Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Вече и полицаи мамят по телефона



03 Декември 2007, Понеделник


Автор: Светлана НИКОЛОВА
Източник: вестник Фактор

Измамниците променят тактиката си, хората не се връзвали на старите им номера

„Дължите глоба на държавата за неплатени такси. Положението ви е сериозно, но има начин да се разберем.“ Обаждането е по телефона, рано сутрин. Строг глас на мним полицейски служител разяснява на поредната си жертва, назовавайки я по име, как да се отърве от писане на актове и влачене по полицейски управления и данъчни служби. След което разпорежда на още сънения гражданин веднага щом затвори, да се обади на мобилен телефон, където ще получи конкретни инструкции какво да направи, за да си спести проблемите с прокуратурата и следствието.
Това е чисто нов сценарий на телефонната мафия, разиграван пред наивници с успех засега. След като полицията залови част от “мнимите търговци” на игли за маслобойни и елеваторни водачи, а медиите широко разгласиха механизма на престъплението, измамниците промениха тактиката си, предупреждават от Областна дирекция „Полиция“-Бургас. И в тези случаи набелязаните за ужилване са възрастни самотни хора.
Стреснати и объркани, пенсионерите изпълняват всичко, което „служителят на реда“ им нареди по телефона. Който обяснява, че глобата може да заплати по два начина – като „нарушителят“ се яви в съответното РПУ или като закупи ваучери към определени мобилни оператори и му издиктува серийните номера. По тази схема са били излъгани три възрастни жени от Бургас и Средец само през последните 10 дни. Ваучерите, купени от тях, са на обща стойност над 3 000 лева.
9 000 лева пък е платила 81-годишна баба от Бургас на 20 ноември на непознат мъж, представил се за адвокат. Старицата била убедена, че спасява по този начин внука си, който според думите на „юриста“ допуснал катастрофа и ранил тежко малко дете. Едва след като изтеглила сумата от „Кооперативна банка“ на ул. „Васил Априлов“ и я предала на мошеника, тя се сетила да звънне в дома на внука си.
На чувствителността на потърпевшите залагат и измамниците, които се представят за близки, работещи в чужбина. Сърцераздирателните истории започват с това, че човекът в странство си е загубил парите, а трябва спешно да лети за България, да постъпи в болница на лечение или да плати лекарствата на умиращата си майка. Убедителен и находчив, мнимият роднина успява да провокира у пострадалите съчувствие и в желанието си да помогнат на близък човек, те изпълняват “молбите” му. Характерно при тези случаи е, че измамниците разполагат предварително с телефоните на потърпевшите.
Полицията съветва гражданите, ако им бъде отправена подобна молба, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на своя “познат”, да настояват за лична среща, да питат за характерни имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания чрез трети лица или в други градове – подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.
Както е била излъгана 60-годишна жена от село Зорница. В края на ноември тя се оплакала в РПУ - Средец, че мъж, който се представил за внука й, я завлякъл с 1000 лева. Ожалил се, че е в затруднено положение, а трябвало да получи колет от Сливен. Мнимият родственик я свързал с лица, отговарящи на два мобилни номера, на които тя трябвало да занесе сумата от 1000 лв., а на следващата вечер “внукът” щял да дойде и да прибере парите.  След като се уговорила с непознатите, на 22 ноември жената пристигнала на автогарата в Сливен и се срещнала с непознат мъж, който й предал колет, а тя му дала договорената сума.  В “колета” открила хляб и бутилка минерална вода.



Прочетено: 2036 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Театър за драма. опера и балет, Бургас Южен парк Черноморец-Поморие Велодорожка Европейка Изтравниче Бургаският кей Лятната естрада в Морската градина Фен Полет
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development