Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Корабокрушенците от “Титаник-2” се завръщат до седмица



27 Ноември 2007, Вторник


Автор: Силвия ШАТЪРОВА
Източник: вестник Фактор



Скоро ще стане ясно кога бургаското семейство Станко и Светлана Михалеви, които бяха на борда на потъналия в петък кораб “Експлорър”, ще се завърнат  в България,  казаха вчера двете им деца Тошко и Михаил Михалеви. Последно  двете момчета се чули с родителите си в понеделник вечер. В момента Михалеви се намират в хотел в Чили, вече са си купили дрехи, допълва Гинка Димитрова , майката на Светлана, която се грижи за двете деца.
Семейството е решило да не търси съдействие  от българския посланик в Чили, защото агентиращата компания е осигурила дрехи, хотел и самолетни билети за връщането. Днес капитанът на “Екплорър” трябва да каже кой от екипажа ще остане за разследването на инцидента  и едва тогава ще се предприемат действия по  връщане.
По време на сблъсъка с айсберга главният механик на кораба Станко Михалев не е бил на вахта и си е почивал, иначе целият екипаж  и пътниците веднага усетили сблъсъка с ледената скала.
Няколко часа след инцидента Светлана пратила SMS на племенницата си, която обаче помислила, че съобщението е  някаква шега. Въпреки това с нетърпение очаквала новините.
Никой от приятелите  и съучениците на Тошко и Мишо също не повярвал  в новата версия за „Титаник”, която им се разказала,  защото им се струвало твърде екзотично и като сцена от филм.
В училищата на двамата научиха от медиите за това, че родителите на техни ученици  са пострадали по време на сблъсъка. Екипът ни завари 11-годишния Тошко в момента, в който се връщаше от училище. Той е ученик  в шести клас  на  Национално училище за музикални и сценични изкуства, специалност ударни инструменти. Преди барабаните Тошко наблягал на пианото, но му било скучно. От училищните предмети най-много обича физическото възпитание и “Човек и природа”, не се увлича по географията, нищо, че в детската стая на видно място стои глобусът на света.  Сега малко съжалява, че от пътешествието няма да има снимки, най-обича да слуша разказите на татко си за морето.
Станко Михалев заминал на 29 септември, на 18 октомври при него отишла и Светлана, която имала право на едно пътешествие със съпруга си. По предварителни планове би трябвало  тя да се върне на 1 декември, а главният механик през януари. “Това е вторият курс на татко с пътническите кораби, преди това работеше на търговските кораби”, разказва Тошко. Корабът е излязъл от ремонт на Канарските острови, преди да тръгне в посока Антарктида.
"Скоро няма да тръгна на далечно плаване. Ще си дам дълга почивка". Това споделил пред близките си българският механик Станко Михалев, който се превърна в герой след корабокрушението край Антарктида. Той участва в спасяването на 154-ата пасажери и екипажа на борда на потъналия в петък кораб "Експлорър".
Той отплавал чрез английската корабна агенция V-Ships. Бил изпратен от българското представителство на компанията, което се намира в Бургас. Канадският кораб, който си спечели името "Титаник 2", потъна след сблъсък с айсберг край Антарктида в петък. По думите на Михалев дупката била колкото юмрук и самият той не усетил удара. "Отначало помислих, че сме ударили кит", разказва и капитанът на потъналия кораб 49-годишният швед Бенгт Уитман. "После разбрах, че сред туристите започва да расте безпокойство и веднага наредих пасажерите да напуснат "Експлорър". Всички започнаха да ме прегръщат", добави механикът.  "Круизният кораб има две пробойни в машинното отделение. Едната е 8 сантиметра, другата 16. Екипажът е успял да запуши само едната.
Нито един от двамата сина на Михалев обаче  няма амбиции да наследи професията на баща си.  Малкият Тошко още се колебае, а големият Михаил е категоричен, че ще се занимава с автомобили или авиация.  Той е в  10-и  клас в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника,  казва, че корабите не са му интересни. Вчера екипът ни го завари в час по практика, Мишо  казва, че ще продължи обучението си в Технически университет, а любимата му марка коли е БМВ.  Иначе се увлича от история.  Сега и двете деца с нетърпение очакват завръщането на родителите си, трескаво следят новините и прогнозата за времето,  като се надяват до техния полет мъглата над летище София да се разсее.  

 




Прочетено: 3001 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Маската Международен Семинар на фризьорите София Барселона ЛРД Кедрите Казанчето, Странджа водопадите край с .Стоилово.JPG Пони тоже кони АЗ Коктейл Приятелки в три цвята
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development