Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаските фармацевти спряха стачката в последния миг



23 Ноември 2007, Петък


Автор: Александър ИНДЖОВ
Източник: вестник Фактор

ДДС върху лекарствата да стане 8-10%, искат аптекарите

“Протести няма да има, току-що правителството е върнало проекта на оспорваната от нас наредба!”. С тази новина Христо Бургазлиев, председател на Бургаската регионална фармацевтична колегия, обяви вчера, че щафетната стачка на аптеките се отлага. Въпреки това на срещата с журналисти представителите на УС на РФК-Бургас носеха баджове с трикольора и надпис “Протест”.
Своето недоволство срещу подготвяните изменения в наредбата за регулиране цената на лекарствата на здравното министерство бургаските фармацевти изразиха още в началото на м. юли.  Постепенно и останалите структури на Българския фармацевтичен съюз се включиха в протеста срещу подготвяната наредба, която предвижда драстично намаление на надценките при дистрибуция и продажба на лекарства на дребно.  Основното опасение е, че тази мярка би довела до незначителна промяна в цените на лекарствата, но би предизвикала масови фалити на аптеки и ограничаване достъпа на пациентите до медикаменти.
“Мит е, че лекарствата били най-скъпи у нас и благодарение на рестрикциите цените им щели да паднат”, подчерта вчера г-н Бургазлиев. Според статистиката
аптеките в България работят с едни от най-ниските надценки в Европа, 30% по-ниски от средноевропейските. В Гърция например, около 24% от крайната цена остават за аптеките. В България остават средно 15.8% и в същото време се иска надценките за лекарствата по позитивния списък да се намалят наполовина.
В много държави обществените фондове, от типа на нашата Здравна каса, поемат по-голямата част от цената на лекарствата, твърдят специалистите. В Турция, например, пенсионери и учащи заплащат само 10% от цената, работещите – 20%, останалото се поема от фондове, които никак не са малко на брой. В България проблемът не е в надценките на аптеките, а в това, че Здравната каса плаща между 25 и 30% от препаратите, посочват от БФС.
“За министър Гайдарски фалитът на 200-300 аптеки не бил нищо, но той не си дава сметка, че ефектът ще засегне най-вече малките градове и селата. А идеята му лекарите да продават медикаменти е просто химера, защото по закон те не могат да продават заплащани от НЗОК лекарства, които са около 80% от потребяваните”, посочи Христо Бургазлиев.
Според фармацевтите крайно време е ДДС върху лекарствата да стане 8-10%, както е в Евросъюза, а за реимбурсираните от НЗОК да е 0%, щом правителството иска да поевтини лекарствата. “В същото време държавата трябва решително да се намеси срещу сивата икономика и прането на пари в сектора. Защото не е нормално определени аптеки да продават лекарствата на цени под себестойността им”, заяви още Бургазлиев.
Колегията се обединява и около идеята броят на аптеките във всяко населено място да се определя от самите общини, както е в Европа. За сравнение фармацевтите посочиха, че ако през 1995 г. в Бургас е имало 18 държавни и 10 частни аптеки, то днес те са над 170.


Прочетено: 2291 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Странджански извор Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Конкур глазами зрителя Welcome Рибарското селище край Бургас Разоран двор, угар закачалки 1 Китен нощувки и квартири на ниски цени орел Професиоанални Американски Кокили за Строители Мото клуб
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development