Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Актове за 5 милиона падат върху общината



Ключови думи:
24 Ноември 2007, Събота


Автор: Силвия ШАТЪРОВА
Източник: вестник Фактор

Ще трябва да спрем капиталовата програма за следващата година, а 90% от нея са силно социални обекти, заяви кметът Николов

Капиталовата програма  за 2008  е под въпрос, казва новият кмет Димитър Николов

Новият кмет е заварил над 7 млн. лева дългове на общината, които до два месеца трябва да бъдат изплатени, стана ясно в четвъртък. 2 845 000 лева данъчни актове без лихвите  общината трябва да плати на Националната агенция по приходите за  укрити доходи от общински дейности и данъчни нарушения. Става въпрос за ревизии, провеждани през 2000 - 2003 г.
С лихвите сумата скача до  4 800 000 лева.  Данъчните открили както  неплатени данъци върху печалбата, така и укрити и недекларирани доходи от наеми на "Общински имоти", "Общински пазари", от реклама и от наеми за паркинг-места в "Спортни имоти", от продажбата на парцели, терени и жилища, от продажба на тръжни документи и гаранции за изпълнени договори . Адвокат Радостина Иванова, наета от община Бургас по времето на Йоан да движи делата по обжалване на данъчните актове, е връчила решението на ВАС на новия кмет Димитър Николов. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Дължимата от общината сума не е заложена в Бюджет `2007. Новата общинска администрация и новият общински съвет трябва да я заложат в Бюджет `2008 и по този начин да ограничат каквито и да е разходи за благоустройството на Бургас.
Старата администрация е била абсолютно наясно с данъчните актове и чрез процедурни схватки е обжалвала констатациите по всички инстанции, уточняват от общината. Само две седмици след встъпването в длъжност на Димитър Николов делото изведнъж е финализирано.  "За съжаление, единственият начин да изплатим задълженията, е да спрем капиталовата програма за следващата година. 90% от нея са силно социални обекти - ремонти на детски градини, училища и социални заведения, изграждане на нова детска градина", заяви Николов. Кметът допълни, че е можело поне да бъдат спестени лихвите от близо два милиона лева, ако администрацията не се е държала толкова надменно по този проблеми и е търсела диалог с Националната агенция по приходите. "Това е една от бомбите, заложени от предходното общинско управление. Недоумявам как е възможна такава тотална безотговорност. Ще сезирам прокуратурата да направи проверка кои са виновните общински служители, които са допуснали нарушенията, довели до данъчните актове и укриването на доходи. Разпоредил съм на главния секретар Божидар Кънчев и вътрешна проверка", допълни кметът.
"И от вчера  сутринта парите са изискуеми и аз трябва спешно да търся начин да осигуря близо 5 милиона, отделно  ми тежат още два милиона и половина стари неразплатени средства от бурното асфалтиране преди кампанията, които са извън рамките на сегашния бюджет. Така че вече станаха над 7- 8 млн. лева - пари, които общината трябва в срок до два месеца да осигури", заяви още той.  
От разговор между него и  шефката на данъчното Румяна Дулева е станало ясно, че по всяка вероятност тази сума няма да остане окончателна, тъй като предстои да излязат и резултати от ревизии на община Бургас за периода 2003 - 2007 година. Общината дължи и  978 000 над гласуваната сума от общинския съвет за покрива на Летния театър. Фирма "Главболгарстрой" вече си поискала парите.  Така съоржението излезе  четири милиона.
Късно снощи кметът Димитър  Николов свика  спешна сбирка на новия екип, на която да се обсъди изход от ситуацията.
В момента на сдаването на поста бившият кмет Йоан Костадинов заяви пред областният всекидневник "Черноморски фар", че оставя в сметките на общината близо 11 млн. лева. Те обаче не са спестени пари, а бюджетни средства,  които  са предназначени за определени дейности  в общинския бюджет и ще се изразходват за тях.
"Тези седем милиона, които се появиха, са извънаредни дългове, които не са заложени в разходната част на бюджета за тази година и сега бургазлии ще трябва да ги плащат", коментира новият кмет.



Прочетено: 2453 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаски залез.JPG аз  като бебе с майка ми Конкурс прическа Бургас 2009 Неизползваната жп линия в парк Родното небе Слънчев бряг не е само строителен обект Коледен базар в Париж от Бутик пътят за никъде аз Флора Бургас 2009 Хамали Грийн – Пренос и Транспорт
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development