Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нямам приемен ден, вратата ми винаги е отворена



Ключови думи:
30 Ноември 2007, Петък


Автор: Боряна Георгиева
Източник: вестник Фактор

Започвам да работя за своя втори мандат - ще построя болница и ще превърна общината в социалносправедливо място за живеене, зарича се градоначалникът

Панайот Рейзи - новият кмет на Созопол:

 Когато политици заговорят за Созопол, се сещат за Панайот Рейзи, а когато кажат Панайот Рейзи, знаят че иде реч за Созопол. Той заслужи да управлява най-романтичната, най-красивата и вече осъзнато най-апетитната община край морето, изпреварвайки Веска Караманова в устрема й за втори мандат. След дълга и упорита 12-годишна война, след три опита - третият успешен! "Не се отказвах, защото виждах, че в работата ми да спечеля доверието на хората, имаше градация", не крие импулсивният и темпераментен г-н Рейзи, чийто младежки ентусиазъм все още не е изчерпан. Той е на 42г., щастливо женен за настоящата кметша Ваня, която тези дни му роди втора дъщеричка.
Ще помня ноември 2007-а като кулминационният период в личната ми и професионална биография, споделя  новият управник, който само месец преди това разви авангардната идея Созопол да си направи Ботаническа градина, по-екзотична и китна от университетската в Балчик.

 - Г-н Рейзи, направихте първата копка на първия обект във Вашия мандат - новата ел.подстанция, която ще реши проблемите с тока. Какви са амбициите ви за развитието на инфраструктурата?
-Аз съм щастлив, че още на 20-ия ден, след като съм в общината направихме копка на нещо, което чакаме от много години. Това ще е най-малкото, което ще направим аз като кмет заедно с целия общински съвет. Предстоят ни прекрасни 4 години, през които ще има много средства  и изпълнени идеи. Аз мисля, че това ще е хубавият мандат на Созопол. Ще работим много, инфраструктурата е занемарена, мтого обекти са започвани и изоставяни.
- В какво състояние заварихте Созопол след кметуването на Караманова?
- В добро финансово състояние, с преизпълнение на собствените приходи с 1 млн. лева. Усилено насочвам средствата към реализирането на проекти. Аз много пъти съм заявял, че съм човек, който знае как се усвояват европейските пари и се надявам, че ако успеем до месец март през следващата година да подготовим техническата документация - ще усвоим много от средствата по програмите на Европейския съюз. Няма да скрия, че нямам партийни пристрастия, за мен е важно да се работи. Промени в общинската администрация ще има. Нормално е, когато се сменя капитанът, да има промени в екипажа. Професионалистите обаче ще  запазя.
- Чувствате ли се уютно в кабинета на кмета?
- Нормално, нищо извънредно не се е случило. За мен това чувство не е непознато.
- Кога ще представите промените в общинската администрация?
-Надявам се следващата седмица на сесия на общинския съвет да внеса структурата на общината и актуализацията на бюджета. Ще имам трима зам.- кметове. Мисля, че ще сформираме добър екип, който ще работи изцяло за хората. Много се радвам, че промяната, която направихме на тези избори се приема добре от всички хора. Сега разбрах колко много хора са я желали, но ги е било страх да го покажат, защото при предното управление имаше голямо разделение на наши и ваши.
- Вие ще работите в пълен комфорт от страна на общинския съвет, тъй като коалициите, които ви подкрепяха ФАР и "Селото" имат мнозинство там. Има ли въобще опозиция в Созопол?
- Опозиция винаги има. Опозицията са тези, които загубиха. В Созопол дълги години общинския съвет е бил заедно с кмета. Доста време партията, от която е бил кмета е имала мнозинство в местния парламент.  Първото разделение - кметът да е от една партия, а мнозинството - от друга се получи през 2003. Тогава хората разбраха каква институция е общинския съвет. Аз мога да кажа, че като бивш председател на местния парламент оставих много високо вдигната летва там. Новият председател трябва да работи, за да може да поддържа това ниво - като организация на сесиите, като всеотдайност и авторитет. Знаете, че ние сме едни от първите общински съвети в страната, които се компютъризирхме, организирахме изнесени сесии по селата, в чужбина. Това са мероприятия, които новият председател също трябва да прави. За това, че отношенията ни с Веска Караманова като кмет не вървяха - вината беше в нея. Тя никога не ме потърси, никога не каза: "Рейзи, хайде другата седмица да свикаме сесия, имам идея - нека я обсъдим, да я развием". А аз съм готов с новия председател Красимира Германова да го правя. Всеки ден се чуваме и виждаме. Опозицията обаче има други плюсове. Тя те държи нащрек, кара те да внимаваш повече. Трябва да я има.
- На тези избори в общината спечелиха местните коалиции. Къде остана мястото на партиите и твърдите електорати тук?
- Местните избори са избори на личности. Това е мажоритарен вот. Такъв беше и през 2003 година. Аз тогава бях от ССД. Това беше нова партия, кой познаваше ССД?! Постигнахме обаче 7 общински съветника, 7 кмета по селата. Сега да вземем коалиция ФАР - хората гласуваха за мен, за нашата листа, за нашия екип, за програма, за качества на хората. Това са нещата, които правят местния вот. Между 3 и 5 % са партиите и то говорим за сериозните партии - БСП, ГЕРБ, Атака. Те водят след тях хора. Другите почти всички са кухи. НДСВ ли има структура, БЗНС ли има, ВМРО ли?
- Какво ще промените като стил на работа в управлението на Созопол?
- Може би нещото, заради което ме избраха хората, е намерението ми за развитие в социалната сфера. Аз през този мандат ще направя болница в Созопол. Това е един убийствен проблем за нашия град. Не може ние да посрещаме туристи от цял свят и да нямаме болница. Ако видите кабинета на Бърза помощ - ще се уплашите. Освен това трябва да има и социални придобивки. Примерно за раждането на дете - да се плаща на родителите. Това е нещо, чрез което връщаш данъците на хората обратно при тях. Не е работата само да ги събираме, по някакъв начин трябва да ги връщаме. Не мога да ги давам във вид на заплати, но мога във вид на услуги. Примерно социалния патронаж, млечната кухня, дървата за огрев. Това са проблеми, които чакат. Неща, които, ако ги направя - ще си гарантирам следващия мандат. Аз нямам приемен ден и не виждам защо да го имам. Вратата ми е постоянно отворена. Който желае е добре дошъл. Не е тайна, че в момента има голям наплив при мен.
- Вашите опоненти по време на изборите водят дело за касиране на резултатите. Притеснявате ли се от хода на делото?
-Това е поредната агония на г-жа Караманова. Не се притеснявам. Ако при цялата ситуация изборите в Созопол бъдат касирани, това ще покаже, че ние нямаме никакво правосъдие в тази държава. Защото едно такова решение ще означава, че някой някъде е взел много пари. Броенето на бюлетините мина и то излезе в наша полза. Аз спечелих с гласовете на хората в Созопол, Черноморец, Атия, където няма един сигнал за купуване на гласове. Така че въпросът с купуването на гласове в нашата община не стои.



Прочетено: 3599 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
отбор Театър за драма. опера и балет, Бургас. Пролет, кокичета вечерен Бургас Стилът на знаменитостите джу зън-зън Гъбките Божидара -спокойствие в морската градина Европейка така е по-добре Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development