Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Технологии // Светът
Няма блъскане, няма самота, 5 от 5 на IBM

Светът по-малко формален.петте иновации, които IBM обяви и които ще разтърсят света
Ключови думи:
04 Януари 2011, ВторникIBM официално оповести поредните пет иновации наречени – иновации, които имат потенциала да променят начина, по който хората работят, живеят и се забавляват в следващите пет години.

IBM представя пет иновации, които ще променят начина ни на живот през следващите пет години

1. Ще можем да виждаме холограмна проекция на нашите приятели в 3D формат
В следващите пет години, технологията 3D, използвана и във филмите, ще ни даде възможност да общуваме с 3D холограми на нашите приятели в реално време. 3D навлиза все повече във филмовата и телевизионна индустрия –  3D и холограмните камери стават все по-високотехнологични и миниатюрни, което позволява напасването им към мобилни телефони. Така ще бъде възможно да обменяме снимки, работим с интернет и общуваме с приятели по съвсем нови начини.
Учените разработват варианти, за да превърнат видео разговора в холограмен или още наречен „3D telepresence” (3D телеприсъствие). Техниката използва светлинни лъчи разпръсквани от обектите и реконструира картина на този обект – сходна техника, с тази използвана от човешките очи, за да визуализират заобикалящата ги среда.
Ще можем също да виждаме много повече от нашите приятели в 3D формат. Точно както една плоска карта на света има изкривяване в полюсите, което прави самолетните маршрути да изглеждат индиректни, същото изкривяване има и при данните – което пък става толкова по-голямо, колкото дигиталната информация става по-„интелигентна”, като например вашия дигитален фотоалбум. Сега на снимките се дава географски етикет, мрежата е способна да синхронизира данни от няколко устройства, а компютърните интерфейси са все по-естествени.
Учените от научноизследователския отдел на IBM работят по нови начини за визуализация на 3D данни, технология, която ще позволи на инженерите буквално да влязат в дизайна на всичко - от сгради до софтуерни програми, стартиране на симулации за това, как се разпостраняват болестите в един интерактивен 3D свят и визуализация на тенденции, които се случват по света в Twitter – и всичко това в реално време и с никакво или малко изкривяване.

2. Ще използваме батерии, които се зареждат от въздуха
Имали ли сте желание някога да направите така, че батерията на лаптопа ви да издържи цял ден без зареждане? А защо не мобилен телефон, който се зарежда докато го носите в джоба си?
В следващите пет години, научният напредък при технологиите на транзисторите и батериите ще направят така, че нашите уреди да издържат до десет пъти повече отколкото сега. В най-добрия случай пък е възможно батериите напълно да изчезнат при по-малки устройства.
Вместо тежките литиево-йонни батери използвани днес, учените работят върху батерии, които използват въздуха, за да взаимодействат с богат на енергия метал,  като по този начин се елиминира основния инхибитор при дълго издържащите батерии. Ако разработките са успешни, резултатът ще бъдат леки, мощни и многократно зареждащи се батерии, които ще могат да задвижват всичко от електрически коли до потребителски уреди.
А какво би станало, ако можехме да премахнем изцяло батериите?
Изследвайки отново основните градивни блокове на електронните устройства, транзисторите, IBM има за цел намаляването на количеството енергия за транзистор на по-малко от 0.5 волта. Ако се достигне такова потребление на енергия, има голяма възможност батериите изобщо да отпаднат в някои устройства като мобилни телефони и електронни четци.
Резултатът би бил електронни устройства без батерии, които ще бъдат зареждани посредством технология наречена взаимствена енергия. Някои ръчни часовници използват тази технология днес  - те нямат нужда от навиване и се зареждат от движението на ръката. Същия принцип може да се приложи при мобилните телефони, например – просто разтърси и набери (shake and dial).

3. Няма да е нужно да ставаме учени, за да спасим планетата
Дори и да не сме физици, ние сте ходещи сензори. След пет години, сензорите в нашия телефон, кола, портмоне и дори нашите постове в Twitter ще събират данни, които ще дават на учените представа за средата ни в реално време. Ще имаме възможност да предоставяме тази информация в подкрепа на борбата срещу глобалното затопляне, за спасяване на застрашени видове или издирване на вредни растения или животни, които заплашват екосистемите по света. В следващите пет години, ще станем свидетели на появата на нов клас учени, които ще използват съществуващи прости сензори, за да създават масивни обеми с данни за изследвания.
Обикновени наблюдения като например кога започва топенето на снега във вашия град, кога се появяват първите комари, ако няма течаща вода, където някога е имало поток – всичко това е ценна информация, която учените до момента нямат в необходимото количество. Дори нашият лаптоп може да бъде използван като сензор за засичане на сеизмична активност. С подходящия софтуер и правилното свързване към мрежа с други компютри, той може да помогне в бързото определяне на последствията от земетресение, като така подпомага работата на спасителните служби и спасява живот.
IBM наскоро патентова технология, която вярно и точно извършва последващ анализ на сеизмични събития като земетресения, а също така навременно предупреждава за цунамита, появили се в резултат на земетресенията. Изобретението дава възможност за бързо измерване и анализ на засегнатите зони от земетресението, с цел по-точното приоритизиране на спасителните мерки.
Компанията разработва и приложение за мобилен телефон, който пзоволява на обикновени граждани да предават ценна информация за различни каузи, като например подобряването на питейната вода или намаляването на вредния шум. В момента едно такова приложение наречено Creek Watch позволява на гражданите да направят снимка на поток или река, и след като отговорят на три прости въпроса данните автоматично се прехвърлят към местното управление по водите.

4. Придвижването ни до работното място ще бъде направлявано индивидуално
Представете си да пътувате до работа по магистрали, където няма задръствания, в метро, което не е претъпкано от хора, по маршрут, по който няма работни дейности и най-накрая без да се тревожите, че ще закъснеете за работа. В следващите пет години напреднали технологии за анализ ще предоставят индивидуални напътствия, които ще помагат на пътуващите да достигнат дестинацията за най-кратко време. Приспособяващи се системи за трафик ще научават маршрута и поведението на пътуващия и ще предлагат по-голяма сигурност и по-изчерпателна пътна информация отколкото е достъпна днес.
Изследователите от IBM разработват нови модели, които ще предвиждат резултата от различни пътни маршрути и ще предоставят информация по-детайлна от традиционните репортажи; устройства, които ще показват местоположението ни по време за задръстване и уеб базирани приложения, които ще дават информация за очакваното време на пристигане предвид трафика.
Посредством нови математически модели и технологиите на IBM за предварителен анализ, изследователите ще анализират и комбинират множество възможни сценарии, които повлияват на пътуващите при предоставяне на информация за най-добрия ежедневен маршрут, включително много фактори като: пътни инциденти, местоположение на пътуващия, текущи и планирани ремонти по пътя, най-честите дни за пътуване през седмицата, очаквано време за започване на работа, местни събития, които могат да повлияят на трафика, алтернативни средства за транспорт като жп превоз или ферибот, възможности за паркиране и прогноза за времето.
Например, обединяването на методите за предварителен анализ с информация от реално време за настоящи задръствания от сензори и други данни, системата може да предложи по-добри начини за достигане на желаната дестинация като: да стигнеш до основна автобусна спирка, дали влакът е предвиден да дойде на време и дали е предвиден паркинг на гарата. Новите системи могат да се обучават от регулярните транспортни тенденции, където човек може да интегрира цялата налична информация и модели за предварителен анализ, за да определи най-добрия маршрут.

5. Компютрите ще помагат за енергетиката в нашия град
Иновациите в компютрите и центровете за обработка на данни правят така, че енергията, която те отделят да се използва за отопление на сгради през зимата и захранване на климатиците през лятото. Можете ли да си представите, ако бъде възможно използваната енергията в световните центрове за обработка на данни да се рециклира и използва за нуждите на цял град?
До 50% от енергията употребена от един модерен център за обработка на данни отива в системата за охлаждане. Така, по-голямата част от топлината е прахосана, защото просто е изхвърлена в атмосферата. С помощта на нови технологии, като система за водно охлаждане разработена от IBM, базирана на единна интеграционна единица, при която термалната енергия от един клъстър компютърни процесори може ефикасно да бъде рециклирана, за да осигури топлата вода за офис или къща.
Пилотен проект в Швейцария, който включва компютърна система снабдена с такава технология, се очаква да спести до 30 тона емисии въглероден двуокис за година, еквивалента на 85 процента от общите въглеродни редукции в тази сфера. Нова система от микрофлуидни капиляри поставена вътре в радиатор е закрепена към повърхността на всяка интеграционна единица от компютърния клъстър, което позволява водата да бъде изпомпвана в микрони по повърхността на полупроводниковия материал. Когато водата преминава толкова близо до всеки чип, топлината може да бъде премахната по-ефикасно. В последствие загрята до 60 градуса по Целзий вода преминава през топлинно разпределяща система, за да достави топлина на друго място.
sadsad
Прочетено: 2923 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Елена Раковини във въздуха булка от Бургас Графила 2009, Бургас Море,земя, въздух димитров ден Забранено за нудисти Машините на Леонардо 1
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development