Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Господа, в шахтите няма политика!



Ключови думи:
24 Ноември 2007, Събота


Автор: Интервю на Катя КАСАБОВА
Източник: вестник Фактор

От три месеца не сме получили и лев за свършената работа по улиците, а се измислят саботажи, от които ще пострада кметът

Оник Калустян, изпълнителен директор на "Виастрой":

 
– Г-н Калустян, наистина ли “Виастрой” е толкова безотговорна компания, че масово е заливала асфалт върху шахтите по улиците и сега те не могат да се отводнят. От общината и ВиК стигнаха дотам с металотърсач да търсят  заличените от бързане съоръжения.
– Ние отидохме на ул.”Фердинандова”, за която първо заваляха сигналите до медиите, че при ремонта през есента били запушени 4 шахти. Действително намерихме затворена шахта, една, а не 4. Всички останали, които ни беляза с червени линии ВиК, ние ги разкопахме и се оказа, че шахти просто няма! Видя се, че сме оставили по невнимание един отток до самото кръстовище с “Хр.Ботев”, той е бил предпазен с картон под асфалта, но просто после не е вдигнат. Поправихме си грешката – единствената! Друг е въпросът, че намерихме на “Фердинандова” ревизионна шахта, но я извадихме на бял свят, след като махнахме нашия асфалт и още един стар слой под него, полаган в други години. Това беше заснето от фотограф.
– Защо е този шум тогава?
–  Сега ВиК здраво напада общината. Тя от своя страна ни състави веднага протокол, а ние тръгнахме да отваряме всички указани от ВиК места, за да се разбере, че шахти под тях няма! Отворихме навсякъде, къде имаха отбелязано с червена линия. От ден-два твърдят, че имало затворени шахти на бул.”Хр.Ботев” по наша вина. Казам им – не можеш да ги затвориш при асфалтокърпеж, този булевард само е изкърпван! Може да се затвори отводнително съоръжение само ако се работи с асфалтополагаща машина и с цялостен слой асфалт. Тогава задължително отдолу се слага картона, за който вече обясних. После мястото се изрязва след като се положи асфалта и на неговото място се прави шкарп за самата шахта или тя се надига на нивото на асфалта. Отточните съоръжения не трябва да се повдигат, трябва да има 1 см поне надолу. Ние като фирма сме направили така две улици - “Фердинандова” и още една, но втората не се цитира, а се цитира бул.”Ив.Вазов” и бул.“Хр.Ботев”, където шахтите може и да са затворени, но преди 15 или може би 30 години, може  ли някой да каже? Ние там шахти не можем да затворим по простата причина, че сме правили само кърпежи. Още по-фрапиращ е случая с цитираната ул.”Сливница”. “Виастрой” никога не е получавала задание да работи по нея и никога не е работила, дори и асфалтокърпежи.
– Тогава кой е работил? Не може да не знаете.
– Там прокопаваха трасетата си от “Газификация”, които доколкото зная имаха договор с общинската фирма “Благоустройствени строежи”, които закриваха след тях каналите. Но е абсурдно “Благоустройствени строежи” да закрият нещо, което не им влиза в работата. Защото никой не е луд толкова много, че да полага асфалт, който няма да му се плати.
– Вие отговаряте за Централната градска част. По бул.”Ст.Стамболов” масово липсват шахти.
– Така е, цялостно асфалтиране е правено на бул.”Ст.Стамболов” покрай Колодрума, но не от нашата фирма, а от ямболската “Пътна компания”, която спечели конкурс по Закона за обществените поръчки. Не зная дали там има затворени шахти и не ме интересува. Мен ме цитират по вестниците, че 50 шахти ги няма и единствената фирма, виновна за това е “Виастрой”. А само на “Фердинандова”, за която ви казвам, ги няма 10-е, които трябваше да издирим и за които ни обвиниха. Аз съм подготвил писма и съм ги изпратил на общината, за да им кажа, че грешат. Лошото е, че според мен новото ръководство и кмета са подведени.
– Значи излиза, че “Виастрой” опра пешкира заради други виновни, които може и да не са виновни, защото тези съоръжения ги няма от години. Впрочем наводнени улици по тази причина в ЦГЧ имаше ли?
– За разлика от другите фирми, ние работим в най-видимта част – яйцето в центъра, в тези райони всичко се вижда, защото има голям поток от хора. Напр. ул.Езерна” била наводнена както и се оказа, в Меден рудник също са имали проблеми с отводняването, но нищо не се разбра. Ако в центъра се бяха случили такива неща, щяха да ни проглушат ушите. Но този път благодарение не на нашата фирма, а на “Титан”, които са много добри професионалисти, успяхме да почистим навреме подземните съоръжения. Не че не сме вкарвали хора в каналите и ние. “Виастой” почисти 70 шахти във взаимопомощ с “Титан”. Но на мен ми е непонятна атаката. В нашия район са работили и други фирми, както виждате. Смятам, че злоумишилено се заблуждава ръководството на общината. Наводнени улици в центъра нямаше.
– Кой има интерес?
– Интересите са и политически и икономически. Мен политиката не ме интересува, мен ме интересува работата. С тези средства, с които разполагаше общината, аз казах още пред януари, че можем да изкърпим града, да намалим дискомфорта на шофьорите. Но за да стане идеален за придвижване на МПС и пешеходци, са нужни много пъти повече пари – от 30 до 50 пъти.
– Вашата фирма дотук колко лева е усвоила?
– Около 4 млн. лв., но те не са само за кърпежи, защото имахме възложена работа и по селата. Някои села ги направихме образцови, като Маринка напр. И за благодарност се появиха днес статии, че общината щяла да сезира прокуратурата. Кой е този пишман юрист, който го твърди?! “Виастрой” има подписан договор с общината с точно сключен предмет на дейност. Прокуратурата какво ще разследва – кой е затворил тези канали?! Ами, ако се окаже, че са заличени преди 10 или 20 години, как ще се установи под пластовете асфалт кой го е извършил. От тези заплахи на мен ми се струва, че се цели умишлено злепоставяне на фирмата ми.
– Докога е договорът ви с общината? Сигурно има други апетити за тази дейност.
– На всички фирми със същата дейност досега трябва да е изтекъл. И ние формално, на базата на всичко, в което ни обвиняват, можем да отказваме новите задачи. Защото от три месеца нищо не ни е платено, на всички фирми които поддържат пътните настилки не е платено. Но всеки ден излизат нови язви, всеки ден закриваме по нещо и ремонтираме по нещо. И ако тръгнем на вариант да стачкуваме докъде ще стигнем? На всичкото отгоре излиза, че ние едва ли не саботираме работата на общината. Сега имаме писма за нови язви и нова пътна маркировка. Но моята фирма има да получава закъснели плащания от около 300 хил.лв., това е пасив, ние вече нямаме средства да реагираме. Не съм плащал заплати на ръководството на фирмата, плащаме заплати само на работниците, защото ако те напуснат, ще настане хаос. Снабдителите спират да ни доставят материали, защото не можем да им изплатим нашите задължения. Всичко се субсидира. Всеки ден изгарят платки или крушки на светофарите, това са консумативи. Ако спрем поддръжката, ще стане страшно. 
– Защо се случва така?
– Не можем да си дадем никакъв отговор. Според мен са комплексни причините.
– Обиден ли сте от всичко това?
– В личен план не, дори не и от името на фирмата. Аз съм обиден от това, че не ме разбират как всичко това в един момент ще се обърне като бумеранг върху главата на общината. А тя няма вина. Защото, ако по всички тези липсващи стари шахти, за които се шуми, ВиК си беше гледало работата, нямаше да е така – защо не ги е намерило, защо не ги открило. Аз не говоря проблеми от 3-5-6 месечна немарливост, тук става въпрос за много години – къде са гледали?! Защо след избора на новия кмет нападат общината, след като тя няма вина.




Прочетено: 2958 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
това си е моята приятелка Художник Конкурс прическа Бургас 2009 Цветя Рибарското селище привечер Морската градина в Бургас Черноморец-Поморие витраж4 Тройно дестилирана украинска водка Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия Бургаският кей
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development