Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Измамата, наречена „Спрете парното”



21 Ноември 2007, Сряда


Автор: Женя АТАНАСОВ
Източник: вестник Фактор

Цели жилищни блокове в Бургас остават без топло през зимата заради фалшифицирани списъци

Фалшифицирането на заявления и молби за отказ от парно в Бургас, което започна миналата година, нараства като лавина и през този отоплителен сезон, като оставя на студа десетки невинни семейства. Всеки ден в „Топлофикация Бургас” постъпват жалби на хора, останали без парно, след като техни съседи с манипулирани списъци и преправени подписи са успели да издействат спирането му в отделни жилищни входове и дори цели блокове. Само през последния месец в „Топлофикация Бургас” са разкрити след жалби на потърпевши 6 фалшиви списъка с искане за отказ от парно. Фрапантното в случая е и това, че тези списъци са нотариално заверени.
Един от класическите примери за манипулация е случаят с входовете Б и част от В на блок 53 в комплекс “Изгрев”, където вече втора година много семейства студуват без парно.  Според част от живеещите там, парното им е спряно неправомерно, с манипулиран списък и не без съдействието на самата „Топлофикация Бургас”, която миналата година си затваряше очите пред очевидните машинации и едва тази година, когато измамите нараснаха като лавина, започна да бие тревога по медиите чрез своята PR-агенция. В случая с двата входа в бл. 53 упълномощеното лице, което е заверило пред нотариус списъка с подписите на абонатите,  желаещи спирането на парното, е пенсионерът Марин Маринов. След като “Топлофикация Бургас” спира топлоподаването, недоволните от този акт започват контраподписка и веднага става ясно, че част от хората в предишния списък са подведени и измамени. “Някои от съседите ми бяха подведени от Маринов, че се подписват за отказ от услугите на фирмата за топлинно счетоводство. После разбраха, че са излъгани и реагираха веднага, но беше късно”, обясни вчера един от жителите на блок 53 Лъчезар Атанасов.
От друг негов съсед инициатори на списъка получили подпис, след като го излъгали, че е останал последен и всички други са подкрепили инициативата за спиране на парното. „Черноморски фар” разполага и с двата списъка, на които ясно се вижда, че много хора са се подписали едновременно „за” и „против” спиране на парното – ясно доказателство, че са били подведени и измамени.
Лъчезар Атанасов допълни, че в началото на миналия отоплителен сезон Марин Маринов организирал общо събрание на двата входа, въпреки че не е домоуправител. Поради липса на кворум събранието се разпаднало. Няколко часа по-късно група пенсионери се срещнали и подготвили списъците за отказа и подлъгали и други абонати да се подпишат върху тях.
“Ще организираме  нова среща на двата входа. Утре може да останем и без топла вода по същия нелеп начин”, добави той.
“През ден постъпват жалби на абонати, които недоволстват заради спряното парно. Ние сме с вързани ръце, тъй като в Закона за енергетиката изрично са упоменати условията за спиране на топлоподаването. Ние се съобразяваме единствено с него”, обясни   Станислава Стайкова, специалист в отдел „Разпределение и продажби на топлинна енергия” в “Топлофикация Бургас”.
Според нея тези фалшификации и манипулации срещу абонатите набират сила след промените на Наредбата за методиката за изчисляване на сградната инсталация от 8 септември 2006 година. Тя увеличава задълженията и сумите, които трябва да платят жителите в блок с парно отопление, които не го ползват.
Така се сформират определени групи, които умуват как да излъжат съседите си и да съберат необходимото по закон мнозинство.
Наред с изискванията на Министерството на икономиката и енергетиката “Топлофикация Бургас” вече прокарва и други задължителни документи, които трябва да представят жителите на определен вход, за да се откажат от парно.
“Утежнихме процедурата, за да се избегнат тези фалшификации, но въпреки това такива съществуват и днес. Ние обаче не сме разследващ орган и нямаме правомощия да проверяваме кой подпис е автентичен и кой не”, каза още Стайкова.
Друг фрапантен случай на измама е във вход 8 на блок 63 в „П.Р. Славейков”. Преди настъпването на този отоплителен сезон на общо събрание на входове 7 и 8, проведено  на 12 септември, само 50% от семействата гласуват срещу парното. След няколко дни обаче в списъка за спирането му незнайно как се появяват и имена на абонати, които са за парното, тъй като за прокарване на решението са необходими две трети от хората.  Документът с невярно съдържание дори е заверен от помощника на бургаския нотариус Огнян Желев, Станимира Михайлова на 04.10.2007 г. в отсъствието на тези хора, както става ясно от жалбата на 9 семейства до дружеството. В друг от случаите името и подписът на едно лице се явява три пъти в списъка, който също е нотариално заверен. “Черноморски фар” разполага и с тези заявления.
Резултатът от всичко това  е спиране на парното и топлата вода за целия блок.
От ръководството на „Топлофикация-Бургас” ЕАД са категорични, че е необходима намесата на полицията и прокуратура, за да се спрат измамите и да се накажат виновните. Дружеството поиска преди месец от контролните органи да разпоредят проверки за масови измами и съставяне на документи с невярно съдържание за отказ от парно и топла вода в Бургас.

КАРЕ 1
Крадци на топлина саботират сградните инсталации
Крадците на топлоенергия са се специализирали в саботирането на сградните инсталации, оплакват се от ръководството на „Топлофикация-Бургас” ЕАД. Злонамерени граждани отварят неправомерно обезвъздушителните кранове на инсталациите, за да предизвикат циркулация на топлата вода само по тръбите през апартаментите си при спрени радиатори. Така те не отчитат на топломерите по радиаторите си ползвана енергия, но отопляват жилищата си чрез тръбите, които преминават през тях.
Подобен вид кражби ощетяват единствено останалите живеещи в сградата, тъй като те заплащат солидарно и ползваната по този незаконен начин енергия от своите съседи, тъй като тя се отчита на общите уреди като топлоенергия, отдадена от сградна инсталация.
За да се пресече подобна порочна практика, от „Топлофикация-Бургас”  ЕАД предлагат да се намери начин и решение за запечатване на обезвъздушителните кранове от техни специалисти. Тази процедура се извършва регулярно от техниците на дружеството, но след тях крановете се развиват от недобросъвестни абонати.
Един от най-големите проблеми в момента е големият брой повредени водомери за отчитане на топлата вода, които са в употреба на гражданите и не са ремонтирани и подменяни още от времето на поставянето им преди 30 г. (при нормативен срок 5 г.), заяви зам. изпълнителният директор на „Топлофикация”  инж. Въльо Дучев. От компанията предлагат да съдействат на абонатите си да проверят всички водомери в Бургас, като ремонтират или подменят повредените при изгодни за потребителите условия.

КАРЕ 2
„Топлофикация – Бургас” опрощава лихвите за неплатени сметки на абонатите си
„Топлофикация – Бургас” ЕАД опрощава лихвената сума  на всички свои потребители, които не са успели да заплатят сметките си за парно в указания срок. Времето, предоставено за безлихвеното погасяване на старите задължения, е до 30 ноември 2007г. За всички абонати на Топлофикация, които платят наведнъж цялата дължима сума за топлинна енергия и топла вода до края на месеца, ще бъдат премахнати наказателните такси и ще бъдат прекратени започнатите съдебни дела.
Компанията взе това решение, въпреки че ще претърпи определени загуби от пропуснатите вземания. Мотивацията на ръководството на дружеството е да бъде направен един жест към потребителите на топлоенергия. По този начин ще бъдат стимулирани неизрядните клиенти  да изплатят своите стари задължения за употребена топлоенергия и топла вода. Някои от сумите са натрупвани в продължение на години, което е създало доста сериозни лихви.
Резултатите от последните проучвания сочат, че най-евтиният начин за отопление си остава потреблението на топлинна енергия. За периодите ноември 2005г. - март 2006г. и ноември 2006г. - март 2007г. изследванията показват, че много по-голям е процентът на абонатите на „Топлофикация – Бургас”, които са заплащали по 50 лв. или 60 лв. за месечно ползване на парно отопление и гореща вода. Сметките на тези, които през зимата се греят с електрически отоплителни уреди, са 2 пъти по-високи от отопляващите се за същия период на парно.
Благодарение на въведената в експлоатация през лятото нова инсталация за когенерация „Топлофикация – Бургас” успя да запази и да поддържа ниски цените на топлинната енергия и да предложи на своите абонати по-евтино и удобно отопление.

 



Прочетено: 2621 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
kupi dari Пролет, кокичета сред тухли Декоративната кула до хотел Секс шоп в град Бургас, многообразие на еротика.. Художник Конкур глазами зрителя Рибарското селище край Бургас МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND Флора Бургас 2009 Журналистка Цветя Труженики моря
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development