Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Щерка, кмет и шофьор - близки на Йоан, уредени с общински апартаменти



Ключови думи:
30 Ноември 2007, Петък


Автор: Силвия Шатърова
Източник: вестник Фактор

Имената на заможни и известни личности, настанени на пъпа на Бургас почти без пари, ще изскочат от черния списък на новия кмет

На 3-ия етаж в този блок на главната улица е апартаментът на Радослава Янева дъщеря на общинския шеф Митко Райков

Започна проверка колко общински жилища са били раздадени на приближени на бившата местна власт в Бургас. Ще ви дадем доста заможни и знакови в града имена, които ще изскочат от папките на фонда за социалнослаби, наречен "Жилищно настаняване". Това заяви новият шеф на общинското управление по кризи, обществен ред и сигурност  Костантин Луков. Той е приемник на освободения Бонко Димитров, който беше сред най-доверените хора на Йоан Костадинов.
Скандалът по темата избухна в началото на седмицата като втора серия от екшъна със залавянето на шефа на същия фонд  пиян в кабинета си около 10 часа сутринта.
Някои от наемателите, за които е отговарял Райков, са били настанени още от времето на комунизма.  Рекордът държи някой си Христо Събев Захариев, който се е нанесъл със заповед от 1955 година, издадена от Градския народен съвет. Апартаментът му е тристаен  и се намира на улица "Александровска" 82, вх.3, ет.2, ап. 3 - срещу старата модна къща "Валентина". Не става ясно дали в момента това жилище на пъпа на Бургас се обитава от самия Христо или негови роднини, тези заповеди са били безсрочни. Според съседи, Христо още е жив, живее си сам в общинския дом, представял се за част от бургаската артбохема.
Наредбата за реда, по който трябва да става настаняването, е променена преди три години и оттогава настанителните заповеди се издават за срок от шест години. При това положение е задължително всички наематели на общински жилища да подават доброволно декларация всяка година за промяна на имотното състояие. Никой обаче не го е правил, защото никой не му е искал да го прави, казва Виолета Фучеджиева от одел "Жилищна политика". От там сега подготвят писма до всички ползватели до края на декември да декларират промените в имотно и социалното си положение.
Два пъти в годината от друго предприятие "Общински имоти" трябва да осъществяват контрол върху това дали се обитават наетите жилищата или се отдават под наем за печалба, както и да подават актуална информация към "Жилищна политика". Това досега не е било правено.
От списъка с общинските жилища има и двама самонастанали се в апартамент в "Меден рудник" и би следвало след проверка, те да бъдат изведени от там.
Напр. Цветан Христов Николов е решил, че жилището на улица "Ален мак" в "Меден рудник" е от дълго време необитавано и затова е влязъл да живее в него.  В тристаен апартамент в ж.к."Братя Миладинови" пък е настанен и бившият общински съветник Георги Сократов. За него са гласували колегите му народни избраници от мандат 1999-2003-а.
Най-фрапиращ обаче е случаят със самия ш еф на отдел "Жилищна политика" Митко Райков, който е дал общинско жилище на дъщеря си Радослава и зет си  Христо Янев.   Апартаментът, който Райков предоставил на щерка си,  се намира на ул. "Александровска" 115, вх. 3, ет3 и е с квадратура 64,32 кв. М, има три стаи и кухня. Жилището е дадено със заповед 1245 на 27 юли  2006 година за срок от пет  години. Според документите дъщерята на Райков ще ползва жилището до  2011 година. В преписката на Янев за кандидатстване за общинско жилище липсват част от задължителните по Наредбата за жилищно настаняване документи. Данъчна декларация е попълнена, след като е била издадена заповед за настаняване.
В списъка за настаняване младото семейство Радослава и Христо Яневи са вписани като тричленно семейство, а в настанителната заповед като двучленно. Липсват копия от личните им карти, не е написана годината в попълнената декларация, а в книгата за настаняване се е подписал тъстът Митко Райков, вместо съпругът на дъщеря му Христо Янев.
За да устрои младоженците, Янев е изпреварил  дълъг списък от правоимащи  в същата група. В декларацията за неговите доходи, са попълнени данни до юни 2004,  вместо до декември 2004.
Според справка от ГРАО, дъщерята на Райков е с регистрация в Пловдив от март 2001 до март 2004 г. Според наредбата за жилищно настаняване обаче гражданите, които не са живели последователно шест  години в Бургас нямат право да бъдат картотекирани и настанявани в общински жилища.
В служба ГРАО Радослава е с адресна регистрация в "Меден рудник", бл. 460, въпреки че би трябвало да се води на адреса на общинското жилище на ул. "Александровска".
През юни 2007 зетят Янев напуска съпругата си, но информацията не е била подадена в отдела, въпреки изискването, което всъщност променя и основанието за ползване на общинско жилище.
През изминалата седмица Райков бе хванат сутринта на работното си място с 1,38 промила алкохол от служители на общината и КАТ. Това стана след като  граждани се оплакаха в кметството, че Райков ги хока и не иска да говори с тях по жилищните им проблеми. Лъхал и на алкохол.
 От проверката за ползването на общинските жилища изскочи и още един общинар. Открити са  нарушения в картотекирането на директора на Териториалната дирекция  в ж. к.  "Изгрев" Димитър Кадиев. Той е  вписан като нуждаещ се III- та група, на 24 януари 2007 година. След като подава декларация, кметът на "Изгрев"  веднага става 10-и в  списъка за жилищното настаняване с решение на комисията, чийто член е и Митко Райков. Кадиев изпреварва картотекирани от години и действително нуждаещи се от евтин покрив бургазлии.
Според нарушенията в подадената от него декларация не е уточнено дали родителите му са оставили наследствен имот, съществува ли такъв, продаден или прехвърлен ли е бил.   Кадиев е посочил, че живее под наем в 36 кв. м. Боксониера - кухня и баня на ул.  "Мара Гидик" 6, ет. 5. Но проверка за истинността на тези   данни не е извършвана. Справка в ГРАО показва различен от подадения в декларацията му адрес -  ж. к. "Славейков" бл. 21, вх. 8. Там е регистриран от 20 февруари 2007 г., т.е. цял месец след като получава III-та група за жилищно настаняване.  Кадиев продължава да стои в списъка на нуждаещите се,  въпреки, че при промяна на адреса трябвало да излезе автоматично от там, тъй като вече условията на обитаваната от него жилищна площ са се променили.
Според промени в Наредбата за настаняване, регистрираните в четвърта група е трябвало да преминават в трета. Това обаче е било изпълнено не за всички, а само за определена част от подалите документи.
В списъка фигурират и други общински служители, чиито документи в момента се проверяват детайлно. Между тях са Петър Атанасов - шофьор,  настанен в резервно жилище през април 2007 г. за 18 месеца, с мотив че строи собствена къща на ул. "Хан Крум". Разглежда се и документацията на домакина на общината Наташа Гугушева, която е получила апартамент в к-с "Братя Миладинови".
Според справка на дирекция "Общински имоти", към 15 ноември 2007 година  община Бургас разполага с 48 свободни общински жилища, 11 - частично свободни, 3- свободни, но негодни за живеене, 7- свободни общински жилища - резервен фонд, 2- свободни оборотни жилища, 872- заети общински жилища, 26- заети - резервен фонд, 24- заети - в процес на съдебни процедури.
Вътрешната проверка беше назначена със заповед на новия кмет Димитър Николов, след като се разбра, че много от ромите, които живеят в гетата, ще останат без покрив тая зима заради  багерите, които вече изринаха  част от бараките им.


Хванатият с 1,38 промила Митко Райков:Не аз, а Виржиния Хайк раздаваше жилищата

-  Г-н Райков, дъщеря ви живее ли в общинско жилище, както показва вътрешната проверка ?
- Каква проверка, аз не съм чел нищо.
- Проверка е установила неправомерното настаняване на вашата дъщеря в общинско жилище, както и на други служители на общината ?
- Г-жо, защо към мен се обръщате не мога да разбера?
- Защото вие сте  шефът на този отдел?
- Той отдела си е отдел. Всичките тези неща се решават от петчленна комисия, на която председател е главният секретар.
- Значи председател на тази комисия по това време е била  г-жа Виржиния Хайк?
- Разбира се, и тази комисия с мнозинство вземаше решение кой в каква група ще бъде и когато се изготвя списъкът, пак се взема решение, слага се на таблото, за да може цялата бургаска общественост да го види. В 14-дневен срок се приемат всички възражения, предложения и чак след това се изготвя окончателният списък, който го утвърждава г-н кметът/Йоан Костадинов -б.а./.  От мен почти нищо не зависи. Всеки има право да кандидатства за общинско жилище, какво лошо има. Ние имаме деца, докато навършат пълнолетие, след това всяко семейство е самостоятелно. На името на моята дъщеря няма издадена заповед.
- Да, но има на името на зет Ви?
- Той си е кандидатствал човекаът, какъв е проблемът? Нещо нередно ли има? Предложението излиза от главния секретар/Виржиния Хайк-б.а./, а се утвърждава от кмета на община Бургас. Това сега са постановки да ни накарат да си подадем оставките.
- Мислите ли да я подавате?
- Може би ще ме принудят, при тази обстановка не може да се работи. Ще искам медиите да присъстват на дисциплинарен съвет, защото аз отидох веднага в болница и си направих кръвна проба. Не може през два часа да ти покаже едната проба 1,38, а след това - нула от болницата. Това е режисирано, няма какво да се говори повече.



Прочетено: 3134 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
бургас Бургаският кей Над Община Бургас Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи следобедно спокойствие Ето го Немо Pepi АВТОСЕРВИЗ София от Копитото Бургас БСУ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development