Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Имаме и желанието, и ресурсите да развием Бургас



Ключови думи:
19 Октомври 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Очакваме общинския бюджет да се увеличи поне два пъти - най-вече с привлечени средства от европейските програми за регионално развитие, категоричен той

Димитър Николов - кандидат за кмет, издигнат от ГЕРБ

- Г-н Николов, новите проекти, които представяте за развитието на Бургас включват обновените пазари на града, велоалеи от кварталите към центъра и особено важно - идеен проект за околовръстен път, който отклонява трафика от града. Какво ви дава оптимизъм, че тези проекти ще бъдат реализирани през следващия мандат?
- Добрата новина е тази, че не само имаме желанието, но и ресурсите за това. Нека дам един пример проекта за велоалеите, по които хората от кварталите могат безопасно и лесно да стигат до центъра с велосипеди. Целта е да подобрим състоянието на въздуха, защото в центъра на града той е с най -високо ниво на замърсяване . И разбира се, да облекчим поне малко трафика. Тази идея може да осъществим изцяло с финансиране по подпрограма “Подобряване на физическата среда и превенция на риска" и да не се харчат общински пари.
Очакваме общинския бюджет да се увеличи поне два пъти - най-вече с привлечени средства от европейските програми за регионално развитие, както и с постъпления от патентен данък.
- Кои са най-належащите инфраструктурни проблеми и вашите предложения за решаването им?
- Доизграждане на канализация и малки пречиствателни станции в крайградските селища, пълна рехабилитация на водопроводната мрежа - в Бургас загубите на вода надхвърлят 54%. Стартиране на процедура за проектиране на завод за преработка на отпадъците, от които могат да се произвеждат енергия и продукти за строителството. Лимитът на градското депо ще бъде изчерпан само след година и нямаме време за чакане.
За тези проекти ще кандидатстваме за финансиране на общината по ОП “Околна среда". Предвидените по нея европейски средства за България са над 1 милиард и двеста милиона евро. Няма причина да казваме, че няма пари, като има и те са точно за тези проекти.
Друг неотложен проблем на града е транспортният, който се задълбочава със всеки изминал ден. Една от задължителните ни задачи е да реализираме най-после проекта за отпушване на трафика към и от Меден Рудник дай боже - за създаване на втора транспортна връзка с центъра - с продължаване на пътя между зони А и Б.
Имаме проект за разширяване на няколко от централните артерии на града. Както и идеен план за изграждане на околовръстно шосе, което отклонява трафика за курортните селища в града.
-Как се отнасяте към идеите за строеж на жилищни и административни сгради на територията на Морската градина?
-Както мнозинството от бургазлии се надявам този емблематичен за града ни парк да оцелее и да не стане жертва на строителството и бетона. Това е едно от малкото оцелели хубави места на града ни. Тя се нуждае от много сериозна грижа за поддръжка и възстановяване, има прекрасен потенциал за развитие в северна посока, към Сарафово с нови зони за отдих и туристически атракции като ботаническа градина, аквариум, детски тематичен парк.
-Мислите ли, че в други европейски градове местните власти биха разрешили да се строи небостъргач сред парковете им? Например в Хайд парк на Лондон? Или някой кмет на Ню Йорк да е разрешил на предприемач да си строи насред Ценрал парк?
-Единствената сграда,чието място неоспоримо е в Морската градина е Бургаското казино. Твърдо сме решени да тя да бъде запазена, а не продадена. Вече много хора видяха и идеен проект за превръщането му в общински център за бракосъчетания и празнични ритуали. Нека младите хора да започват общия си път на мястото, където се разкрива най-красивата гледка на Бургас. Защото сега спомените им са свързани със заобикаляне на щайги с картофи и пипер пред ритуалната зала на града ни.
-Каква е стратегията ви за приватизация на общинската собственост? Как ще използвате средствата, спечелени от това?
-Стратегията ми за приватизация е: тя да бъде прекратена, а общинските имоти да се използват в интерес на града.
Общината не може да бъде агенция за недвижими имоти, както се възприема от някои хора.
Недопустимо е да продаваш сградата на детска градина, след като имаш списък на 270 чакащи деца. Ако това продължи още малко, на общината ще се наложи да купува частни имоти по пазарни цени за детски ясли, паркинги, здравни заведения, за културни дейности. Общинската собственост трябва да се управлява и използва в интерес на града като в Европа. Там тя не се продава, а се управлява и носи приходи на града.
Може да започнем още догодина ремонт и рехабилитация на образователните, културни и здравни институти, които са общинска собственост с европейски средства по подпрограма “Устойчиво и интегрирано градско развитие", чиито бюджет е 839 000 000 евро за България и да ги използваме в интерес на града.
Съвсем пресен пример какво става при нас с общинската собственост дори в момента: с дребни букви Общината пуска обява за продажба на магазин, общинска собственост на ул. “Александровска". Срокът за участие в него е 26 октомври - ден преди изборите. Конкурсът се провежда на 29 октомври - точно когато е безвластието между двата тура . Очевиден пример за начина, по който се ограбват гражданите и ресурсите на града.
Защо? Първо - продажбата не е с търг, а с конкурс, което значи, че цената на магазина ще е доста по-ниска. Второ - нищо не налага тази продажба, защото ако общината си запази тази собственост, само от наеми тя ще донесе за 2 години много повече приходи отколкото от продажбата. А следващите 20 години ще продължи да ги удвоява и утроява. Защо тогава Общината подарява тези пари на частни лица?
-Какво ще направите, за да се подобри и ускори административното обслужване на гражданите?
-Като организираме адекватна общинска структура и въведем съвременни практики и технологии. Наскоро презентирахме програмата за въвеждане на електронна община - за качване на всички административни услуги, на кадастъра, на общинската собственост в Интернет. Он лайн услугата ще намали много рязко възможностите за корупционни практики в общината. Постепенно ще бъдат добавяни нови сегменти, така че ще се обхванат всички дейности на общината - включително детските градини и училища. Това ще даде възможност на родителите да следят поведението и оценките на своите деца, да подават молби за свободните места, да следят кака и при какви условия прекарват деня децата им. Ще има актуална информация за списъчния брой на децата, средната месечна посещаемост, средна стойност на един храноден чрез този система.
-Какво ще направите, за да задържите младите в града?
-Много е важно да го направим! Да им покажем, че в този град има перспектива и възможности за развитие. Че тук ще влязат сериозни инвеститори, които отварят високо платени работни места. Че местната администрация е отворена за млади и образовани хора. Че градът придобива европейско лице и дух, защото вече сме в Европа, а те са новите европейски граждани.


Прочетено: 2246 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
до паркинга на Водорасли Аквасорс Ученички Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД Spirit of Burgas Фен Българско село Община Бургас Флора Бургас 2009 Истанбул рибари
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development