Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кой ще рине гетото?



Ключови думи:
16 Ноември 2007, Петък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Докато община и държава се карат кои постройки са паянтови и кои не са, багерите чакат някой да поеме отговорност за близо 400 безпризорни

Изглед към горната част до бл. 122. Колкото и ужасна да изглежда тази тухлена постройка, общината смята, че е задължение на РДНСК
 
Новата общинска управа на Бургас и Регионалната дирекция по строителен контрол, която е подчинена на държавата,  са на път да влязат в остър спор кой да поеме отговорността за близо 400 цигани от най-нисшата прослойка на етноса, които населяват незаконните гета в "Меден рудник" и Горно Езерово. Те ще останат без покрив точно срещу задаващата се зима, ако багерите тръгнат да изриват незаконните им къщурки. Става въпрос за общо 50 къщи с безобразен външен вид, в които постоянно живеят около 300 души, както и за още  20-ина  подобни постройки, пръснати в кв."Победа" и "Акациите".  
За част от гетото, което е между бл.81 и бл. 122 в "Меден рудник", вече са издадени заповеди на РДНСК  и първата къща трябва да бъде изравнена със земята до 5 декември, тя е близо до ул."Ален мак", но няма нищо общо с нейната регулация, просто е вдигната върху поляната и попада в частен терен, върху който тези дни ще бъдат прокарани основите на нова жилищна сграда.
"Настояваме постройката час по-скоро да бъде отстранена, защото имаме пускови срокове, не знаем нито кога се е появила тази къща върху терена, нито пък ни интересува кои са обитателите й", казаха вчера от фирмата-строител "ГМ строй". Вчера наш екип установи на място, че къщурката, която повече прилича на клоака, отколкото на дом, приютява петима души с вид на първобитни хора.
Сега проблемът, за чието разрешаване по този начин се бориха повечето политически партии обаче, вместо да се разреши, ще се задълбочи още повече, защото РДНСК не желае да свърши черната работа със събарянето. Причината най-вероятно е в това, че после трябва държавата да се чувства отговорна за бездомниците. 
" На пръв поглед скандал би трябвало да няма, защото е налице дълга процедура, стигнала до етап "заповед за премахване". По смисъла на закона РДНСК  трябва да  премахне тези  сгради, даже има и фирма-изпълнител, която да ги събори и разчисти. Фирмата се казва "Добрият пастир". В момента същата тази фирма има срок по договор за премахването и е в готовност да почне. Но в понеделник получавам писмо от РДНСК,  с което ни приканват да започнем отново констатацията на същите тези обекти, защото според тях това не били строежи по смисъла на закона, а били преместваеми обекти. По закон ако са преместваеми, трябва да ги събори общината, само че те не са и ние казваме, че държавата трябва да си поеме отговорността. Това е омагьосан кръг, отидете и вижте за какви постройки иде реч", заяви новият зам.-кмет по строителството инж. Костадин Марков. Той ни покани в кабинета си в сряда, за да покаже картата с отбелязаните за бутане обекти в района, както и фотоси на същите, за да се убедим, че не става дума за бараки, а за стабилни постройки. Марков влезе в кабинета на своя предшественик Красимир Николов в понеделник. Два дни по-късно той не скри от екипа ни възмущението си от това, което е заварил вътре. Показа ни празните рафтове и старото очукано бюро. Върху него нямаше нито компютър, нито факс. "Няма архив, регистър, нито каквито и да било документи - тук има само един стационарен телефон, който е далеч от представите ми за съвременни комуникации, ще оборудвам незабавно това място с лични средства, защото не мога да допусна че в 21-и век някой е работил без компютър", заяви инж.Марков докато ни показваше картата с незаконните обекти.
Черните точки - 19 на брой, представляват трайни сгради, трябва веднага да бъдат съборени от РДНСК, белите точки, които са над 30, са паянтовите и за тях трябва да отговаря общината, обясни ни Марков и за да бъде по-убедителен, ни изпрати при общинската шефка по строителен контрол инж.Красимира Черкезова, за да може тя нагледно да ни покаже чрез фотоси какво точно трябва да се свърши и кой да го свърши, за да се успокои общественото мнение в тези квартали.
 Ето какво ни каза тя: " Паянтовите постройки никнат непрекъснато, ние  минаваме на два месеца с мои служители, констатираме ги и издаваме заповеди за събарянето им, междувременно никнат още. Сега голяма част от преписките за трайните сгради са минали през всички съдилища и на държавната инстанция РДНСК е  твърде тежко да ги събори пред задаващата се зима.
Според твърденията на Митко Доков - лидерът на Ромския съюз, тези заповеди за събарянето били факт още преди изборите, но ги пазели в тайна, за да могат ромите да гласуват за когото им кажат.
"Ще се палим, пред багерите ще лягаме, пак няма да оставим наши хора на снега", закани се Доков пред журналистите, но не каза за кого са гласували тия неколкостотин роми, откъде са дошли  и кой им е съдействал да се сдобият с документи за жителство тук, за да могат да се явят пред урните.
 Според инж.Черкезова, която следи проблема с оформящите се гета в "Меден рудник" и Горно Езерово от 1998г. ставало въпрос за хора, които не са от вътрешността на страната. Те били от двете изконни ромски махали в тези квартали, които през последните години са се разраснали дотолкова, че  родните им къщи са се оказали тесни. Затова покрай улиците на съществуващите законни ромски квартали са се пръснали десетки постройки. От кметството в Горно Езерово тя разбрала,  че те си имат лични карти и в тях пише улица и номер. В ГРАО приемали, че имат адрес, като просто продължавали да вписват следващи номера на съществуващи улици, макар жилищата им да били пръснати наоколо.
"Ходила съм лично да видя проблема в "Меден рудник" - заставам пред парцела и гледам улицата от двете й страни и виждам, че къщите са излезли извън улицата - на самата поляна, но се водят на адрес с близък номер на същата тази улица. Така установяваме колко е населението. Този проблем го има и в "Победа", на улиците "Тамара" и "Ангеларий" -  улици с два реда къщи и с много пръснати наоколо други къщи, които са номерирани от службите по ГРАО. На нас, като общински служители, ни е много трудно да търсим адресите и често викаме  самите жалбоподатели да ни покажат кои са хората, които визират като нарушители. Същото е положението и в "Акациите". В момента, докато говорим с Вас в моя кабинет, наш специалист от контрола по строителството и униформен  служител от Общинската дирекция по обществен ред са с автомобил в "Меден рудник", като се опитват да сложат някакъв ред. Току-що ми се обаждат, че ромите крият събратята си и казват, че не знаят кой живее в съседната барака.Нямаме новодошли от вътрешността на страната в смисъла, в който говорите. Имахме такива - от Карнобат и Сливен, но техните бараки ние съборихме още преди две години и те си отидоха. Сега това са си наши, местни роми от махалата на "Меден рудник", която си е от 40-50 години. Тези същите роми нямат проблеми да идат при районния архитект и да поискат по реда на временното строителство да получат отстъпено право на строеж. Те са излезли от тези махали, защото са им отеснели, защото имат много деца и не им стига пространството. Това е истината", заключи Черкезова.
Така или иначе багерите трябва да навлязат на 5 декември, първоначално те ще бутнат 5 постройки, но до Нова година изравнени трябва да бъдат над 50, казаха от РДНСК.  Остава да видим как ще се споразумеят шефът на РДНСК Милен Ненчев и новият кмет Димитър Николов.
Малко преди редакционното приключване на броя от Пресцентъра на общината разпространиха вестта, че по искане на ромската общност  Николов се е срещнал с техни представители, водени от областния ромски лидер Митко Доков. Николов е заявил, че законът трябва да се спазва от всички български граждани и е подкрепил действията на държавната дирекция за строителен контрол, предприети спрямо незаконните постройки.
Тъй като след събарянето им без дом може да останат много семейства с деца, кметът Николов е разговарял с ръководителите на местните социални заведения и НПО. На семействата без подслон ще бъде осигурено жилище  до края на зимата. На родителите ще бъде дадена възможност да работят в някои от общинските фирми, така че в началото на пролетта да разполагат с достатъчно средства за наемане на нови жилища на пазарен принцип.



Прочетено: 3538 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Поглед от дрон Конкурс прическа Бургас 2009 Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ Ловец, авджия Флора Бургас 2009 Община Бургас коте Пътна помощ Цвят на череша с пчели бургаска среща Жълтурче.jpg
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development