Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

За делфините с любов



Ключови думи:
11 Ноември 2007, Неделя


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

И дали новата общинска управа и съдът в Несебър ще решат казуса с бъдещето на древния град и новите атракциони

Дни преди да изтече мандатът им общинските съветници в Несебър изненадващо гласуваха предложението на колегата си Красимир Косев за стартиране на процедура по анулиране на сделката с "Феста холдинг" АД за изграждане на делфинариум.
Решението дойде изневиделица за несебърлии, защото в същия състав съветниците бяха гласували в полза на делфинариума само три години преди това. Изненадващо е и за самия вносител, който твърди, че това не е PR-акция преди новата кампания, а завършек на една 4-годишна битка за запазване уникалността на Стария Несебър.
Решението за изграждане на делфинариума беше взето на заседание на Общинския съвет през февруари 2004 г., а година по-късно тогавашният кмет Николай Трифонов откри процедура по продажба на имот от 20 дка в старата част на града. В заповедта са посочени изрични условия, които стесняват кръга на възможните кандидати до един. Освен условие за регистриран уставен капитал от минимум 10 000 000.00 лв., сред останалите изисквания са - кандидатът да има опит в областта на стопанисването и управлението на недвижими имоти, инвестиции в туризъм, повече от три собствени туристически обекти /хотели, атракциони и др./, поне един от които на територията на община Несебър и не по-малко от една година опит в стопанисването и управлението на делфинариум.
Предварителният проект на "Феста холдинг" за Несебър включваше три басейна - един закрит, два открити; кафе-сладкарница, остъклена към басейните; търговска база за продажба на сувенири от Несебър; както и постоянно действаща галерия за модерно изкуство и изложба на художествените занаяти. За най-малките посетители проектът предвиждаше детски атракционен парк със собствена инфраструктура и басейн за тюлени и пингвини, а около него - многофункционален театър с около 2 хил. седящи места. След това проектът е многократно коригиран, като накрая делфинариумът е сведен до къщичка на делфините.
Инвестиционното предложение отначало беше одобрено от общинските съветници в Несебър с мотива, че то ще даде възможност за уникални туристически атракции, организиране на музикални фестивали, различни конкурси и други представителни мероприятия. Съветниците решиха, че идеята напълно се вписва в концепцията на Общината за интензивно развитие на туризма и удължаване на туристическия сезон.
На това реагира остро НИПК и не съгласува проекта. Становището на института е, че е "нецелесъобразно разполагането на "Делфинариум" в предвидения за застрояване имот в старата част на Несебър, тъй като съоръженията и застройката ще бъдат в отличие от традиционния мащаб и ще доведат до уплътняване застрояването на полуострова".
Последващо писмо на НИПК обаче разреши проучвателни дейности в района с цел изследване възможността за изграждане на подобно съоръжение. Съгласно законовите изисквания всяко строителство в рамките на резерват "Старинен Несебър" трябва да бъде предшествано от археологическо проучване и директорът на НИПК арх. Георги Угринов отвори вратичка към проекта и процедурата.
В комисията са назначени експерти-археолози и гл. инспектори от НИПК, представител на Археологическия исторически музей при БАН, представител на Регионалния Бургаски музей, на музей "Старинен Несебър" и на община Несебър. "Феста холдинг" заплаща тези проучвания.
В констативната част от протокола на комисията изрично е уточнено, че по-голямата част от терена е "без културни останки". На инвеститора е възложено изготвянето на ПУП.
Проблемът възникна, когато при разговорите в ЮНЕСКО в Париж, освен подкрепа, включваща и финансиране за опазване на културното ни наследство, България получи критични бележки, заради строителството в старата част на Несебър и изграждането на търговски съоръжения там.
Министърът на културата Стефан Данаилов отправи от своя страна забележки, двама депутати от "Атака" Тодор Батилов и проф.Станислав Станилов вдигнаха шум, започнаха дори работа по изготвянето на специален Закон за резервата "Старинен Несебър", придружен с наредби за консервация и реставрация, както и за археология, но после всичко утихна. Такъв закон и до днес няма.
Фирмата е изплатила сумата за земята - близо 5 милиона лева и неколкократно приканя общината окончателно да положи подписи.
След отстраняването на кмета Трифонов и последвалото решение на местния парламент, съдбата на делфинариума ще се решава от съда. Само той може да развали сделката. От своя страна фирмата смята да съди общината за неустойки. Несебърските съветници твърдят, че първоначалното решение за делфинариума е било взето емоционално и прибързано, без да се дава сметка за последиците от неговата реализация и истинските мотиви на вносителите.Твърде любопитно е какво би станало с целия район на Несебър, ако съветниците бяха решили наистина да си посипят главата с пепел и да бъдат опростени от избирателите си, като гласуват за отмяна или преразглеждане и на други спорни сделки.


Проф. Стефан Данаилов - министър на културата:

 

С писмо вх.№ 6304/31.05.2005 г. в НИПК е постъпило заявление за съгласуване на "Подобрен устройствен план - частичен план за регулация и застрояване за имот с пл.№ 9047 в кв.18а по плана на гр. Несебър", от "Феста холдинг" АД.
Проектът е изготвен във връзка с проведен от община Несебър конкурс за продажба на идеални части от посочения имот. Преди внасянето на съгласуване в НИПК на този проект, от община Несебър, в нарушение на чл.4 ал.3 от Закона за паметниците на културата и музеите, не са представени: конкурсна програма и задание за проектиране, покана за участие на представител на НИПК в журирането на конкурса, предварителни проучвания и проектни разработки или друга информация относно провеждането на споменатия конкурс.
По този начин е осуетена възможността институтът своевременно да изрази становището си.
През 2006 г. на тази територия е проведен етап от теренно археологическо проучване на основание Разрешение № 183/27.05.2006 г., издадено от АИМ при БАН. С протокол на комисия, назначена със заповед на директора на НИПК и проведена през м. ноември 2006 г., с участието на представители на АИМ при БАН, Регионален музей в гр. Бургас, община Несебър и музей "Старинен Несебър", са приети част от спасителните археологически проучвания. В решенията на комисията е отбелязано, че след окончателното им приключване нова комисия ,,...ще даде предложения за бъдещата съдба на разкритите археологически паметници".
От описаната фактология е видно, че НИПК не е съгласувал предлаганото застрояване и функционалното преотреждане на територията. Съгласно протокол от 14.05.2007 г. в изпълнение на Заповед № Р-320/08.05.2007 г. на директора на НИПК за определяне на степента на проученост на терена в поземлен имот № 9047 в кв.18а по плана на гр. Несебър, комисията решава:
1. Предвид факта, че гр. Несебър е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно-историческо наследство, комисията предлага Експертният съвет на НИПК да разгледа на свое заседание резултатите от приключилите проучвания и да обсъди начинът, по който описаните по-горе структури да бъдат опазени.
2. Инвеститорът на археологическите проучвания в най-кратък срок да обезопаси терена.
3. Забраняват се всякакви дейности, свързани с нарушаване на земните пластове, отстраняване на стратиграфски профили, намеси по разкритите зидове, преди произнасянето на Експертния съвет на НИПК.
На основание изложеното, Министерството на културата, спазвайки нормативните изисквания /чл.125 ал.5 от ЗУТ/, не подкрепя застрашаващата статута на Стария Несебър сделка на Община Несебър с "Феста холдинг" АД за изграждане на делфинариум в резервата. Това може да предизвика изваждане на Стария Несебър от индикативната листа за световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО като световен паметник на културата.


 

Против делфинариума:

Магдалена Мандулева - бивш кмет на Несебър:
Администрацията трябва да продължи действията си в съда

Аз съм солидарна с решението, което взеха на последното за изминалия мандат заседание общинските съветници на Несебър.
Протоколът от заседанието на Общинския съвет трябва да се утвърди от областния управител. До този момент решението на съвета не е обжалвано, което означава, че администрацията ще трябва да предприеме необходимите действия и да го изпълни.
Естествено това ще трябва да стане по съдебния ред, с всичките произтичащи от това процедури.

Янаки Стоянов - бивш председател на Общински съвет-Несебър:Музей на модерното изкуство трябва на Стария Несебър

Там, където "Феста холдинг" искаше да строи делфинариум, трябва да стане музей. На Стария град ще му отива един Музей на античното и модерно изкуство.
Несебър е цивилизация от 3 500 години и не подхожда да се строят съвременни обекти. Това ще бъде и в разрез с условията на ЮНЕСКО, на които ние сме подвластни.

Красимир Косев - ексобщински съветник: Налице е голям блъф

Съветниците бяха гласували за тази сделка, може би омагьосани от една красива жена, но не и от идеята за развитието на Несебър... Във всички големи сделки участва жена.
Иначе 20 дка в място като Старинен Несебър - такъв имот може да придобие или емирът на Кувейт, или някой друг, който се "уреди".
Аз нямам нищо против делфините, делфинариумите и делфинарките, но такива неща не трябва да се строят в град - обект на Световното културно наследство.
Освен това, делфинариумът е големият блъф, защото всъщност идеята е за ваканционно-атракционен комплекс. И съвсем целенасочено, в противоречие с интересите на общината, кметът е дал възможност "Феста холдиг" АД да придобие собствеността върху общински имот, без да изпълни условията по договора за изграждане на атракциона. "Продажбата" е извършена на изключително занижена за безценен терен цена по оценка, която не е утвърдена от Общинския съвет.
Теренът, обект на сделката, е отвоюван от морето и следователно е държавна, а не общинска собственост и е актуван неправомерно. Липсва оценка на лицензиран оценител за стойността на терена, която да е приета от Общинския съвет и да е изготвена съгласно закона. На практика "Феста холдинг" АД получава с предварителния договор безценната държавна земя срещу сума от около 241 лева  за квадратен метър. Реципрочно за такава сума може да бъде продадена и Боянската църква, която датира от по-късен археологически и исторически период.

 


 

За делфинариума:

Петя Славова - председател на Съвета на директорите на "Феста холдинг" АД: Ще придобия акт за собственост чрез съда

Платила съм за земята, инвестирала съм в разкопки и съм финансирала изцяло изготвянето на Подробния устройствен план /ПУП/. Това са много средства. Да не говорим, че вече десет пъти поправям ПУП и НИПК не се произнася окончателно, а бави нещата. ПУП е разработен с огромни тревни площи и къщи на два етажа в стила на Стария Несебър - това е богатството на този проект. Басейнът с делфините вече не е открит, а е в закрита дървена къща.
Цената на имота от 5 млн лева са платени още преди две години. Отделно 300 хиляди са дадени за разкопките. Общината трябваше отдавна, независимо от тези забавяния, да приключи сделката. Ето защо аз по съдебен път ще се сдобия с акт за собственост. Завела съм иск в съда и ще спечеля делото. Съдебните разноски, които върху цената са съизмерими на 90 хил. лева, ще бъдат за сметка на общината. Ще си търся след това и щетите по съдебен ред.
И всичко това, заради личните амбиции на един човек - бивш председател на съвета, който имаше постройки пред хотела на "Феста" в Несебър и трябваше да ги премахне.
Аз просто недоумявам как може същият Общински съвет, който е гласувал веднъж единодушно "за", сега да гласува "против", след като аз като инвеститор съм изпълнила всички ангажименти. Областният управител на Бургас трябва да спре това решение.

Миглена Щерионова - бивш секретар на Община Несебър: Не става въпрос за високо строителство

С изпълнението на проекта Несебър ще живне през останалите месеци, когато не е активен туристически сезон. Това е нещо, което ще бъде атракция и ще даде възможност на туристите в района на Несебър да имат още едно събитие. Защото ние освен хотели и ресторанти, не предлагаме кой знае колко много атракции.
Не на последно място ще се облагороди североизточния район, който в момента е нелицеприятен и е на практика сметище.
Противниците на идеята смятат, че ще бъде нарушен статутът на Стария Несебър и едно такова съвременно строителство няма да се впише в облика на града. Аз обаче смятам, че хората, които стоят зад проекта, ще направят нещо, което ще бъде съобразено със стила и изискванията на НИПК.
Не става въпрос и за високо строителство. Проектът, който аз съм виждала, е от 2-етажни постройки в стила на типичните несебърски къщи - отдолу камък, отгоре - дърво. В долните етажи е предвиден Музей на рибаря и магазини за сувенири. Откритият басейн има подвижна конструкция, която в определен момент може да го превърне в сцена за амфитеатъра.
Делфинариумът е на първо ниво, а скатът е висок 15-20 метра. Той по никакъв начин не би могъл да достигне нивото на къщите, които сега са горе на ската.

Галя Славова - бивш общински служител: Ефективността и ползата за града би била целогодишна

Близо година след решението на Общинския съвет от февруари 2004 г. е проведен конкурс и сключен предварителен договор по всички правила, изисквания и спазване условията за публичност.
В тези условия бяха заложени освен изграждането на делфинариум, инвеститорът да направи за своя сметка: музей на туризма; да облагороди, естетизира пространството в района на църква  "Елеуса"; да направи  цялостно брегоукрепване на северния скат в прилежащата зона, да озелени и благоустрои целия район, да направи естетическо осветление.
Пряко постигнатата цена за терена беше да се заплати на общината 5 млн.лв, което е по 125 евро на кв.м за земя, без инфраструктура. Освен всичко описано до тук и инвестицията върху съоръжението, заложените разходи трябваше да са приблизително още 20 млн.лв. Ефективността и ползата за града би била целогодишна от функционирането на подобен род съоръжение, предвид и факта, че в договора е залегнало разкриването на 200 работни места. 
Многобройните опити за злонамерени внушения, че вместо делфинариум ще се строят многоетажни сгради, е блъф. Авторите на подобни сценарии, вместо истинските интереси на Несебър и задължителното съблюдаване на законовите процедури и изисквания, поставят на първо място собствените си амбиции и цели, които явно са далеч от потребностите на гражданите на града и реалностите.



Прочетено: 3501 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас, ФЛОРА 2009 Жълтурче НЕБЕСЕН ПОГЛЕД Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Александропулис, юни.2007 газ 2 Пони тоже кони БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Конкурс прическа Бургас 2009 В очакване на жертвата
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development