Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Търсят инвеститори за Бургас – Вльора



23 Ноември 2007, Петък


Автор: ЧФ
Източник: вестник Фактор



В началото на следващата година започват разговорите с потенциалните инвеститори за изграждането на петролопровод Бургас – Вльора. Това коментира Румен Николов, представител на АМБО в България, след като в МРРБ бе подписан протокол за определяне на входно –изходната точка за петролопровода.
Предстои изготвянето на предпроектни проучвания и ОВОС. Петролът ще идва от Каспийския регион, уточни Николов.
Зам.-министър Калин Рогачев заяви, че теренът на Бургаския залив позволява изграждането на няколко точки на достатъчно добра дълбочина за инсталации за разтоварването на нефт.
Терминалът ще представлява около 5 – 6 резервоара с помпена станция, уточни Николов.
Запитан как ще коментира изявление на президента на корпорацията АМБО Тед Фергюсън, че изграждането на трасето с дължина над 900 км и капацитет за пренос около 35 млн. тона годишно ще струва 1,8 млрд. долара (вместо предвидените 1,2 млрд. долара), Николов заяви, че след като Фергюсън е направил такова изявление, най-вероятно това ще е цената. Първоначалната оценка за цената е направена през 2002 година, уточни Николов. Затова предстои да бъде представено актуализирано предложение.
Документацията, свързана с екопроучванията, ще бъде подготвяна около година.
След около три години може да бъде прерязана лентата, прогнозира Николов.
Изграждането на 900-те км според него не било проблем, но се очаква известно затруднение заради терена на границата между Македония и Албания.
“Ще имаме гарантирани доставки на петрол едва след изготвянето на ОВОС”, допълни той.
Разходите при евентуално замърсяване ще се плащат от оператора, вероятно ще се изискват специални застраховки, допълни Калин Рогачев. Затова не било необходимо създаването на специален фонд.
“Днес на практика показваме волята на трите страни да изградят този петролопровод, който е алтернатива на пътя на нефта през Босфора за Западна Европа. Този проект освен чисто икономическа част има и политическа страна”, заяви Рогачев. Той допълни, че е налице волята на България, Албания и Македония да свържат своето икономическо развитие.
С подписването на този протокол се дава изцяло “зелена светлина” за проектирането на петролопровода и сега инициативата е в ръцете на инвеститора, допълни Рогачев.
Заместник-министърът на икономиката на Македония Киро Спанджев коментира, че подписването на протокола улеснява по-нататъшните дейности по реализирането на проекта. Страните, през чиято територия преминава петролопроводът, ще реализират приходи от транзитни такси, освен това проектът създава допълнителни условия за икономическо развитие, заяви Спанджев. Румен Николов допълни, че догодина, вероятно в края на януари, във Вашингтон започват разговорите с потенциални инвеститори, с участието на представители на България, Албания и Македония. ЧФ



Прочетено: 2392 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София трансвагон Кукерландия 2011, Ямбол Йоан Костадинов pepita Български секс магазин Първа пролет наближава, кокичета в двора ГРОБИЩЕН ПАРК АЗ ПЕПИ Най-тъжната ми снимка... на границата с брега
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development