Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Заварих разхвърлена документация за европроектите в Бургас



27 Ноември 2007, Вторник


Автор: Интервю на Силвия ШАТЪРОВА
Източник: вестник Фактор

Интервю с Ивелина ВАСИЛЕВА, заместник кмет по евроинтеграция и устойчиво развитие


-Г-жо Василева, какво заварихте в кабинета си, когато влязохте в него?
-Това, което заварих, беше празен шкаф и доста объркваща документация. В края на седмицата за пореден път  изисках да ми бъде направен един приемно-предавателен протокол с документацията, която получавам. Истината е,  че са доста объркващи и неясни индикациите, които получавам.  Изисках списък с проектите, които общината реализира, или за които кандидатства. Такъв ми беше предоставен в доста кратък вариант. По отношение на текущите проекти считам, че проблемът е най-голям, защото е доста разхвърлена документацията  по различни отдели и  ресори,  изключително трудно е да се създаде цялостна представа за хода на проекта, защото  основни документи като споразумения,  подписвания с изпълнителните агенции  вече в продължение на една седмица не могат да бъдат открити. Дефакто в тези споразумения  са залегнали и отговорностите и на общината по изпълнение на проектите. Вече беше получено едно доста алармиращо писмо от Министерството на околната среда и водите, защото в началото на годината е извършена проверка на капацитета на общинската администрация за изпълнение на проекти, дадени са препоръки за подобряване на работата с  краен срок 23 октомври. От страна на администрацията не  е изпратено и не е предприето нищо до този момент, сега имаме един срок, поставен до края на месеца, в който ние спешно трябва да предприемем мерки, за да коригираме препоръките на  МОСВ  по време на проверката. Такъв е статусът на нещата към настоящия момент.
- За какво е точно препоръката на МОСВ?
- Става въпрос за капацитета на общината за изпълнение на проекти, които са финансирани от европейски програми. Има препоръки,  които са залегнали във финансовите меморандуми, в нормативните уредби, които касаят управлението на проектите. Също така и в споразумението, за  което ви споменах, то изисква конкретни ангажименти от страна на общината, като например: създаване  на звено за управление на проектите. Т.е. един екип от специалисти и отговорни лица, които би трябвало да следят хода на нещата и да отговарят за конкретния проект, това са едни от конкретиките, които са свързани с препоръките - създаване на структура за докладване,  мониторинг, одит на документацията, както и структура за управление на процесите и архивиране на документацията. Предполагам на всички е известно, че проектите, които се финансират от Европейския съюз,  подлежат на одит  от много институции и от Европейската комисия. Във всеки един етап би могло да се направи  проверка  и поради тази цел цялата документация трябва да бъде съхранявана и да бъде налична,  лесно откриваема във всеки един момент от проекта.
- Кога мислите, че можете да бъде създадено подобно звено за управление на европроектите?
- Това е една от целите да се създаде структура, която да покрива всички етапи от реализацията на проектите и да се положат доста усилия в изграждането на един сериозен капацитет за работа по проекти, финансирани от структурните фондове и кохезионния фонд, както и текущите проекти,  които са по предприсъединителната програма ИСПА. Това е основната цел на моя ресор да се създаде  структура, която да покрива всички процеси от момента на събирането на различната документация, предложения по оперативните програми, трансгранично сътрудничество, както и  хоризонтални програми на ЕС, набирането на база данни, преглед и филтър на приложимите за нас програми и проекти и съответно планиране за нуждите в общината, които да се напаснат спрямо възможностите за финансиране. Това звено трябва да следи  попълване на необходимите предложения за кандидатстване,  отчетите по програмите, възлагане на изпълнител и звено, което  ще отговаря за изпълнение на проектите,  ще има координираща роля и ще обхваща специалисти с различен профил, които ще координират заедно с членове на други ресори в общината дейностите по самия проект.
- Предполага се, че това звено ще залегне в  новата структура на общината от следващата година? 
- Истината е, че наистина нямаме много време.  Целта  е обаче максимално бързо да стартираме с процедурите по обявяване на конкурси за набиране на нови членове на екипа и да използваме настоящите възможности на общината. 
- Тази нота от министерството означава ли,  че до този момент не е имало никакво архивиране на документите по европейските проекти, в които е участвала общината?
- Не мога да дам конкретен отговор, но едно споразумение го търсим в продължение на една седмица. Отговорите, които получавам, са разнозначни - – в този отдел, в онзи отдел. Ясно е,  че няма подредба на цялостното досие, което касае отделния проект. Това е едно от първите изисквания, които аз искам да наложа като работа.  Искам по всеки проект да има досие и да се следи ходът на проекта. Това включва протоколи на съвещания, които са проведени с управляващите органи, с изпълнителните агенции, такива не съм видяла досега,  протоколи от мониторинговия доклад по ИСПА. Просто желанието ми е да бъде въведен порядък в подредбата на документацията и във всеки един момент да сме  наясно на какъв етап е конкретният проект.
- Казахте, че сте заварили празен шкаф и объркваща документация, поддържате ли връзка със своя предшественик-г-н Венелин Тодоров,  питали ли сте го къде са тези документи?
- Абсолютно да, поддържаме комуникация,  имахме разговор и окончателно изисках да ми бъде представен протокол - пълно описание на наличната документация. Отново разговаряхме за това споразумение.
- Какво отговори той?
- Постигнахме съгласие и се надявам, че ще получа това, което се разбрахме.
- Как бихте определили този хаос с документите - небрежност или е умишлен?
- Трудно ми е да преценя, възможно е да е комбинация от двете. Моето мнение е,  че е необходимо да се положат доста усилия в изграждането на по-добра система за поддържане на документацията и при  архивирането.
- Ще искате ли доклад за офиса на община Бургас в Брюксел?
Вече съм изискала доклад и споразумението, което е подписано за офиса там, бюджета, който е необходим за поддържането,  както функциите и задачите му. След като получа пълния доклад, ще подготвя и аз отчет за това какво ще е неговото бъдеще.
- Вие, знаете ли кой работи в този офис?
- В момента никой.
- А кой е работил?
- Това, което получих като информация, е, че офисът е отворен от пет месеца. В началото е работила една студентка, която се обучава там и е имала ангажимент да покрива и обслужването на офиса, което се изразява  в контакти с представителство на други общини и региони, с международни партньори и ситуации. След това е изпратен един от експертите в отдела в командировка, за да се грижи за офиса и да поддържа дейността му. Тя се върна предния петък и в момента офисът е затворен. Има  момиче, което е  член  на настоящия екип и е на стаж в Брюксел, една от задачите й е да наглежда офиса дотогава, докогато решим как ще процедираме нататък.
- Кое е името на момичето, което е работило там?
- Мирослава Нанева. Тя е била на  стаж в Маастрихт, специалност  „Публична администрация”. Била е стажантка, защото за офиса няма щатна бройка.  Съгласно договора е получила 500 евро за двата месеца. На 6 юни е било откроването на офиса и тя е работила  до края на август.
- Наем от август до септември заплащан ли е ?
- Той е годишен. Всички европейски институции не са работили през август. Септември е било времето, когато е трябвало да стартира отново работата на офиса.
- В момента към Вашия ресор е и екологията, мислите ли, че ще можете да се справите с тази материя?
- Считам, че частта, която касае проекти, свързани с екологията, би трябвало да бъдат в този ресор, но дейностите, които са свързани с  оперативна програма по поддържане и опазване



Прочетено: 2548 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Градините на Версай от Бутик Неизползваната жп линия в парк Камини CLAM - CORTONA angolare Флора Бургас 2009 Община Бургас HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Созопол Фонтаните на Град Монтата-BG Бургас-моста 2 Приятелки в три цвята Списание Влъхвите
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development