Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Медсестри от хемодиализата събират подписи на недоволни колеги



Ключови думи:
11 Ноември 2007, Неделя


Автор: Станислава Кодева
Източник: вестник Фактор

За 30 години стаж заплатата е 280 лева

Медицинските сестри от отделението по хемодиализа започнаха събирането на подписи заради мизерното им трудово възнаграждение. До момента са се подписали над 700 сестри от повечето отделения на многопрофилната болница за активно лечение в Бургас. "Работата ни е много натоварена, не се ползваме с почти никакви преференции, нямаме право на купони за храна, а нощният ни труд се заплаща буквално със жълти стотинки", оплакаха се те. Дежурствата им понякога продължават повече от 12 часа, срещу което получават мизерни пари. Таванът на заплатите за медсестрите в това отделение е 280 лева за стаж над 30 години.
"Подкрепям напълно колегите си, които си дадоха живота в болницата, а за сметка на това получават 200 лева. Непростимо е при такова огромно физически и психическо натоварване, те да са ощетени и то години наред", това каза д-р Лорис Мануелян, шеф на отделението по хемодиализа. Той допълни още, че повереното му звено е щяло да стачкува предупредително още преди месец заради ниските заплати и лошите условия на работа.
Ръководството на болницата предложи през миналата седмица увеличение на месечното възнаграждение от 20 процента, но едва от догодина. Сестрите, обаче, настояват за по-голям процент, който да се отрази в плащанията още за тази година.
В МБАЛ работят общо 720 медицински сестри, а средната работна заплата е 250-260 лева.В отделенията, където работата е най-натоварена от години има текучество на кадри. Пример за това е отделението по анестезиолигия,реанимация и интензивно лечение. "Шест медицински сестри напуснаха за много кратко време,в момента сме в изключително тежък период. Ръководител съм на това отделение от 28 години, никога не сме били толкова зле откъм кадри. Колеги заминават за Великобритания, много колеги в момента подават документи и напускат. Други работят в странични здравни заведения с тенденция да напуснат. Заплатите са едни от най- ниските. Не упреквам управлението на болницата. Някои ще ме упрекнат в приятелски взаимоотношения. Да, не отричам. Със сегашното ръководство на болницата сме работили дълги години и сме добри колеги. Има законови разпоредби, които те са длъжни да ги изпълняват. Пред срив е интензивната медицина в Бургас", това сподели с болка пред репортер на д-р Георги Матев, шеф на отделението по реанимация.
По време на протестите на лекарите и сестрите от МБАЛ през това лято, от тяхно име беше изпратено гневно писмо до министър Гайдарски. В него медиците питаха кога ще получават адекватни на труда им заплати, но отговор така и не получиха. На последната си среща с ръководството на болницата в Бургас  в началото на тази година министър Гайдарски опонира протестиращите като каза, че с около 30 процента са увеличени заплатите на медицинските сестри в лечебните заведения, които са към Министерство на здравеопазването и даде за пример психиатричните диспансери. "Аз получавам всеки ден писма и молби от медицински сестри, че са им ниски заплатите, но те са в заведения, които не са към МЗ - повечето от тях са към МОН", каза тогава министърът. Той допълни по отношение на публично-частното партньорство, че има голям интерес, включително и от външни фирми за концесиониране на хемодиализните центрове, но това е още въпрос на обмисляне.


Прочетено: 2306 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Тройката, паметника pepi HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Следобедно кафе БГ СМЕШКИ kq Кукерландия 2011, Ямбол Фрагмент от сграда в Бургас Пресдтавяне на книгата Родът Сирекови Бургас, ФЛОРА 2008 Инкубатори за люпене на яйца Театър за драма. опера и балет, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development