Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас - повишено търсене на луксозни имоти



24 Ноември 2007, Събота


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

Но не в комплексите от затворен тип

Луксозните имоти в центъра на града и около Морската градина вече прескочиха психологическата бариера от 1200 евро на кв.м. Тези ценови нива бяха характерни само за елитните места в курортите (тази година и там се продаваха апартаменти за 900 евро на кв.м.) доскоро.

Центъра

Купуването от хора, живеещи в чужбина, е причина апартаментите в нови кооперации в центъра да се продават на нереалистични доскоро цени от 1200-1250 евро на кв.м., коментираха някои от брокерите.
Според други предлагането на луксозни жилища за един 250-хиляден град е много малко и това е причина цените да растат. Открай време петната за ново строителство в най-атрактивните градски зони са изчерпани. Има някакви резерви, но това са имоти, за които се водят спорове за собственост или са на емигранти, уточниха от "Бургас сити".
Ако се появи за продажба имот в района на Морската градина, Средното училище по автотранспорт и около улиците "Рилска" и "Войнишка", той веднага се продава на цени от 1200 евро, въпреки липсата на места за паркиране и комуникации в централната част на града, потвърди и Атанас Райков от "Титан Недвижими имоти".
Централната част е по-подходяща за офиси и сгради с бизнес и обществени нужди, но липсата на други зони с елитни квартали определя необузданото търсене на апартаменти.

Кварталите

Очаква се много скоро да се увеличи строителството, съответно и търсенето на жилища в посока на кварталите Сарафово и Крайморие. Сега в тези райони цените все още са около 700-750 евро за кв.м. Новото строителство там със сигурност ще се отрази и на цените на имотите като цяло, прогнозират брокерите.
Техният опит показвал, че бургазлии не са подготвени психически да заживеят в затворени комплекси. Затова и продажбите на зелено в подобен елитен комплекс от затворен тип до жк "Меден рудник", както и на други места в града и около него, е твърде слабо.
Традиционно голямо е търсенето в жилищните комплекси "Изгрев" и "Славейков". В "Изгрев" апартаменти се продават на цени 670-700 евро на кв.м. Апартаментите в съседния комплекс "Зорница", който е и по-близо до Морската градина, цените са с около 50 евро по-високи - 700-750 евро на кв.м..
В жк "Славейков кв.м. върви до 700 евро, като най-предпочитан е районът около пътя за София и в района на магазин "Сара". В комплекса "Сан сити" до Колелото продажбите се осъществяват на 630 евро за кв.м.
Най-търсен от комплексите остава жк "Лазур", заради стратегическото му разположение до Морската градина и центъра на Бургас.
Разнообразни са предложенията и в най-големия жк "Меден рудник" - там, както се казва, има всичко - за всеки, според предпочитанията. Най-продавани са малките апартаменти на цена 350-400 евро за кв.м. Прогнозите са от пролетта цената им да скочи до 520 евро за кв.м.

Продажбина зелено

Според част от брокерите, продажбите на зелено намаляват, защото се предлагат много готови апартаменти.
"На зелено" означава да се продава само по чертежи и проекти. Нормално е, заради риска, който се носи от купувачите, цените на тези жилища да са с 20-30 % по-ниски, отколкото на завършените жилища. Цената на такива непостроени апартаменти обикновено се движи около 650-700 евро на кв.м.", обясни Добрина Тонева от местна агенция за недвижими имоти.
От "Титан Недвижими имоти" обаче са категорични, че само за октомври са продали 20 апартамента на зелено в "Меден рудник", без да е започнало строителството и интересът към тези имоти е постоянен. "Купуват се, защото са по-евтини, а когато се завършат, ще реализират печалба, защото ще бъдат поне с 20 % по-скъпи от първоначално заявената цена", категоричен е Атанас Райков.
 На зелено цените в жк "Меден рудник" са 450 евро на кв.м. в зона А, в зона Б цените падат с 20-30 евро. В жк "Изгрев" на зелено имотите са 700, а в Славейков - 650 евро за кв.м.

Панелите

Панелите също поскъпват. Брокерите са затруднени да обяснят защо. В жк "Изгрев" 42 хил. евро за двустаен, 32 хил. евро за гарсониера и 50 хил. евро за тристаен апартамент минават за много добра и пазарно осъществима цена.
Дори в отдалечения жк "Меден рудник" двустаен панелен апартамент се продава за 40 хил. евро.



Прочетено: 2424 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
БЪДИЩЕ pepi кафето ми Източен лопох цвят Кукерландия 2011, Ямбол Бургас, ФЛОРА 2008 Бургас, ФЛОРА 2009 Бургаският кей Созопол БСУ Езикови курсове от учебен център „СИТИ“
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development