нейния съпруг обаче предметите са  били купени от случаен минувач, който предлагал находките. "Вие нямате ли  у вас  такива, редовно някой иска да се отърве от тях или да припечели нещо", каза собственикът.  Той не пожела да  коментира как купува предмети без доказан произход.
"Мони, недей да говориш с тях", през цялото време нареждаше  жената.
Монетите  не се търсели от туристите, въпреки това обаче се предлагат на сергията като асортимент, нямали и кой знае каква пазарна стойност, не стрували много, каза още мъжът.
В магазина се продават стари музикални предмети, ордени от войните, грамофони, стари часовници. Туристите масово се тълпят точно пред магазините  около  Митрополията, където има над четири подобни антиквариата. 
Собственикът на магазина е  от Русе, а според експертите голяма част от  находките са от незаконни иманярски разкопки в Северна България.
Бургаският исторически музей ще оценява стойността на находките.
Според закона, предлагането и продажбата на антични предмети, както и закупуването и изнасянето им зад граница от чужденци, се счита за контрабанден износ на държавно културно наследство.
Античните монети са с добро качество и имат висока стойност. Това е показал първоначалният оглед на колегите ми в Несебър, каза шефката на Регионален бургаски музей Цоня Дражева. Според нея сребърните и бронзови предмети, открити в магазина, са от римската епоха и датират от 1-3 век. Най-ценна е обаче бронзовата пластика, коята се свързва с източните готи, охранявали границите на Римската империя в Североизточната част на България. До края на работния ден вчера от полицията все още не бяха изготвили необходимия протокол за предаване на антиките в музея. Все още не съм ги виждала лично, когато това стане, ще мога да дам по-конкретна информация за находките, добави Дражева. Експертната оценка ще бъде извършена обаче от музейните специалисти в Несебър. 


Прочетено: 2280 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ухажване ograda улична картина вечерен Бургас Флора Бургас 2009 Декоративната кула до хотел Пристанище Приморско Часовникът на Флора Бургас 2009 майк морето и ние Арина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development