Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Не съм в сянка, просто работих за общата цел



Ключови думи:
12 Октомври 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Георги Маринчев, регионален координатор и кандидат за общински съветник на ПП “Движение Гергьовден":

Публичността е свързана с доказания професионализъм. Хората, които са с нас и генерират идеи, са също толкова важни, колкото и тези, които са официалното ни представителство на различни нива, казва  човекът, който даде всичко от себе си за обединяване на десните сили в Бургас

От Катя Касабова
- Г-н Маринчев, това е първата предизборна битка, в която Вие излизате напред, за да изкажете личните си виждания като лидер на “Гергьовден". Защо стояхте в сянка близо десетилетие и давахте предимство на други личности да се изявят в политиката? Някои от тях дори не бяха членове на “Гергьовден"?
- Най-бързият отговор на този въпрос, обвързвайки го и с мотото на нашата кампания е: "Защото му дойде времето!". 10 години не е малко време и  бих казал, че е достатъчно за млад човек, решил сериозно и отговорно да се занимава с политика, да придобие необходимия набор от познания, които да му дадат самочувствието да поиска доверието на своите съграждани. Макар че като виждам колко много политици се появиха само за последните няколко месеца в Бургас, с каква бързина се прехвърлят от едно поприще към друго, явно съществува и по-бърз и лесен път. Аз, за съжаление, не съм го открил. Движение “Гергьовден" е замислено като и продължава да бъде максимално отворена формация, която обича да провокира обществото.  Притегателен център на всички, без значение на възрастта, които имат позиция и не се притесняват да я заявяват и отстояват, притегателен център на хората професионалисти в своята област, на хората с идеи. И нашата листа с кандидати за общински съветници потвърждава всичко това. Водач е един доказан професионалист, признат международен консултант, какъвто е г-н Евтим Цинцарски. Не се сещам в момента за по-голям капацитет в региона по въпросите на екологията и нефтохимическата промишленост. В нашата листа е и Пламен Ставрев - мисля, че е излишно да обяснявам кой е той. Всичко това ни кара да имаме известни основания за... как да кажа, може би да сме доволни. А колкото до моята личност - не мисля, че съм бил в сянка през това време. Фактът, че аз съм единственото партийно лице, в класическия смисъл на този термин, намирам за много позитивен, както за организациите в региона така и за мен самия. Спестяваме си доста вътрешно партийни дебати. Има достатъчно начини, форми и средства да казваш това, което мислиш. Не е необходимо непременно да се самоафишираш, това никога не ми е било в стила. Ще Ви дам един пример. Общинските съветници на Ню Йорк - град, колкото две Българии по население, са забележете - ако не греша 9. Но зад всеки един представител в местния парламент на този град стои голям екип, работещ професионално. Бедата на нашата политическа действителност е може би тъкмо в това - почти всички позиции се отстояват само в лично качество. И на втори план няма никой. В “Гергьовден" е точно обратното. Публичността е свързана с доказания професионализъм. Хората, които работят и генерират идеи за нас са също толкова важни, колкото и тези, които са официалното ни представителство на различни нива - в бизнеса, в нестопанския сектор, в местния парламент, навсякъде.
- Преглътнахте не едно разочарование от местни и парламентарни избори, от поведение на коалиционни партньори и съмишленици, които не винаги бяха коректни с “Гергьовден", забравяйки, че благодарение на интелектуалния елит в Клуба, успяваха да реализират себе си. Преосмислихте ли това Ваше отношение?
- Няма какво да преосмислям в тази посока. Понякога е трудно да прозреш истинските поведенчески мотиви зад декларациите за обществен интерес и добра воля. Както казва един от любимите ми автори Екзюпери - важен е поривът зад всяко действие.  В крайна сметка всеки си носи кръста и оставям това на собствената им съвест. Ние няма да се уморим да бъдем инициатор и двигател на позитивни идеи, когато влизаме в политическо партньорство или предоставяме възможност за реализация, винаги сме били и ще бъдем коректни. Разбира се, не сме чак толкова наивни, че да не си правим необходимите изводи или да не предприемаме решителни действия, ако всички други възможности са изчерпани. Политиката наистина е и сфера на взаимните, но преди всичко разумни компромиси в постигането на общите цели. Ако говорим за сегашната ситуация - мисля, че този път демократичната общност на Бургас успя най-после да постигне един добър формат. Радвам се, че “Гергьовден" бе активен участник, ще бъде нескромно, ако кажа, инициатор на този всъщност така желан процес.
- Вие бяхте главен двигател за обединяване на дясното пространство около обща кандидатура за кмет. Призовавахте дори за обща листа. Доволен ли сте в крайна сметка от конфигурацията, която се получи за този вот?
- Няма да коментирам своята роля в тези процеси. От много обединители на дясното пространство за малко да го вкараме в гроба. Това, което се опитахме да направим и то с усилията на много хора е да се върне към нормалността в общуването, както личностно така и между организациите на по-официално ниво. “Гергьовден" е формация, която никога не е търсила конфронтацията в политическото пространство. Това беше и нашият замисъл - мисля, че е съвсем естествено формация от такъв тип да инициира разговори за обединение в дясно, нещо, за което всъщност отдавна се говори, но като че ли малко се правеше. Бих изтъкнал два основни момента в тази посока - от една страна ние нямаме натрупани негативи във взаимоотношенията с политическите формации в дясно, а от друга - много трудно биха хвърлили върху нас сянката на съмнението - че сме се водили от користни цели и стремеж за трупане на политически дивиденти на гърба на нашите колеги. Що се отнася до общата листа, продължаваме да твърдим, че това беше в много отношения по-удачния вариант и то в национален план. Но фактът, че в крайна сметка не се стигна до него, не е основание да отречем изцяло постигнатия напредък. Никой не храни илюзиите, че за няколко месеца могат да бъдат преодолени негативи трупани с години. Важното е този процес да продължи независимо от резултатите на местните избори.
- Бургас сякаш се превърна в остров, на който дясното оцеля въпреки вътрешните противоречия и стана пример за други общини. Като изключим ССД, всички дадохте рамо на Димитър Николов от ГЕРБ, за да стане кмет. Каква е цената на това обединение?
- Оказва се, че когато се говори на нормален език, когато има достатъчно мотиви и ясни цели всичко е възможно. Най-лесното е всеки политически субект да “играе" със свой кандидат за кмет. И после какво - за съжаление имаме достатъчно примери в тази посока. И тези примери всъщност показват, че когато лидерите мислят на парче и изтърват от полезрението си общия контекст на ситуацията - това води не само до негативни резултати, но и което е по-важно - до разочарование сред хората, които вярват, които подкрепят, които работят и са част от демократичната общност. Наистина очакваме една убедителна победа на кандидата на демократичната общност г-н Димитър Николов. Прави му чест, че именно той в продължение на последните две години бе един от най-активно работещите за обединението в дясно.



Прочетено: 1858 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Зеленина в Странджа Pink For Sale Камини CLAM - CORTONA angolare деца Жреци на музите 2009 закачалки 1 Списание Влъхвите Sunrise тръби и инсталации къща над р-нт Балчик камини ЕЛЕКТРИЧЕСКИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development