Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Не съм в сянка, просто работих за общата цел



Ключови думи:
12 Октомври 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Георги Маринчев, регионален координатор и кандидат за общински съветник на ПП “Движение Гергьовден":

Публичността е свързана с доказания професионализъм. Хората, които са с нас и генерират идеи, са също толкова важни, колкото и тези, които са официалното ни представителство на различни нива, казва  човекът, който даде всичко от себе си за обединяване на десните сили в Бургас

От Катя Касабова
- Г-н Маринчев, това е първата предизборна битка, в която Вие излизате напред, за да изкажете личните си виждания като лидер на “Гергьовден". Защо стояхте в сянка близо десетилетие и давахте предимство на други личности да се изявят в политиката? Някои от тях дори не бяха членове на “Гергьовден"?
- Най-бързият отговор на този въпрос, обвързвайки го и с мотото на нашата кампания е: "Защото му дойде времето!". 10 години не е малко време и  бих казал, че е достатъчно за млад човек, решил сериозно и отговорно да се занимава с политика, да придобие необходимия набор от познания, които да му дадат самочувствието да поиска доверието на своите съграждани. Макар че като виждам колко много политици се появиха само за последните няколко месеца в Бургас, с каква бързина се прехвърлят от едно поприще към друго, явно съществува и по-бърз и лесен път. Аз, за съжаление, не съм го открил. Движение “Гергьовден" е замислено като и продължава да бъде максимално отворена формация, която обича да провокира обществото.  Притегателен център на всички, без значение на възрастта, които имат позиция и не се притесняват да я заявяват и отстояват, притегателен център на хората професионалисти в своята област, на хората с идеи. И нашата листа с кандидати за общински съветници потвърждава всичко това. Водач е един доказан професионалист, признат международен консултант, какъвто е г-н Евтим Цинцарски. Не се сещам в момента за по-голям капацитет в региона по въпросите на екологията и нефтохимическата промишленост. В нашата листа е и Пламен Ставрев - мисля, че е излишно да обяснявам кой е той. Всичко това ни кара да имаме известни основания за... как да кажа, може би да сме доволни. А колкото до моята личност - не мисля, че съм бил в сянка през това време. Фактът, че аз съм единственото партийно лице, в класическия смисъл на този термин, намирам за много позитивен, както за организациите в региона така и за мен самия. Спестяваме си доста вътрешно партийни дебати. Има достатъчно начини, форми и средства да казваш това, което мислиш. Не е необходимо непременно да се самоафишираш, това никога не ми е било в стила. Ще Ви дам един пример. Общинските съветници на Ню Йорк - град, колкото две Българии по население, са забележете - ако не греша 9. Но зад всеки един представител в местния парламент на този град стои голям екип, работещ професионално. Бедата на нашата политическа действителност е може би тъкмо в това - почти всички позиции се отстояват само в лично качество. И на втори план няма никой. В “Гергьовден" е точно обратното. Публичността е свързана с доказания професионализъм. Хората, които работят и генерират идеи за нас са също толкова важни, колкото и тези, които са официалното ни представителство на различни нива - в бизнеса, в нестопанския сектор, в местния парламент, навсякъде.
- Преглътнахте не едно разочарование от местни и парламентарни избори, от поведение на коалиционни партньори и съмишленици, които не винаги бяха коректни с “Гергьовден", забравяйки, че благодарение на интелектуалния елит в Клуба, успяваха да реализират себе си. Преосмислихте ли това Ваше отношение?
- Няма какво да преосмислям в тази посока. Понякога е трудно да прозреш истинските поведенчески мотиви зад декларациите за обществен интерес и добра воля. Както казва един от любимите ми автори Екзюпери - важен е поривът зад всяко действие.  В крайна сметка всеки си носи кръста и оставям това на собствената им съвест. Ние няма да се уморим да бъдем инициатор и двигател на позитивни идеи, когато влизаме в политическо партньорство или предоставяме възможност за реализация, винаги сме били и ще бъдем коректни. Разбира се, не сме чак толкова наивни, че да не си правим необходимите изводи или да не предприемаме решителни действия, ако всички други възможности са изчерпани. Политиката наистина е и сфера на взаимните, но преди всичко разумни компромиси в постигането на общите цели. Ако говорим за сегашната ситуация - мисля, че този път демократичната общност на Бургас успя най-после да постигне един добър формат. Радвам се, че “Гергьовден" бе активен участник, ще бъде нескромно, ако кажа, инициатор на този всъщност така желан процес.
- Вие бяхте главен двигател за обединяване на дясното пространство около обща кандидатура за кмет. Призовавахте дори за обща листа. Доволен ли сте в крайна сметка от конфигурацията, която се получи за този вот?
- Няма да коментирам своята роля в тези процеси. От много обединители на дясното пространство за малко да го вкараме в гроба. Това, което се опитахме да направим и то с усилията на много хора е да се върне към нормалността в общуването, както личностно така и между организациите на по-официално ниво. “Гергьовден" е формация, която никога не е търсила конфронтацията в политическото пространство. Това беше и нашият замисъл - мисля, че е съвсем естествено формация от такъв тип да инициира разговори за обединение в дясно, нещо, за което всъщност отдавна се говори, но като че ли малко се правеше. Бих изтъкнал два основни момента в тази посока - от една страна ние нямаме натрупани негативи във взаимоотношенията с политическите формации в дясно, а от друга - много трудно биха хвърлили върху нас сянката на съмнението - че сме се водили от користни цели и стремеж за трупане на политически дивиденти на гърба на нашите колеги. Що се отнася до общата листа, продължаваме да твърдим, че това беше в много отношения по-удачния вариант и то в национален план. Но фактът, че в крайна сметка не се стигна до него, не е основание да отречем изцяло постигнатия напредък. Никой не храни илюзиите, че за няколко месеца могат да бъдат преодолени негативи трупани с години. Важното е този процес да продължи независимо от резултатите на местните избори.
- Бургас сякаш се превърна в остров, на който дясното оцеля въпреки вътрешните противоречия и стана пример за други общини. Като изключим ССД, всички дадохте рамо на Димитър Николов от ГЕРБ, за да стане кмет. Каква е цената на това обединение?
- Оказва се, че когато се говори на нормален език, когато има достатъчно мотиви и ясни цели всичко е възможно. Най-лесното е всеки политически субект да “играе" със свой кандидат за кмет. И после какво - за съжаление имаме достатъчно примери в тази посока. И тези примери всъщност показват, че когато лидерите мислят на парче и изтърват от полезрението си общия контекст на ситуацията - това води не само до негативни резултати, но и което е по-важно - до разочарование сред хората, които вярват, които подкрепят, които работят и са част от демократичната общност. Наистина очакваме една убедителна победа на кандидата на демократичната общност г-н Димитър Николов. Прави му чест, че именно той в продължение на последните две години бе един от най-активно работещите за обединението в дясно.



Прочетено: 1878 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Първа копка Долно Езерово Пристанище Приморско Underground строителство старина KST Bourgas 1975 Пристанище Приморско Тухлена селска къща бургас Зима в Странджа Международен Семинар на фризьорите София витраж3 Несебър
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development