Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Царево в бедствие



20 Ноември 2007, Вторник


Автор: Силмия Шатърова
Източник: вестник Фактор

“Меден рудник” под блокада заради запушени шахти, ВиК и „Титан” си поделяли продухването на шахтите, кметът заплаши с насрещни искове фирмата, която поддържа инфраструктурата

Осемдесетхилядният комплекс “Меден рудник” осъмна вчера сутринта  под автомобилна блокада. Още от 7. 30 сутринта всички автомобили, които пътуват  за центъра, попаднаха в задръстване, което започна от центъра на най-големия жилищен комплекс, заради наводнение до разклона за квартал Горно Езерово.
Около два часа костваше на автобуси и коли да се придвижат до Бургас,  почти 40 минути не можеше да се излезе от самия комплекс в посока улица “Тодор  Грудов”.  Всички автобуси и маршрутки бяха с променен график, като се движеха почти в пакет заради задръстването. Едва след кръстовището за Горно Езерово  тапата от автомобили бавно се отпуши. Задръстени шахти и преливане на вода от езерото Вая бяха причината да се залее пътят за  "Меден рудник". Многото вода, която се струпа в  ниската част, затрудни трафика от сутринта. Хиляди бургазлии закъсняха за работа заради огромните задръствания от най-големия бургаски комплекс към центъра на града.
На жена й прилоша в автобус- 211, докато чакаше да се разреди трафикът.
От ВиК- Бургас съобщиха, че по наводнените участъци в града са включени  четири екипа, като в работата са заети всички автомобили на дружеството. Най-много вода се е събрала в квартал “Победа”, комплексите "Меден рудник" и "Славейков". Пълно е с вода там, където канализацията е стара или липсва такава, заявиха от пресцентъра на ВиК. Оттам уточниха още, че продухването на шахтите се прави два пъти годишно, като есенното продухване вече е извършено. Събирането на листата, които задръстват шахтите, е работа на почистващата фирма "Титан", казаха от ВиК. Сутринта беше съобщено, че 7 машини и работници от “Чистота” чистят ръчно шахтите. Междувременно два екипа на пътноподдържащите фирми "Трейс" и "Благоустройствени строежи" също се включиха в отводняването. "Трейс" работеше по околовръстното за "Меден рудник", а "Благоустройствени строежи" - около тържището в "Славейков".
Около 400 души, които работят в четири фирми на улица “Крайезерна” на пътя за Лозово, също останаха блокирани от водата и по обиколни пътища едвам се добраха до работните си места с помощта на високопроходими автомобили.
“Не можем да си експортираме продукцията. Трябваше да транспортираме бетонови елементи за Русе и Добрич.   Това са натрупани проблеми от десетки години, малко дъжд да падне и веднага се наводняваме”, заяви Димитър Кехайов от Завода за стоманобетонови конструкции. Според него единственото решение на проблема е в изграждането на  надлез над жп линията, но такъв няма. Вчера стана ясно, че проектът за надлеза над улица “Крайезерна” е стопиран заради спряна отчуждителна процедура по имотите, каза кметът Димитър Николов на среща с депутати от Бургаски регион. 
В община Царево вчера бе обявено бедствено положение
Проливните дъждове, които се  изсипаха през последните два дни,  са  създали  критични ситуации и поводи за безпокойство у хората. Двата микроязовира на р. Потурнашка и Хаджи Яни край село  Лозенец вече са препълнени, преливниците им преливат и водите започват да прехвърлят дигите на язовирите. Хората от заливните зони са предупредени, че ще трябва да се евакуират поради опасност от скъсване на дигите. Наводнени са петте канално-помпени станции в Царево и тези в къмпинг „Арапя” и къмпинг  „Оазис”,а  проливният  дъжд пречи на отводняването им. В Царево и Лозенец са наводнени жилищни и нежилищни сгради.
Вследствие на проливните дъждове част от уличното платно на  улица в кв. „Василико” се е свлякло. Ще бъдат застрашени и жилищни сгради.
Отнесена е част от плажната ивица в к-г „Нестинарка” Дървеният мост, който свързва плажа с квартал  „Василико”, е откъснат. Сериозно са наводнени и най-ниските части в къмпинг„Оазис”.
Под вода е ромският квартал  „Мандрата” и част от живеещите там се нуждаят от подслон, завивки и дрехи.  От общината вече са се погрижили за това, осигурени са топли завивки, търсят се и легла за настаняване на бедстващите хора.
Нивото на река  Велека в селата Синеморец, Кости и Бродилово непрекъснато се наблюдава, засега то се покачва. Поройният дъжд в Синеморец продължава. Там река Велека е излязла от коритото си и е заляла 200 м от ниската част на пътя след синеморския мост. Движението по пътя Ахтопол-Синеморец е спряно.
Според кмета на село Кости Илия Язов обстановката в селото засега не е критична и водата не е опасна. Реката се е разляла по лъките около коритото й и водата е достигнала до границите на селото. Този път селското дере не е преляло, както беше при последното наводнение. Водата обаче тепърва щяла да идва . Кметът следи обстановката и в Малко Търново, откъдето се очаква да прииждат още води. Създадени са екипи, които ще дежурят и през нощта. Засега няма наводнени къщи в селото. Кметът е обиколил всяка къща, за да предупреди хората да имат готовност в случай, че се наложи да бъдат евакуирани.
Все още не са установени с точност нанесените щети на територията на общината. Проливният дъжд продължи и до късно снощи,  коритата на всички реки и дерета вече  са наводнени.
От Гражданска защита - Бургас съобщиха, че няма затворени пътища в региона заради обилните валежи. Без ток  остана за малко вчера квартал Горно Езерово, село Загорци в община Средец и село Суходол. Водоснабдяването в областта не е нарушено.  В Бургас масово са наводнени къщи  в  квартал “Победа”, "Меден рудник" и Горно Езерово.  Вчера екипи на Гражданска защита започнаха отводняване на къщите, водата обаче няма къде да се оттича и това затрудни действията.
Заради високото ниво на водата в отсечката до УСМ в Бургас  още в неделя вечерта бяха спрени тролейбусите. Те бяха заменени с автобуси, които бяха за сметка на  колите,  които обслужват линия 211, заяви шефът на „Бургасбус” инж. Петко Драгнев. 
Шефът на КАТ - Бургас Йонко Тончев каза, че на трафика от комплекса помагат екипи на КАТ.  Всичките ни екипи работят от сутринта, каза Тончев. Патрули на КАТ са пуснати по възловите места и кръстовища. Според Йонко Тончев капацитетът на по-голямата част от кръстовищата не позволява ръчно регулиране заради инфраструктурата. Дори да има регулировчици, положението няма да е по-различно, защото водата на някои кръстовища, като това за комплекс "Меден рудник", достига 50 сантиметра, каза шефът на КАТ - Бургас.
Кметът Димитър Николов разпореди по-рано интензивно отводняване и почистване на вертикалните шахти, които са ангажимент на фирма "Титан", с която общината има договор,  както и на хоризонталните, които са ангажимент на ВиК. Според Николов причините за  наводнението в някои участъци в Бургас са няколко - недобре ремонтирани терени на уличното платно, недостатъчно ефективно отводняване на шахтите, които са над 30 000 на територията на общината. Димитър Николов е възложил проверка и ако е необходимо, ще бъдат санкционирани виновните за наводненията.
Фирмите, които отговарят за зимната обстановка в общината, да преустановят почивните си дни, за да са в пълна готовност за предстоящите зимни месеци, призова вчера още кметът по време на заседание на кризисния щаб.
В него взеха участие представители на 31 фирми и институции, между които комисар Павлин Димитров, шефовете на Спешния център, „Титан” , БКС, ЕVN, представители на ВиК, Гражданска защита, КАТ, Противопожарната служба, общинските фирми и др.
Снегопочистването и тази година ще се извършва от „Титан консорциум” на база сключен договор с община Бургас.
От КАТ изразиха опасения относно снегопочистването, което всяка година се осъществява на кръстовището Средец – Созопол и отсечката Гробищен комплекс – Сарафово, тъй като ежегодно там стават заледявания и пътни инциденти.От полицията още поставиха въпроса за огромните ями на надлез „Владимир Павлов”, които в момента са пълни с вода и създават кризисна ситуация за преминаващите оттам автомобили. Димитър Николов обяви, че ще проучи защо само няколко месеца след ремонта пътната настилка там е отново в окаяно състояние и обяви, че ако проверката докаже некачествен ремонт, ще сезира компетентните органи.
Заради проливните дъждове в момента най- тежко е състоянието на пътната настилка в района на моста на СОМАТ, Меден рудник – до „Мосю Бриколаж”, Гаров площад, ул. „Копривщица”, „Индустриална” и улица „Спортна”, тъй като там е събрано огромно количество вода, което затруднява движението.
Инфраструктурата на Бургас и техническите съоръжения не успяха да посрещнат обилните валежи. Оказа се, че фирма „Титан” има договор и ангажимент за вертикално почистване на отводнителните шахти. „ВиК” - Бургас пък има ангажимент да продухва вертикалните тръбопроводи и колекторни връзки. Сигурен съм, че и едното, и другото дружество недотам ефективно и добронамерено са изпълнили всичките си ангажименти. Възложил съм проверка на директор Дирекция „Обществен ред и сигурност”, който трябва до два дни да уточни кой е неглижирал ангажиментите си, защото ние затова си плащаме. Искам оттук нататък за всеки лев, който излиза от община Бургас с цел поддържане на инфраструктурата, да се носи отговорност и от отсрещната страна. Ще има насрещни искове срещу фирмата, която поддържа инфраструктурата и отводните коректори, нека да видя какви са цифрите от проверката, за да мога компетентно да предявя претенциите на община Бургас към нея”, заяви Димитър Николов. 


Прочетено: 3303 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК kupi dari Spirit of Burgas Декабрь 2017 года Бургас, мостика витраж3 Американски Кокили за Строители Финансова помощ за бедните моят изгрев Странджа моите цветя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development