Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Дискретни по Коледа, съветват Бургаски полицаи



Ключови думи:
12 Декември 2010, Неделя



Полицията ще осъществява засилен контрол за гарантиране безопасността по празниците. ОД МВР пожелава на всички граждани спокойни празнични дни, изпълнени със споделена обич и добро настроение. Ако все пак нещо помрачи празничното Ви настроение – чрез тел.112 можете да се свържете РУ “Полиция” и РУ “Пожарна безопасност и спасяване”, където дежурят хора, готови да Ви помогнат.

Районните  управления “Полиция” в областта  вече са създали организация за засилено присъствие в местата, свързани с масово събиране на хора през предстоящите коледни и новогодишни празници – заведения за развлечение и хранене, коледни и новогодишни базари, храмове и манастири, места за подслон, както и по и по пътищата с висока интензивност на движението в периодите на пиково натоварване. Специални мерки се предприемат за гарантиране безопасността при провеждане на увеселителни прояви с масовото участие на деца и младежи. През целия период до Нова година, служителите на пътна полиция ще извършват засилен контрол за недопускане движението на технически изправни автомобили по пътищата в областта, както и управление на МПС от неправоспособни или нетрезви водачи.

Планирани са специализирани операции за контрол на заведенията за хранене и развлечение  /ресторанти, клубове, дискотеки, барове,  и др./ и обезпечаване безопасността на движение. Съвместно с представители на Общините, РИОКОЗ, ТДД, РУ ПБС и други компетентни институции ще се извършват регулярни проверки за контрол на:
-  начина за охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията;
- спазването на определеният капацитет, работно време и режим на работа;
-  пожарната и аварийна обезопасеност на обектите – състоянието на отоплителните и електрически инсталации, осигурените условия за пожарогасене и евакуация, изправността на противопожарните уреди и т.н. ;
- спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители;
- спазване на забраните за продажба на алкохол на малолетни,  непълнолетни лица и на лица във видимо нетрезво състояние и за недопускане на  посетители с оръжие
- недопускане сервиране на храна и напитки, неотговарящи на санитарно – хигиенните  изисквания и продажба на акцизни стоки без или с неистински бандерол.
Ще се извършват системни проверки и за санкциониране и отстраняване на неправилно паркиралите край заведенията МПС, създаващи затруднения за движението и ограничаващи възможността за използване на евакуационните изходи. Освен постоянно съществуващите обекти, служителите на РУ “Пожарна безопасност и спасяване” в областта ще проверяват и пожарната обезопасеност на разкритите с разрешение на общините временни базари и щандове за продажба на стоки,  храни и напитки.

Звената за контрол на общоопасните средства вече са започнали проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, повредени пиротехнически изделия или в разкъсана стандартна производствена опаковка, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език. Санкциите  за нарушителите, предвидени в Закона са сериозни  - глоби от 500 до 2000 лв. и / или имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв.Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват  или употребяват оръжие и пиротехнически изделия в нарушение на Закона за оръжията боеприпасите взривните вещества и пиротехническите изделия, който е в сила от 14 септември т.г.  Припомняме на гражданите, че той изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места -  здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия (с изключение на фойерверки от категория 1), в транспортни средства и закрити помещения -  включително и в новогодишната нощ.  

Всички публични мероприятия в празничните дни  ще бъдат охранявани от полицейски служители и естествено – ще бъде засилен пътния контрол. 

Гражданите също могат да допринесат за спокойствието и сигурността през изпълненият с празнични събития последен месец от годината. Не са необходими особени усилия, достатъчно е да проявяват предпазливост,  предвидливост и дискретност за да избегнат рисковете:
 
Дискретно пазаруване
Празничната суматоха, свързана с подготовката за  Коледа и Нова година е любимо време за всички. Не бива да се  забравя, че това е и удобен момент и за крадците, които използват навалицата около пазарите, празничните базари и местата за масово събиране на хора. Те се възползват се от празничната приповдигнатост и разсеяност  на хората и ловко отнемат портфейли от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Въпреки, че през последните години броят на джебчийските кражби е значително намалял, криминалистите  препоръчват предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.  Добре е да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага -  да бъдат разделени на части и поставени на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите. При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. При избиране на подаръци,  дрехи или обувки за празничната нощ,  портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор – в поставената на рафт или на щанда чанта или в джоба на връхните дрехи, закачени в пробната. Оставени в купето на автомобила пакети и чанти с покупки и подаръци също могат да привлекат вниманието на крадците.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. При установяване, че от сметката липсват суми, които не са теглени от собственика на картата, следва незабавно да се уведоми обслужващата банка.

Сигурност за жилището
В почивните дни около Коледа и Нова година  мнозина предпочитат за посрещнат празниците с близки и приятели извън дома си. За да няма неприятни изненади при завръщането, е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи. Криминалистите припомнят, че в последните две години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. Когато собствениците остъстват, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. На първо място отново е дискретността - не бива да са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване. При отсъствие за  няколко дни всички врати и прозорци  трябва да бъдат грижливо  затворени. Скъпата брава не е достатъчна гаранция за сигурност на дома.  Добро решение е поставянето на сигнално-охранителна техника или поне на локална аларма.
Ако жилището ще е празно само за една нощ,  осветлението може да бъде оставено включено - тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи. При продължително отсъствие е добре доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията. И отново - в никакъв случай да не бъдат оставяни в дома големи суми пари и ценности!

Намаляване на рисковете за пожар
Спазването на коледните традиции, носи настроение, но понякога също е източник на риск. Отрупаната с хартиени гирлянди и памук коледна елха, лесно може да бъде запалена от  горящи свещи, от искрите на бенгалския огън или от използвани в непосредствена близост пиротехнически изделия. Пожарникарите препоръчват елхата да бъде поставяна далече от завеси, покривки и други горими материали и внимателно да бъде подбрана украсата й. Да се избягва поставянето на гирлянди и украшения от лесно запалими материи, а при използвяне на електрическа украса – да се направи проверка на техническото й състояние и изправността на електрическото захранване. Категорично да се избягва по елхата или в близост до нея да бъдат палени свещи, бенгалски огън, фойерверки и др. Те са много опасни и когато са в ръцете на деца - оставени без наблюдение.  Разумно е терасите, таваните и избените помещения  да бъдат своевременно разчистени от съдове с горими течности, от предмети и отпадъци, които могат възпламенени от хвърлени от съседите пиротехнически изделия, а домакините да се погрижат за  изправността на готварските и отоплителните уреди, както и на електрическата инсталация, която по празниците е подложена на голямо натоварване.

Разумно шофиране
Пътуването с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Преди тръгване, водачът следва да се увери, че колата е в изправност и напълно оборудвана за пътуване в зимни условия.  Увеличеният трафик в дните от Коледа до Нова година, изискват спокойствие, разумно поведение  и опит зад волана. Този сезон, характерен с мокри, заснежени и заледени настилки не е подходящо време за високи скорости, рисковани изпреварвания или за усъвършенстване  уменията на неопитни водачи.  Шофьорите не бива да сядат зад волана,  ако въздействието на поетия алкохол не е отминало – контролът на пътна полиция в това отношение ще бъде строг и безкомпромисен.


ОД МВР пожелава на всички граждани  спокойни празнични дни, изпълнени със споделена обич и добро настроение. Ако все пак нещо помрачи празничното Ви настроение –  чрез тел.112 можете да се свържете  РУ “Полиция”  и РУ “Пожарна безопасност и спасяване”, където дежурят хора, готови да Ви помогнат.




2

1
Прочетено: 3723 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Алёша. 9 мая 2015 года Кедрите лека вечер витраж1 Община Бургас Стилът на знаменитостите Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков Черноморец-Поморие Залив край Созопол Пристанище Приморско Гимназия Раковски
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development