Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Къде са 2 млн. лв. на Карнобат, кмете?



Ключови думи:
03 Октомври 2007, Сряда


Автор: Катя КАСАБОВА
Източник: вестник Фактор

Вместо да каже на хората за сделката с турската фирма "Доуш еко", кметът Атанас Атанасов иска доверието им за трети мандат

Кметът Атанас Атанасов поема към трибуната, секунда преди това е решил, че е дошло време да целува ръка на владиката, народът е изтласкан зад въжетата

 На финала на втория си мандат кметът на Карнобат Атанас Атанасов щеотговаря пред закона за сделка, от която общината е ощетена с близо двамилиона лева. За какво става въпрос. Турската фирма "Доуш еко", коятопострои обходния път на магистрала "Тракия", по думите на самия кметАтанас Атанасов незаконно и без да пита когото и да било, е разкопала 80 дка общински терени и е извлякла от тях над 300 хил. куб.м камъни. Тезиинертни материали са на стойност близо 2 млн.лв. по преценката на специалисти, ангажирани от кмета. Това е публикувано в местната преса през юни т.г., където Атанасов е цитиран. Той казва по този повод още, че е сигнализирал прокуратурата и че ще настоява тя да се задейства. Само месецпо-късно обаче местният управник оповестява в тесен кръг, че  е постигнал договореност с "Доуш еко" /договореност като термин в наказателнотоправо няма, но има магнетофонен запис на това негово твърдение - б.р./, че срещу тази сума турците ще асфалтират 4 улици в града. В момента една от ремонтираните улици се разкопава, защото се оказало, че в бързинатада я оправят, работниците не са помислили за проблем с комуникациите отдолу. Ремонтирани са общо около 9 хил.кв.м. Едната улица се води с основен ремонт, другите три с частичен. След работата на "Доуш еко" специалисти са огледали обектите и са категорични - свършената работа е за не повече от 500 хил.лв. Къде са останалите 1,5 млн.лв. ?
 От друга страна, "Доуш еко" е спестила свои пари и за транспортните разходи до законната кариера и обратно, която е на 25 км от участъка, където са копали над Карнобат. Просто са си взели инертните материали и са ги  влагали за удобство на място.
 В крайна сметка става дума за сделка, свързана с придобиване на дълготраен актив, каквато е една улица и с разпореждане с материални активи, каквито са инертните материали. А това е в компетентността на ОбС. Кой еупълномощил кмета за сделката? Разликата от 1,5 млн.лв. представлява сериозно ощетяване на общината. Защото с този остатък, който не е ясно на никого къде е отишъл, можеха да се ремонтират всички улици на града. 

26 октомври, 10,00 часът,  мощните тонколони огласят украсения със знаменца площад пред читалището в Карнобат. Празникът на града е. Полицията обаче е оградила района с въжета, затова народът се е струпал в периферията на площада. Никой не роптае. Откъм църквата в 10,30 се задавамитрополит Иоаникий с дузина отци. Свитата му обаче не се отправя къмтрибуната, а към вратите на кметството, там трябва да се съберат големците - тези с официалните покани. После по протокол да преминат по площада,  за да бъдат приветствани, преди да заемат местата си за речите. Пред кметството се мъдри само кметът Атанас Атанасов в стилен черен костюм и няколко чиновнички от администрацията му. Жестикулациите му издават нервност, защото напразно се е надявал  на високо присъствие от София. "Марин му беше обещал, става дума за избори, сега му беше времетода дойде. Излъгаха го и Иван Гранитски, и Антон Дончев", нарежда предрепортерския ни екип запозната с неловката ситуация женица от кметския екип.
 В това време край Атанасов се кипрят трима мъже - кметовете на АйтосЕвгени Врабчев, на Котел Георги Дедов и на Градец Венко Каварджиков.Това бяха цифром и словом официалните гости. /публикуваме опит за интервю с Атанасов отделно/.
 Разбрал, че от столицата никой няма да дойде, Атанасов дава знак на Иоаникий да поемат към трибуната. Групата обаче прави няколко крачки напред и спира. Кметът отсича: "Досега не съм ти целувал ръката, ама сега дай я да я целуна!", навежда се и поема китката на Иоаникий. Владиката стои в недоумение. Народът не чува тази реплика, но жестът е впечатляващ. От тонколоните ехти "Ода на радостта".
В това време в сградата пред площада, където се помещава Общинският съвет на Карнобат, заварваме неговия председател Георги Димитров. Оказва се, че по-голямата част от общинските съветници не са поканени запразника. Причина  за неглижирането им е, защото повече не искат да подкрепят Атанасов.  
Тръгвам между хората за кратка анкета с простия въпрос: "Има ли нужда Карнобат от нов кмет?". От интервюираните 10 души 9 отговориха с "да".
Спъвал съм ги по улиците!
Ха-ха-ха
-  Г-н кмете, честит празник. Може ли да Ви задам няколко въпроса?
- Не може, защото съм обиден, аз съм пострадал, бил съм в болницата и един куп глупости се изписаха. За празника не ми се говори.
- Тогава да Ви питам ще се кандидатирате ли за трети мандат?
- Нямам още регистрация, само съм подал подписите. След проверкатаще бъда регистриран.Сега съм действащ кмет.
- Свършихте ли си работата като кмет за утрешната сесия?
- Хората ще кажат.
- Този отговор не е сериозен, общинските съветници твърдят, че от месеци спъвате работата им?
  Спъвам ги?! Как ги спъвам, като вървят по улицата ли?! Или как?/ прихва да се смее, но не успява да скрие лошото си настроение/
Лидерката на Атака Божидара Кирова: По цял ден  пиянства в ресторант "Рибата"
Атанасов се дискредитира много и няма подкрепа. За мен и много карнобатлии това не е празник. Аз съм с висше образование, агроинженер, но съм безработна, тъй като кметът развива други дейности, които не са свързани с откриването на нови работни места.
Но този път ще му докажем какво м
ожем. Кандидатът ни за кмет ГеоргиМомчилов е на 49 г., работи като главен енергетик в "Сис индъстрийс", свисше образование - електроинженер, семеен, с две големи деца, с авторитет. Освен Атака, всички десни са зад него - СДС, ССД, ДСБ, ВМРО и БЗНС. За първи път опозицията е единна.
Атанасов за себе си беше много добър кмет - с градинки и шадраванчетаза пред хората.  Предизборно всичко е разкопано по центъра. Но тези ремонтни дейности по улиците ги прави ямболска фирма, на Стоян Проданов- този човек източи в Ямбол Първа частна банка, беше следствен. Сега пристигна да прави нашите улици. Кариери наблизо си имаме, но той носи от Ямболско чакъла. Работниците му са от Ямбол и Стралджа.
 Всеки ден събира компании от настоящи кметове на малките населени места - по-точно неговите хора. Пиянстват в ресторант "Рибата" - почват още от обед. СКАТ-тв ги засне на един от гуляите им, излъчи ги и после дойде отмъщение.  Вчера/вторник/ областният координатор на Атака д-р Деян Стойков дойде тук, за да регистрира листата ни, а те му срязаха предната лява гума. Професионално извършено престъпление -  в центъра на града в 15,30 ч беше, когато влязохме в ОИК. След 30 минути излязохме - първо са развинтили капачката на гумата, за да я изпуснат, после са му я разпрали с нож.
 Атанасов не можа да събере подписи, за да се яви като независим и  пусна хора по пенсионерските клубове - да събират личните карти на пенсионерите, без да им казват за какво. Пратил шофьора си в работно време с празни листи из селата, където кметовете са негови, там да му съберат подписи. 


Шефът на ОбС и кандидат за кмет от БСП Георги Димитров:
3 месеца кметът и екипът му бездействат

 Г-н Димитров, защо Ви заварваме в сградата на Общинския съвет, докато гражданите долу се веселят?
- Причината е, че не получих покана. За да се кача на трибуната до официалните лица, е нужна покана. Допускам, че е пропуск. Там е зам.-председателят на ОбС Елена Каравасилева. Но това не значи, че няма да сляза сред съгражданите си, това е празникът на града ни и никой не може да ни го отнеме.
- Направихме анкета сред карнобатлии току-що, 9 от 10 са за смяна на кмета, Вие знаете ли като цяло какви са нагласите?
-  Не бих искал аз да коментирам резултатите от вашата анкета, преди два часа регистрирах листата на БСП за общински съветници, кандидатът на БСП за кмет в Карнобат, и кандидатите за кметове по населени места.
-  Отговаряте скромно, разбрахме че Вие сте кандидатът на БСП за кмет на община Карнобат.
- Да. Регистрирана е моята кандидатура.
-  Готов ли сте да промените- отношението на кметската власт към хората, те негодуват, казват, че Атанасов не ги приемал?
-  Аз тръгвам с личния си девиз "Диалог с всеки, отговорност пред всички", управлението, трябва да отговаря на реалните потребности на хората, а не на моите. Преосмислил съм съдържанието на независимата кандидатура, която ние като партия сме подкрепяли до момента.- Няма независим кмет, защото той зависи от избирателите, които са го изпратилитам. Освен това е важен и диалогът с другите политически партии, защото те също са изразители на нагласите и потребностите на хората. Времето на конфронтация мина, реалната демокрация изисква всички, които се закълнат, че ще работят за интересите на Карнобат, да работят заедно.
- Вие сте високоинтелигентен човек, говорите тихо и се държите скромно, можете ли с думи прости да разговаряте с народа?
-  Аз от него излизам, това е моето семейство, моите деди, колективите,в които съм работил. Хората наистина искат прости и разбираеми неща, които стигат до тях, и не се вълнуват от големите табели "Ние сме европейски град", "Ние сме за Европа". Да убеждаваш един човек, значи да го нахраниш и да помислиш за осигуряване на прехраната на неговото семейство. Не да налагаш собствените си интереси, облечени в дрехи севропейски етикети.
-  Как ще приключи работата на ОбС този мандат?
- Със сесия утре/четвъртък следобед-б.р./. Тя ще бъде твърде кратка обаче.
- Значи сте решили всички проблеми през този мандат.
- Не е така, просто нямаме внесени готови материали от страна на общинската администрация, за мен тя трети месец бездейства.
-  Г-н Атанасов кандидат ли е за кмет?
-  Да, регистрира се като независим, издигнат от Инициативен комитет.Аз обаче като кандидат на БСП нямам право на грешка. Заложих себе си и партията си. Помислете - всички партии, които досега подкрепяхаАтанас Атанасов два мандата и му осигуряваха комфорт в ОбС да реализира вижданията си, всички без изключение, се оттеглиха от него. Затова реших да се кандидатирам и затова имам куража да поискам доверието на хората. Кълна се, че ще го оправдая.
- Толкова години сте лидер на БСП в града, председател на ОбС, защо досега- не пожелахте да сте кмет?
- Кметуването не е самоцел за мен.- Реших да се кандидатирам през последната година. Аз не преследвам властта и славата, там закъдето някои хора са тръгнали, аз отдавна се връщам.



Прочетено: 3240 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бодил край Ясна поляна Ритуалната зала в гробищата БСУ жълто Странджанска гора Църква Св.Св. Кирил и Методи, Бургас Индивид в Червено море Театър за драма. опера и балет, Бургас Бургаският кей Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development