Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Д-р Любомир КАЛУДОВ, пластичен хирург:



19 Ноември 2007, Понеделник


Автор: Интервю на Велина ПАНАЙОТОВА
Източник: вестник Фактор

Пластичната хирургия е сериозна дисциплина, която изисква от лекаря добра квалификация, развито естетично чувство, знания в областта на анатомия, физиология, хирургична техника и не на последно място почтеност

 

 

 

 

-Д-р Калудов, естетичната или пластичната хирургия е по-често приложима във Вашата практика ?

 

- В литературата няма единно и точно дефиниране на понятието “пластична хирургия”. Повечето  автори считат, че това е дял от хирургията, който се занимава с реконструирането (създаването наново) на изгубени или увредени части от тялото, заместването им с други тъкани или органи или въздействие върху телесните части за подобряване на тяхната функция или естетичен вид. Оттук и трите основни направления в пластичната хирургия – реконструкция, пластика и естетика.

 

Известно е, че едва 5-10% от работата на пластичния хирург е естетика и козметика. Останалото време той се занимава със сериозни здравословни проблеми при своите пациенти – пострадали при злополуки, претърпели други тежки операции, изгаряния и пр.

 

Няма рязка граница между двете направления. Например един счупен нос е естетичен, но и функционален проблем, защото затруднява дишането на пациента. Натрупването на мастни тъкани по корема и бедрата е козметичен проблем, но все повече липосукцията се прилага и за профилактика на хипертонията (високо кръвно налягане), на сърдечно-съдови заболявания и  на диабета.

 

- По ваши наблюдения необходимост или каприз е корекцията на тялото?

 

- Стремежът човек да изглежда физически здрав, млад и красив е естествен и в това няма нищо ново. Козметиката е от древен Египет, критериите за красиво тяло са от гръцките статуи и от атлетите на олимпийските игри.

 

Но стремежът е едно, а пътищата са различни. Има хора, които не се отделят на повече от 50 м от автомобила си, хранят се обилно с боклуци и искат от пластичния хирург перфектно тяло. По фитнес залите е пълно с напомпени от протеини и стероиди младежи, които на 40 години ще изглеждат като старци.

 

Мисля, че хората, които спортуват разумно и водят здравословен начин на живот, много по-рядко стават наши пациенти. Един от известните американски хирурзи беше написал: “Обичайте тялото си такова, каквото ви е дадено. С пластична хирургия могат да се отстранят някои дребни недостатъци, но никой не може да ви създаде отново и съвършени”. Много ми харесва и ценя тази мисъл.

 

- Увеличава ли се броят на пациентите, подлагащи се на естетични хирургични интервенции?

 

- Да, увеличава се. Това е свързано както със стремежа към красота, така и с пораснали финансови възможности. Може би се дължи на достъпа до информация или донякъде и на реклама – добронамерена или комерсиална.

 

- Изкривени и нездравословни ли са представите за красота днес - все повече се ценят пищните форми у жените, в тяхна вреда ли са прекалено големите имплантанти?

 

- Представите са изкривени у част от хората от филмите и списанията, които представят женските гърди като две големи топки, закрепени върху гръдния кош. Това се копира за съжаление и от чалга-поколението, дори и от художниците на комикси. Това няма нищо общо с естетиката и пропорциите на човешкото тяло.

 

- Как се определя големината на имплантантите?

 

- Има специална формула, в която се вземат предвид ръстът, гръдната обиколка и други размери. Важно е и естетичното чувство на хирурга.

 

- Все още се смята, че силиконът е вреден, това така ли е?

 

- Свободното инжектиране на силикон в човешкото тяло води до тежки усложнения и е забранено в целия свят от десетилетия. Съвременните импланти (не само за увеличаване на бюста, но и за други цели) са изградени от здрава, биологично съвместима мембрана и различен пълнеж – хидроколоиден гел с известно съдържание на силикон. Това няма нищо общо с поставяния в миналото свободен силикон, по формула и вид подобен на силикона за прозорци.

 

- Истина ли е ,че имплантантите трябва да се подменят през определен период от време?

 

- По принцип не. Някои пациентки имат поставени импланти от десетки години. В миналото се налагаше подмяната на тези, които бяха пълни с физиологичен серум, защото след около 4-6 години те се изпразваха спонтанно, просто организмът си всмукваше този серум и гърдите рязко намаляха размерите си.

 

- Какви рискове крие хирургичната намеса?

 

- Не по-големи от другите операции. Няма лекар, който да има само отлични резултати и операции. Опитният хирург рядко греши, познава усложненията и обикновено може да ги поправи своевременно.

 

- Мит ли е, или реалност твърдението, че след липосукция отстранената мастна тъкан се възвръща?

 

- Отстранените мастни клетки не се зараждат отново, но тези, които са останали, могат да бъдат добре “охранени”. Погрешно е мнението, че не е нужно да се храниш здравословно след липосукция. Просто си ядеш обилно и ако трябва – отново при пластичния хирург. Това е не само погрешно, но и много вредно.

 

- Как да разпознаем истинския специалист и на кого да се доверим за операция?

 

- Пластичната хирургия е сериозна дисциплина, която изисква от лекаря добра квалификация, развито естетично чувство, знания в областта на анатомия, физиология, хирургична техника и не на последно място почтеност. Естетичната хирургия често е борба между възможностите  на хирурга и желанията на пациента.

 

Искайте от вашия хирург подробно описание на предстоящата операция: показания, методи и техники, вид на обезболяването, необходима подготовка, следоперативен период, възможни усложнения и очаквани резултати. Не се доверявайте на реклами, гръмки обещания, дадени по телефона, или набързо в коридора. Повече доверие заслужава този специалист, който ви обясни истинските рискове и реални резултати, отколкото този, който ви обещава бърз и магически ефект. Информирайте се къде /в коя клиника, при кой специалист/ вашият лекар е усвоил тази оперативна интервенция. Добре е , ако той покаже снимки на свои пациенти или своя сертификат. Няма хирург, който да владее всички оперативни техники. Не се подвеждайте от думите “малка корекция”, “лека манипулация” и пр. Всяка намеса върху целостта на тялото се нарича операция.

 

Допълнителна сигурност за добри резултати е мястото, където ще се извърши вашата операция. Пластична хирургия се практикува в обзаведена операционна зала и специализирана клиника с доказана добра дезинфекция, стерилност и възможности за отглеждане в следоперативния период. Не се доверявайте на “клиники”, разположени в гарсониери или бивши гаражи. Не мислете, че като платите на ръка и ви оперират в държавна болница ще ви излезе по-евтино или по-качествено.

 

Много високата цена, както и много ниската винаги са съмнителни.

 

Изискайте да ви бъдат издадени официални медицински документи с диагнозата, вида на оперативната интервенция, както и за направените от вас разходи.

 

- За какво най-често идват при Вас хора по собствено желание? Как преценявате дали желанието на пациента трябва да бъде удовлетворено?

 

- Често желанията на хората са продиктувани от идеални представи. Носят ми снимки на артисти, фолкпевици или културисти. Друг път желанията са породени от лични проблеми или собствена неудовлетвореност, от комплекси. Младежът си мисли, че ако си направи нещо на носа, веднага ще си намери приятелка.  Жената си мисли, че ако изненада съпруга си с нов бюст, ще стане отново желана. И когато това не се случи, започва да вини хирурга.

 

В практиката на доста естетични хирурзи в Европа са предварителните срещи на пациентите с психолог. Това предстои да стане и у нас.

 

 

 

 

 



Прочетено: 7928 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
лека вечер Пролет преди листата Църква Св.Св. Кирил и Методи, Бургас Ремонт носачи Казанлък Пони тоже кони Конкурс прическа Бургас 2009 ЛОНДОН Лалета Земя на хоризонта камини
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development