Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Наркокомуна действа в Бургаския затвор



14 Ноември 2007, Сряда


Автор: Станислава Кодева
Източник: вестник Фактор

Обучават наидзиратели как да работят със зависимите от дрогата

Група от осем лишени от свобода, излежаващи присъди в Бургаския затвор, са обединени в мининаркокомуна. Тя е първата в страната, която се гради в място за лишаване от свобода. В продължение на шест месеца те ще са изолирани от останалите осъдени и ще се опитат да преборят зависимостта си. Идеята принадлежи на началника на затвора Деян Костов, който за целта организира семинар за обучение на надзиратели, които да се грижат и да беседват със зависимите от дрогата.Поредното обучение ще се състои този четвъртък и петък в местността Отманлий. То се ръководи от трите психоложки към Бургаския затвор и група лектори от София и Бургас, които учат надзирателите как да подходят правилно към групата наркомани. Темата този път ще е “Видовете наркотици и последствията при употреба на психоактивни вещества”. Този актуален проблем съществува и в българските затвори, които са част от обществото.

Работата с наркозависими в затвора в Бургас датира още от 2005-а година, когато стартираха две дългосрочни програми за работа с този тип зависими. По последни проучвания на психолозите около 10 процента от излежаващите присъди в централния корпус на затвора и 25 процента в затворническото общежитие от открит тип имат пристрастеност към наркотиците. Това даде основание на ръководството на затвора да обучи специалисти, които да работят  със зависимите. Първите служители, които започнаха работа с наркоманите, са Калина Арабаджиева, Емилия Пехливанова и Ивлена Печеникова, които успешно завършиха обучение за работа със зависимите от дрогата в Есенния университет по зависимости в София. Надзорно-охранителният състав на Бургаския затвор  също се обучава в момента за работа с наркокомуната. Идният четвъртък те ще получат от специалисти подробна информация за това какво представляват психоактивните вещества и какво е тяхното действие.

“Българското общество поради своите традиции е по- благосклонно да приема хората със зависимост към алкохола, отколкото един наркоман. Малцина знаят, че алкохолът е вид психоактивно вещество и в периода на абстиненция е по- опасен от даден вид наркотик. Това е една от причините наши служители да преминат през подобен курс”- това е мнението на Ивлена Печеникова, психолог към затвора.  

Затворниците ще бъдат тествани по специален психологически тест, който ще покаже доколко са неуверени, каква е самооценката им и от кого са били повлияни, за да посегнат към дрогата.

Каре-

Преди няколко години испанската фондация "Рето Надежда" беше заявила намерението си да изгради няколко наркокомуни край Бургас. Организацията дори беше изпратила официално писмо до община Бургас, в което искаха да им бъдат предоставени под наем няколко бази край града. Испанците тогава харесали за лечение на зависимите от дрога станцията на обредния дом в парк "Росенец", конната база в местността Ковач и бившите военни поделения в с. Звездец. Намеренията на организацията бяха в базите край Бургас да се лекуват само българи. Проектът на испанската фондация обаче не беше разгледан и  одобрен на нито една общинска сесия. Искането им беше отхвърлено, тъй като според много общинари посочените места били неподходящи заради близостта до града. Идеята за изграждане на наркокомуни край Бургас възникнала след рязкото увеличаване на зависимите българи, които се лекуват в испански комуни.



Прочетено: 2781 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
закачалки 1 Стена ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Жреци на музите 2009 тръби 2 на тела Pink For Sale Цветы луговые Конкур глазами зрителя primorec Инкубатори за люпене на яйца Александропулис, юни.2007
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development