Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Наркоман се излекува в затвора на Бургас



Ключови думи:
16 Ноември 2007, Петък


Автор: Станислава Кодева
Източник: вестник Фактор



Костадин Бесов излежава присъда за разпространение на наркотици. Преди да прекрачи прага на затвора в Бургас той е бил зависим от хероина. Пристрастеността му била толкова голяма, че когато изпадне в абситенция, замалко да отиде на оня свят. Работил за местен силов бос, Коцето затъва в света на наркотиците, откъдето измъкване няма. При една от спецакциите на местните  ченгета, пандизчията бил спипан в момент на разпространение на дрога. Попада в бургаския арест, следва дело, което той губи. Така попада в затвора. Момчето е интелигентно, показват психологически тестове. По време на излежаване на присъдата той чете непрекъснато, дори за добро поведение го правят отговорник на затворническата библиотека.
Костадин е един от лишените от свобода, които са се излекували от зависимостта си в затвора. Попада и в местната наркокомуна, където нацяло отказва дрогата. Коцето е част от групата от осем лишени от свобода, излежаващи присъди в Бургаския затвор, които са обединени в тази група. Тя е първата в страната, която се гради в място за лишаване от свобода. В продължение на шест месеца те ще са изолирани от останалите осъдени и ще се опитат да преборят зависимостта си. Идеята принадлежи на началника на затвора Деян Костов, който за целта организира семинар за обучение на надзиратели, които да се грижат и да беседват със зависимите от дрогата.Поредното обучение ще се състои този четвъортък и петък в местността "Отманлий". То се ръководи от трите психоложки към Бургаския затвор и група лектори от София и Бургас, които учат надзирателите как да подходят правилно към групата наркомани. Темата този път ще е "Видовете наркотици и последствията при употреба на психоактивни вещества". Този актуален проблем съществува и в българските затвори,които са част от обществото.
Работата с наркозависими в затвора в Бургас датира още от 2005-та година, когато стартираха две дългосрочни програми за работа с този тип зависими. По последни проучвания на психолозите около 10 процента от излежаващите4 присъди в централния корпус на затвора и 25 процента в затворническото общежитие от открит тип имат пристрастеност към наркотиците. Това даде основание на ръководството на затвора да обучи специалисти, които да работят  със зависимите. Първите служители, които започнаха работа с наркоманите са Калина Арабаджиева, Емилия Пехливанова и Ивлена Печеникова, които успешно завършиха обучение за работа със зависимите от дрогата Есенния Университет по зависимости в София. Надзорно-охранителния състав на Бургаския затвор  също се обучава в момента за работа с наркокомуната. Идният четвъртък те ще получат от специалисти подробна информация за това какво представляват психоактивните вещества и какво е тяхното действие.
"Българското общество поради своите традиции е по- благосклонно да приема хората със зависимост към алкохола, отколкото един наркоман. Малцина знаят, че алкохола е вид психоактивно вещество и в периода на абстиненция е по- опасен от даден вид наркотик. Това е една от причините наши служители да преминат през подобен курс"- това е мнението на Ивлена Печеникова, психолог към затвора.  
Затворниците ще бъдат тествани по специален психологически тест, който ще покаже доколко са неуверени, каква е самооценката им и от кого са били повлияни, за да посегнат към дрогата.

Преди няколко години испанската фондация "Рето Надежда" беше заявила намерението си да изгради няколко наркокомуни край Бургас. Организацията дори беше изпратила официално писмо до община Бургас, в което искаха да им бъдат предоставени под наем няколко бази край града. Испанците тогава харесали за лечение на зависимите от дрога станцията на обредния дом в парк "Росенец", конната база в местността Ковач и бившите военни поделения в с. Звездец. Намеренията на организацията бяха в базите край Бургас да се лекуват само българи. Проектът на испанската фондация обаче не беше разгледан и  одобрен на нито една общинска сесия. Искането им беше отхвърлено, тъй като според много общинари посочените места били неподходящи заради близостта до града. Идеята за изграждане на наркокомуни край Бургас възникнала след рязкото увеличаване на зависимите българи, които се лекуват в испански комуни.



Прочетено: 5872 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
На Вая Театър за драма. опера и балет, Бургас. КРАСИВИ И ПОЛЕЗНИ НЕЩА! През поколение университет Извилистая жизнь дерева лека вечер хотел Етнографски музей Бургас ФАРА НА АХЕЛОЙ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development